JM63 Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 Dzisiaj z czystej ciekawości, na małym elemencie, zamiast wody pod glinkę dałem nierozcieńczony IPA. Efekt? Lakier w tym miejscu stał się zupełnie matowy. Ani APC, ani QD tego nie ruszył. Zeszło dopiero po użyciu Scratch Remover'a na gąbkowym aplikatorze. Ciekawi mnie co było tego przyczyną- czy tarcie glinki (BH Soft) na odtłuszczonej powierzchni, czy może jakaś reakcja chemiczna?
Piciosz Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 Myślę, że może to być slabej jakości nieoryginalny lakier, który przy kontakcie z alkho0loem zmienił strukturę.
JM63 Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 Hmm... Zatem trzeba sprawdzić na innym Sam lakier faktycznie nie powala, bo jest to jeden z pierwszych na bazie wody, więc rysuje się od patrzenia, ale o ile mi wiadomo jest oryginalny.
Administrator Evo Opublikowano 28 Lipca 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 Rozpuściła Ci sie glinka po kontakcie z IPA, i zostawiła osad na lakierze. Glinki nie lubią chemii, choćby dlatego powinno się umyć auto pomiędzy usuwaniem smoły za pomocą tar removera a glinkowaniem. A tak w ogóle to gratuluje pomysłów
JM63 Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 No i mam odpowiedź, dziękuję Ciekawość Evo, czysta ciekawość. Ale przynajmniej umiliłem Ci wieczór
miki Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 bo jest to jeden z pierwszych na bazie wody, więc rysuje się od patrzenia, ale o ile mi wiadomo jest oryginalny. Nie ma klarów na bazie wody!!! Chyba ze masz auto polakierowane lakierem do drewna Wodny lakier to tylko baza.
JM63 Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 Chodziło mi o to, że to jeden z pierwszych 'ekologicznych'. Chociaż technicznie... 'jeden z pierwszych na bazie wody' Wodny lakier to tylko baza. Ale dzięki za sprostowanie
spons Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 na małym elemencie, zamiast wody pod glinkę dałem nierozcieńczony IPA MOzesz mi powiedziec co Toba kierowalo podejmujac ta decyzje?
Rekomendowane odpowiedzi