Jump to content

Pranie tapicerki welurowej w pralce automatycznej

Piotrek_S

Recommended Posts

heja!

Czy ktoś z was ma doświadczenie w praniu tapicerki welurowej w pralce automatycznej? Obdarłem swoje fotele z obicia i chciałbym wrzucić je do pralki i wyprać, ale nie mam pewności w jakiej konkretnie temperaturze to prać. 60? 90? Tapicerka ma szczególnych brudów - po prostu po 13 latach eksploatacji jest już "zmęczona" i wypadło by ją odświeżyć.

Nigdy nie prałem tapicerki welurowej w pralce, ale jakbym miał to zrobić to z pewnością w niższej temp. ( 30 max 40 stopni).

A może lepiej zajmij sie nimi ręcznie, bez użycia pralki?? Tzn miska, woda jakas chemia i jechana...Nie wiem czemu, ale jakos mam obawe wrzucać do pralki tapicerke.

OK :) więc wrzuciłem jednak tapicerkę do pralki. Na 30 stopni - program najdelikatniejszy. Zamiast proszku płyn do prania.

Tapicerka ładnie się doprała, ale... w miejscach gdzie przechodziły druty była rdza, która wyszła i poplamiła trochę. Więc będę musiał jeszcze popracować nad nią ręcznie.

• 5 weeks later...

To ja zrobiłem kiedyś większy hardcore, rozebrałem fotele z tapicerki i ja wyprałem w proszku do prania na 30st, ogólnie wszystko się pięknie wyprało, tapicerkę po wyschnięciu założyłem na fotel. Ogólnie efekt superowy jeśli komuś nie przeszkadza zapach proszku do prania w samochodzie. Ale pewne doświadczenie w rozbieraniu foteli trzeba mieć, a nawet jeszcze większe w poskładaniu tego wszystkiego. Zrobiłem to tylko raz, teraz wole odkurzacz piorący. :good:

Jak Ty to później naciągniesz na ten fotel...? Już nigdy nie będzie tak samo :cry:

Będzie będzie :) Nie ma strachu.

Cała operacja polega na tym, że kupiłem anglika i go przełożyłem. Natomiast tapicerka w nim jest strasznie dojechana i przekładam całą ze swojej starej Primery. O ile z boczkami nie ma problemu to z fotelami może trochę być, bo te nowe mają airbagi i są też bardziej kubełkowe, ale powinno to pasować. Do tego przy okazji dołożę mate grzewczą, żeby w zimę cieplutko było :)

• 9 months later...

Podbiję, mam podobny plan. Pierwsza sprawa - czy koledzy wyżej mieli w końcu jakiś problem ze skurczeniem się materiału albo dopasowaniem go później? Druga - może zamiast proszku wlać do pralki Nielsena Nap Low Foam, bo mam na stanie? Jak tak to ktoś ma pomysł ile?

Trochę poza tematem - da się coś z gąbkami zrobić, bo moje "nowe" są po palaczu i nie wiem, czy będzie mi się chciało wszystkie stare fotele targać (jeden muszę na pewno, żeby przełożyć stelaż). Czuć je trochę i nie wiem czym je spróbować zaatakować, żeby trochę odpuściły.

Wiesz, kiedyś wylał mi się olej z frytkownicy na kanapę, ok 3 litrów. Gąbka wszystko ładnie przyjęła. Auto to Skoda Superb. Co tu zrobić, pomyślałem. Najpierw odkurzacz ekstrakcyjny - lipa. Następnie szalony pomysł, wyjąłem siedzisko, rozebrałem. Najpierw obicie do wanny z płynem do naczyń ok 40stC(dobrze usuwa tłuszcz), dobrze to wypłukałem, next do pralki na 40stC. Sprawa załatwiona.

Pianka - grubsza sprawa, najpierw wycisłem, wyssałem ekstrakcją ile się dało oleju. Następnie wanna z gorącą wodą i duże ilości różnej chemii, od APC, przez płyn do mycia naczyń, częste wymienianie wody, itp itd, po 3 godzinach zabawy, pianka doszła. Suszenie ok 2 dni na słońcu, poskładałem do kupy i ani śladu nie było.

Ale miałem 2 możliwości, spróbować albo wymienić na nową, także nic nie ryzykowałem. O ile kanapę rozebrać to mały problem, to z doświadczenia wiem, że fotele to już grubsza sprawa i ciężko to później tak ponaciągać jak się powinno. Ale jak masz sporo cierpliwości i zapału, można spróbować, zacznij od prostszych rzeczy typu tylna kanapa.

Życzę miłej zabawy :-]

• 2 years later...