grzesiek8630 Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Witam. Trafił mi się do prania Passat B5 z 2003r z jasną (kremowa) welurową tapicerkę. Na początku nie wyglądała na brudną ale po zmoczeniu okazało się że jest.Użyłem Tersusa 101, przeszczotkowałem i ekstrakcyjnie wyprałem środkiem RM760. Dosłownie "szorowałem" ją tym odkurzaczem, brud schodził, ale nastal taki moment że widziałem jeszcze miejscowo brud a odkurzacz wciągał czystą wodę. Nie mialem już pomysłu jak to doprać (nie uszkadzając tapicerki) i zostawiłem tak. Po wyschnięciu widać w najbardziej brudnych miejscach (siedziska foteli, oparcia) prześwitujący nalot brudu. I teraz moje pytanie jak można i czym lepiej można było to doprać?? Wydaje mi się że wszystko wykonałem prawidlowo. W czym tkwi problem??
maestro00 Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Ona jest brudna czy odbarwiona ? Jakieś fotki ?
grzesiek8630 Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Raczej brudna, chociaż na siedzisku może i być troszkę przybarwiona np od jeansów. Fotek raczej nie będzie bo już oddaje auto a nie mam aparatu przy sobie [ Dodano: 12 Wrzesień 2011, 15:14 ] Oto zdjęcia, chociąz szczerze powiem że na fotkach słabo widac o co mi chodzi. http://imageshack.us/photo/my-images/828/dsc08232m.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/3/dsc08233q.jpg/
Gość Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Pralem kilka takich pasków. odnoszę wrażenie że ciemniejsze miejsca to hmmm przebicie wypychu fotela przez przytartą już wierzchnią warstwę weluru. Nigdy nie udało mi się z tym wygrać stąd taki mój wniosek.Oczywiście to może być tylko moje głupie wytłumaczenie ale nic mi już do głowy nie przychodziło i poległem.
Sprinter Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Podobny problem mam może nie z tapicerką samochodową a z dywanem, bo na kantach też podobny efekt zostaje a prałem już 3 razy go, neistety jest to jasny dywan, ostatnio prany ponoć 4 lata temu i za cholerę nie umiem się pozbyć tych przebić. Używałem już PR101, EX850, RM760, RM569 w różnych stężeniach i lipa, szczotkowanie, przemaczanei nic nie pomaga a wygląda nie zaciekawie, tymbardziej, że sąsiedzi chcą podobny dywan wyprać i nie chce im kichy odwalić.
StudioPorzadku Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 pozwolę sobie odświeżyć temat i wnieść coś od siebie. Zachodzi prawdopodobieństwo, że przemoczyliście zbyt mocno materiał. Nie wiem jak wygląda dokładnie u Was ekstrakcja - jak mocno zraszacie presprayem, jak płuczecie, ale mogliście zassać brud z gąbki fotela i teraz to jest praktycznie nie do usunięcia. moglibyście 20l płukanki przelać na siedzisko i dalej będzie to samo. Na jasnych tapicerkach trzeba uważać na przemoczenie, bo niestety może to być powodem tych śladów, które psują całokształt.
bili20@o2.pl Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2012 pozwolę sobie odświeżyć temat i wnieść coś od siebie. Zachodzi prawdopodobieństwo, że przemoczyliście zbyt mocno materiał. Nie wiem jak wygląda dokładnie u Was ekstrakcja - jak mocno zraszacie presprayem, jak płuczecie, ale mogliście zassać brud z gąbki fotela i teraz to jest praktycznie nie do usunięcia. moglibyście 20l płukanki przelać na siedzisko i dalej będzie to samo. Na jasnych tapicerkach trzeba uważać na przemoczenie, bo niestety może to być powodem tych śladów, które psują całokształt Na pewno uważnie przeczytałeś pierwszy post? a odkurzacz wciągał czystą wodę Jak się przemoczy to ciągle syf ciągnie przecież.
StudioPorzadku Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2012 przeczytałem uważnie. Są tapicerki które przepuszczą Ci ten brud i będziesz miał w nieskończoność brudną wodę, ale są też takie które zatrzymają go w sobie - jak filtr albo puszczą tylko małe ilości. Nie powiedziałem, że to na 100% jest powodem zacieków, ale jedna z możliwości.
SEBOOL2006 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2013 Podepnę się pod temat i go troszku odkopie,a mianowicie co byście mi polecili do wyprania jasnej tapicerki samochodowej,która jest już bardzo ubrudzona głównie fotel pasażera jak i kierowcy tylna kanapa jeszcze ujdzie. Wiem,że raczej nowej tapicerki się z tego nie zrobi ale chociaż może coś do odświeżenia jak i odzyskania koloru. Zdjęcie przedstawia fotel pasażera.
rogo Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2013 SEBOOL2006 - tapicerka brudna, bardzo brudnej chyba jeszcze nie widziałeś, poczytaj jest na forum pełno wiadomości czym i jak prać, albo udaj się do jakiegoś speca od tych spraw i będziesz miał z głowy
JerzyF Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 Do Alcantary i tekstyliów sprawdza się u mnie AVEL ALCANTARA (nie wiem czy nie przekręciłem nazwy). Ale nie jestem pewien czy w tym konkretnym przypadku byłoby to optimum.
Rekomendowane odpowiedzi