Jump to content

Mycie po korekcie

Recommended Posts

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy trzeba umyć samochód po polerce przed przystąpieniem do woskowania, czy może wystarczy po skończonej korekcie wpracować cleaner i na tak oczyszczoną i przygotowaną powierzchnie nałożyć wosk?

• Administrator

Jeśli nie będziesz miał pyłu, a jest to w zasadzie niemożłiwe przy UF ( choć takie przypadki też widziałem :D ) to raczej nie ma sensu, dokładne przetarcie IPA albo innym płynem inspekcyjnym załatwia sprawie.

• 2 weeks later...

Ja się dołączam do pytania, w dodatku zapytam co z oklejaniem, bo przeleciałem FG500 na białym flexipads i niestety trochę mi tego syfu w zakamarkach zostało. I teraz czy odklejać taśmy, porządnie umyć auto, następnie znowu obkleić i SF4000 na finish pad, czy jak sie zabrać do tego tematu. :o

patrizio1985, Odklejanie po FG500 jest raczej zbyteczne, zakamarków przecież nie lecisz pastą. Pył przecierasz fibrą i jazda z SF4000, ewentualne mikroryski narobione szmatką i tak zaraz usuniesz w/w pastą. Ja przynajmniej tak robię i jest :good: Jakbym miał drugi raz obklejać cały samochód to by mnie trafiło...

patrizio1985, mycie zrób po skończonej korekcie, teraz dokładnie spoleruj pozostałości fg500 ew. posiłkując się dusterem i jedź dalej z finiszem. Taki mycie w połowie roboty imo nie ma sensu i tylko zabiera czas

"jak zrobisz korektę na ok 95% to moim zdaniem nie ma sensu wydawać kasy na cleaner tylko konkretnie na koniec przetrzeć ipa dla odtłuszczenia i na to wosk."

powiedziała(napisała) mi to osoba ktorą zna pewnie wiekszosc na forum i ktora powinna znac sie na tym co z czym