Jump to content

Recommended Posts

Posted

1:4 tzn że na 4 działki wody przypada 1 płynu np. gdy masz butelkę 1L i chcesz otrzymać 1:4 to dzielisz 1L na 5, co dale 200ml. I dajesz 200ml płynu i 800ml wody.

Analogicznie 1:10 i inne proporcje.

Posted

quadrifoglio, taaa :lol:

koledze raczej chodzi o te oznaczenia "stosunkowe". Sam mam takie pojemniczki Bolla i tam jest to oznaczone troche inaczej, fakt że w pierwszej chwili trzeba się zadumać

Posted

To już wiem jak jest z proporcjami że jak. Tylko właśnie te oznaczenia na miarkach nie mam pojęcia o co chodzi i na butelce. Na miarce od środka jest z 10 różnych proporcji obok nich jakieś 3 słupki.

Posted

bo to trochę nie teges jest tam rozpisane; chcąc uzyskać roztwór 1:4, 1:5 można się zmieścić w jednym nalewaniu ;) przy reszcie faktycznie trzeba chwilę by załapać o co w tym chodzi ;)

w każdym razie jak robiłem większą ilość akurat APC 1:10 to nalewasz na tej skali APC "zatapiając" niższą lub wyższą "1" na skali (nie pamiętam dokładnie ale powiedzmy jedną masz na poziomie 150ml, drugą na 200ml) i dolewasz resztę wody by zatopić cały słupek, czyli finalnie masz 1:4 (jeśli skala ma 5 cyfr), następnie musisz to zlać i dalej lejesz samą wodę na ten sam poziom i masz 1:9 i po zlaniu kolejna porcja wody i masz chciany stosunek roztworu.

tego problemu by nie było (logiki użycia) gdyby każda kolejna skala zawierała odpowiednio mniejszą wielkość "1" tak by mieściła się całość danej proporcji w ramach pojemności danego pojemnika - 400ml czy też 1.3L