coachu Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Witam. Zakupiłem niedawno używany samochód w kolorze czarnym. Auto mimo czujników parkowania, posiada na tylnym zderzaku liczne lekkie obtarcia i jedno duś grube aż do plastiku. Mam pytanie czy takie rysy można zlikwidować np pastą lekko ścierną w kolorze czarnym, a tą grubszą zamaskować specjalną kredką do lakierów? Jak jest tego trwałość?
Administrator Evo Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Poczekaj, odkopie tylko moją kryształową kule, wtedy będe mógł zobaczyć uszkodzenia i coś doradzić.
coachu Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 pytania podstawowe czy ta kredka jest rzeczywiście coś warta, czy robota nią wykonana jest trwała? to samo pytanie o taką pastę lekko ścierną w kolorze czarnym, czy jest to dobre rozwiązanie czy ewentualnie nie ?
ble Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 637#127178
Moderator rychu Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Moderator Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Evo, tylko żarcik, a mogłeś zbanować
coachu Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 odrobina wyrozumiałości
Maniek Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 ja odkopałem swoją kulę (kryształowa może nie jest ale i tak czasem mądrze gada) i powiedziała mi tak : a tak na poważnie to zrób zdjęcia tych ubytków a na pewno ktoś Ci doradzi coś rozsądnego
matherr Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 Poradźcie proszę koledzy czy mogę jakoś we własnym zakresie pozbyć się takiej rysy (lub zmniejszyć jej widoczność). Rysa w pewnych momentach wydaje się czarna, pod innym kątem biała, lakier jest oryginalny taki jak wyjechał z fabryki. Złota porada lakiernika farecla g3 plus papier i polerka Skutki parkowania na parkingu pod mieszkaniem obok sąsiada, któremu z twarzy wypadałoby zrobić coś takiego
SzaKal Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2011 pastą lekko ścierną w kolorze czarnym a są takie ?
matherr Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Ktoś ma jakąś radę dla mnie dot. pytanie z 2 postów wyżej
Borek Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Złota porada lakiernika farecla g3 plus papier i polerka no nie inaczej, wstępnie spłycić rysę papierem 2000-2500 a potem polerka (g3 zmatowienie po papierze dobrze usuwa). Prawdopodobnie całej jej nie usuniesz, ale krawędzie się zaokraglą przez co będzie prawie niewidoczna
matherr Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 da radę ręcznie czy maszyna się przyda by nadać odpowiedni blask?
Lozek Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 Taki mały obszar da się i to wcale nie ciężko
sq8shq Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2011 pastę lekko ścierną w kolorze czarnym a są takie ? http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... gory=18903 K2 pro - jest wersja czarna i biala (rozni sie tylko kolorem i niczym wiecej) Swoja droga wcale nie taka zla, z cala pewnoscia lepsiejsza niz farcela (nie syfi az tak, mozna pracowac na sucho i na mokro). Moze nie ma polotu do Mezerny ale daje rade (szczegolnie te wykanczajace sa naprawde ok bo te najbardziej ostre sa moim zdaniem nedzne) [ Dodano: 16 Listopad 2011, 00:23 ] da radę ręcznie czy maszyna się przyda by nadać odpowiedni blask? recznie na koreczku zmatowic samo zarysowanie a pozniej juz polerowac - recznie da rade ale sie narobisz duzo bardziej niz maszyna
przemek882 Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2011 a ja mam na lakierze takie rysy można to jakoś ręcznie zlikwidować? zdjęcia nieciekawe ale może coś da się zobaczyć
sinner Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Mozna zmniejszyc ich ilosc ale recznie ich nie usuniesz.
przemek882 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 a MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND wystarczy czy trzeba czegoś innego?
sinner Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 Umiejętnie użyte UC ładnie Ci zlikwiduje płytkie ryski, te głębsze niestety zostaną, bez względu jak długo bedziesz tarł ten lakier.
matherr Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 Koledzy, wybaczcie, ale im więcej czytam tym bardziej nie wiem jaki środek wybrać. Jako, że z miesiąca na miesiąc na aucie pojawiają się jakieś nowe rysy spowodowane nieuwagą parkujacych z boku, czyli tzw szkody parkingowe, mniejsze i większe rysy. Chciałbym się ich pozbyć w miarę możliwości oczywiście. Jaki środek możecie najbardziej uniwersalny polecić da amatora, zaznaczając przy tym, że będzie to korekta ręczna kilku miejsc na aucie. Czy papier wodny 2000/2500 i g3 to dobry pomysł (najpierw jak rozumiem sama g3 a w przypadku gdyby efekt był mierny wcześniej papier i następnie g3)?
sinner Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2011 To zależy jak głębokie są to rysy. Jeżeli dotyczą wearstwy bezbarwnej to te mniejsze możesz usunąć za pomocą g3. Te głębsze oraz te dochodzące klaru, jedynie można zmiejszyć ich rzucanie się w oczy.
matherr Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 jaka jest ogólna technika usuwania większych rys, z którą maszyna polerska i np fg500 sobie nie poradzi
prezes.gd Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Większe rysy to koreczkiem szlifierskim, później FG500/FC+ i jakaś pasta wykończająca na koniec. Jeśli to nie pomoże, to całkowite usunięcie rysy tylko poprzez ponowne lakierowanie elementu.
SzaKal Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 matherr, ręcznie jest bardzo ciężko usunąć zmatowienia po papierze !
matherr Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 właśne jestem na kupnie polerki plus fg500 i sf4000, plus pady menzerny, dlatego bez dodatkowych działań samą polerkę większych rys nie usunę (w miarę możliwości oczywiście) W innym temacie znalazłem poradę ...Dodatkowo najgłębsze rysy przed polerowaniem dobrze jest spłycić ręcznie papierem na klocku lub koreczku szlifierskim.. jaki w takim razie polecicie korek/klocek oraz papier do takiego celu
Rekomendowane odpowiedzi