Jump to content

Zaciek na tapicerce

Recommended Posts

Jak poradzić sobie z takim zaciekiem na tapicerce fotela?

eec18299c80e3095m.jpg

Nie wiem jak powstał (robota poprzedniego właściciela), sądzę że w wyniku nieumiejętnego czyszczenia/prania. Próbowałem usunąć go za pomocą APC Megsa -bezskutecznie, nawet w stężeniu na uporczywe plamy. Jak można go się pozbyć? Niestety nie mam odkurzacza piorącego :( Bardzo proszę o rady.

raczej zostaje ci tylko ponowne pranie tego siedzenia lub musiał być cały fotel oficie popsikać apc wytrzeć jakaś szczotką do tapicerki a potem mikrofibrą ale najszybszym i najłatwiejszym sposobem było by wypranie na nowo

Jak tego używać? Gdzie dostane małe ilości?

RM 760 rozrabiasz z ciepła wodą wtedy najlepiej się rozpuszcza i albo odkurzaczem piorącym albo atomizerem i szczotką podziałaj , wytrzyj mikrofibrą i gotowe, co do małych próbek to są czasami na allegro chyba w 100 gramowych woreczkach , w sklepach np castorama dostaniesz 800g za coś koło 43 zł

Tak dokładnie o te aukcje mi chodziło ,tylko nie przesadź z proporcją bo to silnie skoncentrowany preparat i łatwo o pozostałości w postaci zacieków po praniu , ale w razie czego przepłukać można wodą i znikną

scarab, jesteś z Jaworzna? Gorsze zacieki sie usuwało ;)

tak :)

Jak tego używać? Gdzie dostane małe ilości?

RM 760 rozrabiasz z ciepła wodą wtedy najlepiej się rozpuszcza i albo odkurzaczem piorącym albo atomizerem i szczotką podziałaj , wytrzyj mikrofibrą i gotowe, co do małych próbek to są czasami na allegro chyba w 100 gramowych woreczkach , w sklepach np castorama dostaniesz 800g za coś koło 43 zł

U mnie też szansa że sobie poradzi z zaciekiem?

Mimo że środek ma różne opinie to powiem ci że ani razu mnie nie zawiódł jeśli plama nie odpuszcza za 1 razem idę po szczotę i wypracowuje zabrudzenie ręcznie , niekoniecznie musisz brać RM 760 są różne inne płynne produkty równie skuteczne i to w małych 100 ml opakowaniach

Mimo że środek ma różne opinie to powiem ci że ani razu mnie nie zawiódł jeśli plama nie odpuszcza za 1 razem idę po szczotę i wypracowuje zabrudzenie ręcznie , niekoniecznie musisz brać RM 760 są różne inne płynne produkty równie skuteczne i to w małych 100 ml opakowaniach

I da radę jeśli APC Megsa w stężeniu 1:4 sobie nie poradził?

Powinien dać radę ale pod warunkiem pełnej ekstrakcji czyli nanosisz odczekujesz i odkurzasz to jest najlepsza metoda , całkiem prawdopodobne że ten zaciek powstał z niewypłukania silnej chemii, o ile kombinacja RM 760 poprzedzona szczotkowaniem nie pomoże przy odessaniu odkurzaczem to zostaje odplamiacz RM 769 , jakbyś był przejazdem we wrocku to moglibyśmy powalczyć z tym tematem

• 5 weeks later...

Powalczyłem odkurzaczem piorącym i RM760, zaciek zrobił się trochę mniejszy ale nadal jeszcze trochę go widać :o Będę musiał wykonać więc drugie podejście. Powinienem najpierw spsikać fotel RM760, następnie przejechać go szczotką, a później odkurzyć natryskując jeszcze jednocześnie RM760? Trochę obawiam się szczotkowania żeby nie zmechacić tapicerki :?

Rozrób RM 760 w trochę mocniejszej wersji żeby skutecznie zadziałał , jeśli obawiasz się o zmechacenie tapicerki wybierz szczotkę która jest łagodna dla wewnętrznej strony dłoni i do dzieła , czasami RM 760 zostawia ślady przy wyższych stężeniach - jeśli tak się stanie wypłucz materiał czystą wodą

kolega w aucie też miał podobny problem z plamą na fotelu pasażera, była trochę mniejsza ale również trudna do usunięcia i nie wiadomo po jakim "świństwie" zrobiona

w jego przypadku pomogło Duragloss Fabric & Carpet Cleaner #451