Jump to content

Test Zestawu Past VICTORIA AudiA4 2002r. oraz AudiA4 1995r.

Recommended Posts

Posted

A. Pacjent: Audi A4 z 2002 r. z przebiegiem około 250 tkm. Na pierwszy rzut oka bardzo zadbany błyszczący (według właściciela ;)

Na początek wrażenia z testu środków Victoria

1. Maszyna polerska EuroTec ; Pad 3M żółty i niebieski karbowany oraz pomarańczowy ABW

2. Wszelkie porównania dokonałem do środków Megs-a z serii Mirror Glaze z którymi mam doczynienia.

3. Na początek poszło mleczko 103 plus pomarańczowy pad ABW- w porównaniu z Diamond Cut 2.0 ( 85) jest dużo mniej agresywna przez co daje się lepiej wyprowadzać w miejscach gdzie jest to wymagane, daje się tym samym łatwiej kontrolować - szczególnie jest to ważne dla początkujących. Jedynie co zauważyłem to wymaga lekkiego zwilżania wodą - Ocena - Remis

4. Następnie po przetarciu mikrofibrą na "tapetę" poszło mleczko 105 plus żółty pad 3M- idealnie wyrównała swirle powstałe w wyniku użycia 103- w działaniu praktycznie identyczna jak Dual/Action Cleaner/Polish choć także wymaga zwilżenia wodą. Ocena - Remis

5. celem wykończenia powierzchni użyłem politury 104 oraz niebieskiego pada 3M ;pasta 104 odpowiada Swirl Free Polish Megs-a (82) ale w tym przypadku daje dużo lepsze efekty Victoria, ponieważ moim zadaniem niezwykle trudno będzie początkującemu doprowadzić do powstania hologramów widocznych pod słońce. Nie jest to niestety takie proste w przypadku 82-ki Megs'a. Ocena- przewaga Victorii

Podsumowując:

Na Plus:

1. Bardzo dobry zestaw dla początkujących- łatwość aplikacji oraz kontroli nad ilością "spolerowanego" lakieru

2. Nie wymaga specjalnego zestawu padów i można stosować w niedostępnych miejscach (wnęki klamek) np. ręcznie za pomocą aplikatura.

3. Praktycznie niemożliwe powstanie końcowych hologramów nawet dla początkującego oraz bardzo dobra kontrola prowadzenia polerki.

4. Bardzo dobra wydajność- nie trzeba używać zbyt wiele poszczególnych past

5. Łatwość usuwania np. z uszczelek gumowych w przypadku nieumiejętnego oklejenia pojazdu przed zabiegiem

Na minus:

1. Wymaga zwilżenia wodą co dla wielu może być sporą wadą z powodu " bałaganu" jaki panuje podczas użycia.

Przepraszam za jakość zdjęć niestety jestem słabym fotografem.

przedcy.th.jpg

przed2.th.jpg

przed3.th.jpg

przedbotnikprzed.th.jpg

przeddachprzed.th.jpg

przedklapatyprzed.th.jpg

przedklapatyprzed2.th.jpg

50:50 ( nieudolnie sfotografowane)

klapa5050.th.jpg

botnikporwn5050.th.jpg

w trakcie

po103.th.jpg

po103b.th.jpg

efekty końcowe:

po2ia.th.jpg

po1w.th.jpg

po3g.th.jpg

poprzdpo.th.jpg

pobok2.th.jpg

pobokpo.th.jpg

popolerce3.th.jpg

podrzwipo.th.jpg

poklapapo3.th.jpg

poklapapo4.th.jpg

popolerce2.th.jpg

popolerce6.th.jpg

popolerce5.th.jpg

popolerce.th.jpg

poklapatypo.th.jpg

popolerce4.th.jpg

poty.th.jpg

kropelki.th.jpg

B. Audi A4 z 1995 r. w kolorze zielony met. - lakier zdemolowany - widać na foto - miałem wrażenie że myty szczotką drucianą- zero połysku- wcześniej nieudolne próby zabawy kolegi z fareclą G3 :wallbash:

przed:

przed1.th.jpg

przed2.th.jpg

przed3.th.jpg

przed4.th.jpg

przed6.th.jpg

po:

po7b.th.jpg

po8a.th.jpg

po9a.th.jpg

po11k.th.jpg

po12g.th.jpg

po13u.th.jpg

po14.th.jpg

po15.th.jpg

po16.th.jpg

po17.th.jpg

po18.th.jpg

po19.th.jpg

po20.th.jpg

w dzień:

po22t.th.jpg

po21.th.jpg

w przypadku zielonego - ciąg dalszy nastąpi ;)

Bardzo dziękuję firmie MX Nowicki za możliwość przetestowania zestawu - polecam się na przyszłość :-]

• Dystrybutor
Posted

Dziękujemy bardzo Darku :good:

Zastanawiam się co z tym zwilżaniem. Na początku miałem problem ze 103 i też lubiłem dać mgiełkę wody, ale im więcej razy jej używałem tym lepiej to wychodziło i w tej chwili jadę całkowicie na sucho. 105 zawsze na sucho ponieważ jest średnio agresywna i tłusta. Może to kwestia ilości pasty na padzie, nie wiem ile dawałeś?

Do 103 polecam gąbkę Urbana Pro Square. Czyli najbardziej agresywna z gąbek tej firmy. Do takiego twardego lakieru audi, czy VW jest rewelacyjna. Ostatnio zrobiłem maskę w audi w takiej kombinacji i szło bardzo fajnie. Zresztą taka krótka relacja jest u nas na blogu :)