Skocz do zawartości

Porządowa Lancia Thesis

qbejs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moje pierwsze podejście do działu PSB gdyż poziom jak dla mnie amatora za wysoki, ale kiedyś trzeba spróbować, także proszę o wyrozumiałość jak coś opiszę nie do końca z przyjętym porządkiem.

Trafiła do mnie we wtorek porządowa Lancia Thesis w kolorze niebieskim. Auto samo w sobie fajne, silnik 2.4 5 cylindrów, środek w alcantarze włącznie z deską. Jednak trafiło na ludzi, którzy postępowali z nią zgodnie z zasadą - jak rządowe to ani moje, ani Twoje. Myte raczej nie było, bardziej przecierane mokrą szmatą. Moim zadaniem było uratowanie jak najwięcej się da z zewnątrz. Samochód trafił do mnie zmatowiony z gęstą siatką głębokich rys. Poza tym sporo odprysków na przednim zderzaku i na rantach drzwi, do tego kilka nieudolnych zaprawek lakierniczych które musiałem zamaskować taśmą bo były b. delikatne. Niestety miałem awarię karty w aparacie i nie mam fot przed procesem oraz z mycia. Zostały mi foty zrobione komórką z mycia kół oraz kilka fotek z aparatu podczas procesu, jednak w zupełności oddają stan jaki zastałem jak i poczyniony progres.

Środku użyte przy pracy :

Piana aktywna Effectal + pianownica Gloria FM10

Szampon Shiny Garage Car Wash + rękawica mikrofibrowa Nirgin

Glinka biła temachem + poślizg za pomocą koncentratu szampon Optimum No Rise

APC Nielsen Cyclone

Pędzle różnych rozmarów

Suszenie FluffyDryer, Janek niezbędny

Mnóstwo mikrofibr

Do kół R222 Wheel Cleaner Gel i StjarnaGloss pH Natural Wheel Cleaner

Dekontamicja preparatem w sprayu Sonax do usuwania smoły i asfaltu

Korekta pasty Menzerna FG500/IP2000/FF3000 oraz system 3M

Gąbki Flexipads, 3M oraz Farecla

Taśma do maskowania Norton

Maszyna Eurotec :D

IPA do kontroli

Autosol do chromów i lamp

Cleaner Lussor Revitalization Creme

Politura Chemical Guys Wet Mirror-Finish ultra slick

Wosk Collinite 476s

Do plastikowych elementó wykończeniowych PoorboysWorld Natural Look

Szyby Meguiars Glass Cleaner

Opony preparat w sprayu Simonza ( mój Megs Endurance się skończył )

Jako, że nie mam zdjęć auta przed procesem to przedstawiam Wam foty kilku paneli - całe auto wyglądało identycznie.

foto_1.jpg

foto_2.jpg

foto.jpg

foto_8.jpg

Odzyskane foty z mycia b. zapuszczonych kół

DSC_0134.jpg

DSC_0147.jpg

DSC_0149.jpg

DSC_0150.jpg

DSC_0135.jpg

DSC_0162.jpg

DSC_0160.jpg

DSC_0141.jpg

50/50

foto_4.jpg

foto_3.jpg

foto_5.jpg

foto_9.jpg

Kilka fot gotowych elementów

foto_6.jpg

foto_7.jpg

foto_10.jpg

No i efekt finalny - przed odbiorem auto jeszcze przetarłem quick detailerem Poorboys QD+

foto_13.jpg

foto_14.jpg

foto_12.jpg

foto_11.jpg

Korektę oceniam na 70%. Zostały głębokie rysy, których bałem się ciąć papierem bo auto miało praktycznie każdy element poza dachem, klapą i zderzakiem przednim malowane a miernika grubości lakieru się nie dorobiłem jeszcze. Właściciel bardzo zadowolny bo auto znów ma swój kolor, odzyskało połysk i nie straszy siatką rys. Na maila dostał info jak dbać o auto oraz przykłady kosmetyków także mam nadzieje że efekt się utrzyma.

Fotek zapewne mało, ale czekam aż właściciel doślę mi foty świeżo po zakupie auta oraz teraz po odbiorze w pełnym słońcu. Obiecuję że przy kolejnej recenzji poprawię się z ilością fot z poszczególnych etapów, ale mój sprzęt foto mnie dość mocno zaskoczył awarią co mnie zmartwiło bo dość często foce.

Myte raczej nie było, bardziej przecierane mokrą szmatą.

Myślisz, że mają tam jakiegoś giermka, który ze szmatką zapierdziela?

Jak auto niczyje, to się na automat jeździ :mrgreen:

Bardzo fajnie odżyło :) Szkoda tylko, że taki obły ten kolor. Sprawie takie samo wrażenie jak pewnego A6 C6, które robił zdaje się Marco. Do auta tej klasy zwykły atrament nieprzystaje... ;)

Bardziej miałem na myśli to, że jak kierowca czekał na kogoś to wyciągał jakąś szamte z bagażnika i przecierał auto coby wyglądało na czyste, a mycie to pewnie szczoty - użyłem dużego skrótu myślowego.

Co do koloru to z naklejki kodowej wywnioskowałem że to "akryl", ale jak się z bliska przypatrzyłem pod halogenem to jakiś mega delikatny dodatek ziarna jest, ale jest go na tyle mało, że zapewne w mocnym słońcu widać że coś tam jest - ogólnie podzielam opinie, że lakier troche za ubogi jak na auto, ale zapewne w specyfikacji zamówienia miał być najtańszy.

Wnętrza nie tykałem, przekazałem namiar na kolegę, który ma sprzęt i ogarnie to. Do tego właściciel ma oddać kiere od obszycia i zdobyć kilka plastików na dniach. Foty wnętrza wrzuce jak auto się u mnie pojawi na odświeżenie powłoki to pstrykne coś.