barnie Posted July 24, 2011 Report Share Posted July 24, 2011 Mam mały kłopot, otóż w moim Civic-u EG3, seryjne wygłuszenie bagażnika zrobiło się strasznie "plastyczne", szczególnie na końcówkach schodzących w dół komory dojazdówki, lepi się tym bardziej teraz, gdy na dworze gorąco dobrze widać to na fotkach niżej: Co można z tym zrobić? - próbować czymś usunąć - czym? - nanieść coś, co utwardziło by te "plastyczne" końcówki? - jeżeli już uda mi się usunąć, to co można by przykleić, jakoś zamocować w miejsce tego fabryczne wygłuszenia? Dodam, że ta "plastyczność" i rozklejanie wzięły się prawdopodobnie z tego, że ktoś coś kiedyś rozlał w bagażniku i musiało wejść w reakcję z wygłuszeniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Okti Posted July 24, 2011 Report Share Posted July 24, 2011 To co się lepi usunąłbym Tar and Glue removerem (Valetpro). Sam nim usuwałem małe kropki od tych mat. Kwestia, czy cała mata jest taka klejąca, czy tylko te końcówki. Żeby usunąć maty to ludzie polecają zimny lód. I do tego zrywanie szpachelką, ale tym pewnie można porysować lakier.. A zamiast tych mat przykleić nowe maty wygłuszające. Na allegro jest tego sporo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
barnie Posted July 24, 2011 Author Report Share Posted July 24, 2011 Kleją się praktycznie tylko same "ranty" tego wygłuszenia, reszta jest ok, po za pojedynczymi miejscami. Wolałbym unikną porysowania lakieru, dlatego wydaje mi się, że zamiast zrywać całość, lepiej było by właśnie zabezpieczyć tylko te miejsca, w których wygłuszenie się klei... A jeżeli już nie obeszło by się bez zdzierania wszystkiego to pomyślałem, że może opalarka była by dobrą opcją do tego szpachelka i jakieś nitro do oczyszczania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maestro00 Posted July 24, 2011 Report Share Posted July 24, 2011 A nie dało by rady podgrzać mocno opalarką i zdjąć (odciąć skalpelkiem) po ~1cm z każdej strony ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
capricorn Posted July 26, 2011 Report Share Posted July 26, 2011 żeby usunąć maty to ludzie polecają zimny lód. I do tego zrywanie szpachelką, Dokładnie suchy lód + młotek gumowy. Patent stosowany przy przygotowywaniu nadwozia do obspawania Link to comment Share on other sites More sharing options...
barnie Posted July 28, 2011 Author Report Share Posted July 28, 2011 dzięki za podpowiedzi gdzie można nabyć taki suchy lód? nie bardzo wiem jak on wygląda no i w jaki sposób go używać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maestro00 Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Wpisz sobie w szukajkę kompres chłodzący albo suchy lód. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts