Wielebny Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Czy każdy z was wykonuje cały proces odżywienia/pielęgnacji lakieru za każdym razem lub co jakiś czas chodzi mi dokładnie o: -Mycie -Glinkowanie -Cleaner -Glaze lub podobne -Woskowanie -Sealant Ja osobiście wykonuje Mycie, Glinka, Cleaner, Wosk ,Wosk na mokro i efekt oczywiście jest odpowiedni ale nie wiem czy nie za bardzo idę na łatwiznę . Dodam ,że wszystko robię ręcznie bez maszyny . Auto to Mondeło srebrny metalic
MM.MM Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Ale co to za pytanie ? jeśli trzeba to woskuje, glinkuje itd. Nie ma na to reguły, chyba nikt przy każdym myciu nie glinkuje lakieru...
gruby_RS Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Nie ma na to reguły oczywiście, ale jeśli Ktoś bardzo potrzebuje "schemat" to polecam poczytać... http://www.swissvax.pl/fileadmin/zdjeci ... al_web.pdf p.s. dobrze poznaję Kolegę z FKP?
Marco Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Gdzieś widziałem takie krótkie zestawienie w tabelce co i co jaki czas. Ale gdzie?... Wosk na mokroNie ma czegoś takiego.
ayrsen Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Wosk na mokroNie ma czegoś takiego. Marco - jak nie ma jak jest - na każdej myjni bezdotykowej czy automatycznej - pod pozycją hydrowosk...
Marco Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 ayrsen, nie rozśmieszaj mnie...
ayrsen Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 ayrsen, nie rozśmieszaj mnie... No właśnie widzę, że się nie udało - ale próbę podjąłem...
_Makki_ Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Czy każdy z was wykonuje cały proces odżywienia/pielęgnacji lakieru za każdym razem lub co jakiś czas chodzi mi dokładnie o:-Mycie -Glinkowanie -Cleaner -Glaze lub podobne -Woskowanie -Sealant Ja osobiście wykonuje Mycie, Glinka, Cleaner, Wosk ,Wosk na mokro i efekt oczywiście jest odpowiedni ale nie wiem czy nie za bardzo idę na łatwiznę . Dodam ,że wszystko robię ręcznie bez maszyny . Auto to Mondeło srebrny metalic Wszystko zalezy od tego jaki efekt chcesz osiagnac... Jak juz glinka to przydala by sie pozniej korekta zeby usunac slady glinkowania. I najpiew sealant a pozniej wosk jak juz
Moderator rychu Opublikowano 4 Października 2011 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Jak juz Glinka to przydala by sie pozniej korekta zeby usunac slady glinkowania. Korekta po glinkowaniu ? To złe glinkowanie było
Wielebny Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Makki ja mówię o np Chemical Guys Hybrid V7-Optical Select-High Gloss Spray Sealant Detailer 473 ml wiec to chyba na wosk skoro tez jest jako detailer?
_Makki_ Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Jak juz Glinka to przydala by sie pozniej korekta zeby usunac slady glinkowania. Korekta po glinkowaniu ? To złe glinkowanie było Zle glinkowanie? A jaka jest roznica miedzy dobrym a zlym? Glinkowanie pozostawia slady (zalezy jeszcze oczywisie od lakieru) ktore pozniej trzeba usunac.. No niektorzy lubia je jeszcze "uktywac".
SJake Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Glinkowanie pozostawia slady (zalezy jeszcze oczywisie od lakieru) ktore pozniej trzeba usunac.. Makki prawidłowo dobrana glinka i dużo lubrykantu sprawia, że nie ma żadnych śladów po glikowaniu. Glinkowanie tez można spitolić i wnet trzeba poprawiać paścidełkami. Są oczywiście glinki które z zasady są "mocne" i wnet nic nie uchroni przed rotacją.
_Makki_ Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Makki ja mówię o np Chemical Guys Hybrid V7-Optical Select-High Gloss Spray Sealant Detailer 473 ml wiec to chyba na wosk skoro tez jest jako detailer? W przypadku Hybrid V7 to tak, na wosk. BTW CG Hybrid V7 to sealant wannabe. Kiepska jest jego zywotnosc. Osobiscie uzywam reszte mojego V7 tylko jako QD.
Moderator rychu Opublikowano 6 Października 2011 Moderator Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 SJake, Nie muszę już nic dodawać
_Makki_ Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Makki prawidłowo dobrana Glinka i dużo lubrykantu sprawia, że nie ma żadnych śladów po glikowaniu. Glinkowanie tez można spitolić i wnet trzeba poprawiać paścidełkami. Są oczywiście glinki które z zasady są "mocne" i wnet nic nie uchroni przed rotacją. Ok, to moze zle sie wyrazilem. Inaczej to ujme. JA zawsze robie korekte czy to rotacja czy DA po glinkowaniu. Uzywam glinek BH Soft i normal oraz CG aggressive, medium i mild. Do tego zawsze Optimum No Rinse jako lube. Wydaje mi sie ze ta dyskusja to raczej temat morze.. Nawet jezeli zostanie wykonane porzadne mycie wstepne, usuniety zostanie asfalt+++ srodkami typu Nielsen Tar Rem, Tardis, TarX, Prickbort itp, pozniej osady metaliczne np IronX to zawsze pozostaje jeszcze cos tam do usuniecia.. Co np zbiera glinka. Im agresywniejsza glinka tym wieksze slady pozostawia. I ilosc i jakos luba nic cutaj nie do czynienia. Slady pozostaja przeciez od przeciagania glinki z syfem po lakierze.. Jak juz wczesniej napisalem, wszystko zalezy od twardosci powloki, stanu lakieru i tego co glinka ma zciagnac. Wiec w wiekszosci przypadkow, nie wierze ze "prawidłowo dobrana glinka i dużo lubrykantu sprawia, że nie ma żadnych śladów po glikowaniu"
Wielebny Opublikowano 6 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Makki czyli mowisz ,że warto użyć CLEANER + GLAZE + SEALNAT i wosk? Jaki Glase i slalant polecasz z zaznaczeniem aby nie kosztował majątku.
Rekomendowane odpowiedzi