Jump to content

Problem z dopraniem kremowej welurowej tapicerki passat b5

Recommended Posts

Posted

Witam. Trafił mi się do prania Passat B5 z 2003r z jasną (kremowa) welurową tapicerkę. Na początku nie wyglądała na brudną ale po zmoczeniu okazało się że jest.Użyłem Tersusa 101, przeszczotkowałem i ekstrakcyjnie wyprałem środkiem RM760. Dosłownie "szorowałem" ją tym odkurzaczem, brud schodził, ale nastal taki moment że widziałem jeszcze miejscowo brud a odkurzacz wciągał czystą wodę. Nie mialem już pomysłu jak to doprać (nie uszkadzając tapicerki) i zostawiłem tak. Po wyschnięciu widać w najbardziej brudnych miejscach (siedziska foteli, oparcia) prześwitujący nalot brudu. I teraz moje pytanie jak można i czym lepiej można było to doprać?? Wydaje mi się że wszystko wykonałem prawidlowo. W czym tkwi problem??

Posted

Raczej brudna, chociaż na siedzisku może i być troszkę przybarwiona np od jeansów. Fotek raczej nie będzie bo już oddaje auto a nie mam aparatu przy sobie

[ Dodano: 12 Wrzesień 2011, 15:14 ]

Oto zdjęcia, chociąz szczerze powiem że na fotkach słabo widac o co mi chodzi.

http://imageshack.us/photo/my-images/828/dsc08232m.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/3/dsc08233q.jpg/

Posted

Pralem kilka takich pasków.

odnoszę wrażenie że ciemniejsze miejsca to hmmm przebicie wypychu fotela przez przytartą już wierzchnią warstwę weluru.

Nigdy nie udało mi się z tym wygrać stąd taki mój wniosek.Oczywiście to może być tylko moje głupie wytłumaczenie ale nic mi już do głowy nie przychodziło i poległem.

Posted

Podobny problem mam może nie z tapicerką samochodową a z dywanem, bo na kantach też podobny efekt zostaje a prałem już 3 razy go, neistety jest to jasny dywan, ostatnio prany ponoć 4 lata temu i za cholerę nie umiem się pozbyć tych przebić. Używałem już PR101, EX850, RM760, RM569 w różnych stężeniach i lipa, szczotkowanie, przemaczanei nic nie pomaga a wygląda nie zaciekawie, tymbardziej, że sąsiedzi chcą podobny dywan wyprać i nie chce im kichy odwalić.

• 1 year later...
Posted

pozwolę sobie odświeżyć temat i wnieść coś od siebie.

Zachodzi prawdopodobieństwo, że przemoczyliście zbyt mocno materiał. Nie wiem jak wygląda dokładnie u Was ekstrakcja - jak mocno zraszacie presprayem, jak płuczecie, ale mogliście zassać brud z gąbki fotela i teraz to jest praktycznie nie do usunięcia. moglibyście 20l płukanki przelać na siedzisko i dalej będzie to samo. Na jasnych tapicerkach trzeba uważać na przemoczenie, bo niestety może to być powodem tych śladów, które psują całokształt. ;)

Posted
pozwolę sobie odświeżyć temat i wnieść coś od siebie.

Zachodzi prawdopodobieństwo, że przemoczyliście zbyt mocno materiał. Nie wiem jak wygląda dokładnie u Was ekstrakcja - jak mocno zraszacie presprayem, jak płuczecie, ale mogliście zassać brud z gąbki fotela i teraz to jest praktycznie nie do usunięcia. moglibyście 20l płukanki przelać na siedzisko i dalej będzie to samo. Na jasnych tapicerkach trzeba uważać na przemoczenie, bo niestety może to być powodem tych śladów, które psują całokształt

Na pewno uważnie przeczytałeś pierwszy post?

a odkurzacz wciągał czystą wodę

Jak się przemoczy to ciągle syf ciągnie przecież.

Posted

przeczytałem uważnie. Są tapicerki które przepuszczą Ci ten brud i będziesz miał w nieskończoność brudną wodę, ale są też takie które zatrzymają go w sobie - jak filtr albo puszczą tylko małe ilości. Nie powiedziałem, że to na 100% jest powodem zacieków, ale jedna z możliwości. 8-)

• 2 months later...
Posted

Podepnę się pod temat i go troszku odkopie,a mianowicie co byście mi polecili do wyprania jasnej tapicerki samochodowej,która jest już bardzo ubrudzona głównie fotel pasażera jak i kierowcy tylna kanapa jeszcze ujdzie.

Wiem,że raczej nowej tapicerki się z tego nie zrobi ale chociaż może coś do odświeżenia jak i odzyskania koloru.

Zdjęcie przedstawia fotel pasażera.

c6e43478ce3c8068gen.jpg

Posted

SEBOOL2006 - tapicerka brudna, bardzo brudnej chyba jeszcze nie widziałeś, poczytaj jest na forum pełno wiadomości czym i jak prać, albo udaj się do jakiegoś speca od tych spraw i będziesz miał z głowy :)

Posted

Do Alcantary i tekstyliów sprawdza się u mnie AVEL ALCANTARA (nie wiem czy nie przekręciłem nazwy). Ale nie jestem pewien czy w tym konkretnym przypadku byłoby to optimum.