Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

wziąłem się dziś za mycie silnika w moim i żony autku. zasłoniłem alternator, komputer, sterownik od gazu, rozrobiłem RM 31 asf 1:3 z wodą i za pomocą atomizera naniosłem na silnik. po chwili preparat zapienił się i zrobiła sie delikatna piana. wziąłem karchera i porządnie spłukałem. efekt silnik jak z salonu. tak wyżarło aluminium ze wyglada jak posrebrzone. zbiorniczki od płynów i żółte nakrętki krystaliczne!

ale chodzi mi o coś innego. zadziwiony efektem trysnałem rm 31 po felgach i spłukałem myjką. efekt idealny!!! bezdotykowo puściło cały syf z klocków. kołpaki żony również jak nowe. zastanawiam się czy ten środek nadaje się tak właściwie do felg???

działa super ale boje się czy nie odbije sie to negatywnie na aluminium lakierowanym i żony kołpakach? W sklepie mieli również rm 81 ale sprzedawca powiedział że do silnika 31 będzie lepszy.

czym się różni alkaiczny środek od zasadowego?

RM 31

Opis

Alkaliczny środek czyszczący, do stosowania z wysokociśnieniowymi urządzeniami myjącymi, w myciu zasadniczym. Przeznaczony do warsztatów i zakładów przemysłowych. Wysoka wydajność czyszczenia we wszystkich zakresach temperatur. Usuwa większość uporczywych zanieczyszczeń, jak np: olej, tłuszcz, sadza, żywica dymowa.

Właściwości:

- alkaliczny

- ph: 13,5 (koncentrat)

RM 81 ASF 10l (Aktywny środek myjący, zasadowy, koncentrat)

Koncentrat aktywnego środka czyszczącego do wysokociśnieniowego mycia, łagodny dla materiałów, usuwa mocne zabrudzenia olejowe, tłuszczowe i mineralne. Do mycia pojazdów, plandek i silników.

Właściwości:

• uniwersalny środek do mycia ciśnieniowego

• płynny, alkaliczny

• usuwa oleje, smary, oraz zabrudzenia mineralne

• skuteczny we wszystkich zakresach temperatury

• łatwa separacja oleju od roztworu w procesie recyrkulacji

• nie zawiera węglowodorów

• nie zawiera fosforanów

• wartość pH 12 - dla koncentratu

• zółty płyn o świeżym zapachu

Posted

produkt ma pH 13,5 czyli bardzo mocno zasadowe, przy tak małym rozcieńczeniu, nie ma się co dziwić, że łatwo i sprawnie poszło ;) Jednak nie używałbym aż tak mocnej chemii zbyt często gdyż może to doprowadzać do matowienia lakieru i nie wpływa korzystnie na elementy plastikowe i gumowe.