Jump to content

Glinka + IPA - zmatowiony lakier

Recommended Posts

Dzisiaj z czystej ciekawości, na małym elemencie, zamiast wody pod glinkę dałem nierozcieńczony IPA. Efekt? Lakier w tym miejscu stał się zupełnie matowy. Ani APC, ani QD tego nie ruszył. Zeszło dopiero po użyciu Scratch Remover'a na gąbkowym aplikatorze.

Ciekawi mnie co było tego przyczyną- czy tarcie glinki (BH Soft) na odtłuszczonej powierzchni, czy może jakaś reakcja chemiczna? :o

Hmm... Zatem trzeba sprawdzić na innym :dontknow:

Sam lakier faktycznie nie powala, bo jest to jeden z pierwszych na bazie wody, więc rysuje się od patrzenia, ale o ile mi wiadomo jest oryginalny.

• Administrator

Rozpuściła Ci sie glinka po kontakcie z IPA, i zostawiła osad na lakierze. Glinki nie lubią chemii, choćby dlatego powinno się umyć auto pomiędzy usuwaniem smoły za pomocą tar removera a glinkowaniem.

A tak w ogóle to gratuluje pomysłów :lol:

bo jest to jeden z pierwszych na bazie wody, więc rysuje się od patrzenia, ale o ile mi wiadomo jest oryginalny.

Nie ma klarów na bazie wody!!! Chyba ze masz auto polakierowane lakierem do drewna :lol: Wodny lakier to tylko baza.

Chodziło mi o to, że to jeden z pierwszych 'ekologicznych'. Chociaż technicznie...

'jeden z pierwszych na bazie wody'

Wodny lakier to tylko baza.
Ale dzięki za sprostowanie :good: