Jump to content

Recommended Posts

Posted

Udało mi się zorganizować miejscówkę na szorowanie przy okazji wypadu do Bielska :)

Zdjęcia sprzed pucowania w temacie: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=6178

0. Mycie felg Autoland Atack + szorowanie i spłukanie.

1. Szampon Shell na mycie wstępne,

2. płukanie + suszenie,

3. glinka z CG Pro Detailer (poszło z 50ml),

4. mycie CG Glossworkz,

5. płukanie + suszenie,

6. Megs UC żółtą stroną tri + polerka,

7. AG SRP czarną + polerka,

8. po dwóch godzinach FK Pink żółtą stroną tri + polerka

9. na koniec jeszcze CG Pro Detailer.

Całość (nie licząc przerwy na śniadanie i dwóch godzin pomiędzy pkt. 7 i 8) zajęła mi ok 10h.

Rezultaty:

zdjc499cie715.jpg zdjc499cie716.jpg zdjc499cie717.jpg

Pomimo iż brakło mi motywacji do konkretnego wcierania UC (strasznie męczące, ciężko było spolerować, pozostały okrągłe ryski) to jestem zadowolony. Glinka sprawiła, że auto zrobiło się gładziutkie, a SRP nadał mu niesamowitego blasku (w porównaniu do stanu poprzedniego i większości aut poruszających się na drogach). Zdjęcia robione kilka dni po całej operacji (auto spłukane wodą na bezdotykowej - sieciówka + zdemineralizowana z nabłyszczaczem, a po wysuszeniu CG PD).

Teraz kilka pytań:

1. ta przeklęta taśma do oklejania plastików... trzyma się ok może przez godzinę, później się sama z siebie odkleja - jest na to jakiś sposób?

2. piankowym aplikatorem zużyję mniej wosku niż gąbką tri? wypaćkałem chyba pół małej puszeczki, nie wiem czy to nie za dużo.

3. felgi - da radę coś uratować niewielkim nakładem?

Co do rys - mam nadzieję, że w sierpniu dorwę jakąś fajną maszynkę i porządnie przejadę całość UC :)

Posted

Teraz kilka pytań:

1. ta przeklęta taśma do oklejania plastików... trzyma się ok może przez godzinę, później się sama z siebie odkleja - jest na to jakiś sposób?

2. piankowym aplikatorem zużyję mniej wosku niż gąbką tri? wypaćkałem chyba pół małej puszeczki, nie wiem czy to nie za dużo.

3. felgi - da radę coś uratować niewielkim nakładem?

1, Napisz ku przestrodze innym, jaką kupiłeś.

2. Trochę poszalałeś z tym woskiem. To jest przewidziane na więcej woskowań ;)

3. Ściąnij, dokładnie umyj, wyglinkuj, UC, wosk

Długo sie przekonywałeś, warto było? :-]

Posted

Taśma taka zwykła, malarska, żółta. Przyklejała się fajnie, w rękach można ją rozerwać, ale po chwili sama się doklejała.

Co do felg to bardziej mi chodziło o podrapane brzegi felgi, ale to chyba grubsza sprawa... Ile może kosztować renowacja felg?

Oj warto było Van :) Teraz zaczynam szukać jakiejś wolnoobrotówki ;)

Posted

ReaperDG, spójż na naklejke, am gdzie zaczynasz nową taśme, najczęściej pisze " Taśma malarska 3-godzinna" po tym czasie sama odpada :D

Posted

k24, Ty to jednak mózg jesteś :-] Nawet nie wiedziałem, że taśma malarska posiada taki parametr :wallbash:

PS.

nie mówi się "pisze", tylko "jest napisane". Sry, takie zboczenie 8-)