Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam pytanie odnośnie lusterek zewnętrznych. Kupiłem kilka dni temu komplet oryginalnych lusterek do mojego samochodu, bo z autem jak kupiłem to były jakieś tuningowe w których widoczność była zerowa. Wczoraj otrzymałem paczkę i mimo zapewnień sprzedającego z Allegro lusterka miały być w stanie perfekcyjnym, a są do najwyżej w stanie dobrym. Jedno lusterko jest w miarę przyzwoite, ale posiada na tylnej części jakieś drobne ryski, natomiast drugie ma na brzegu grube głębokie przetarcie, podejrzewam, że jest to przetarcie o jakiś mur, albo beton przy wjeżdżaniu do garażu. Szerokość około 1.5 cm, wysokość tak samo, czuć to pod paznokciem. No i przyznam szczerze nie wiem co z tym zrobić, a drażni mnie to jak cholera. Zastanawiałem się czy jakimś drobnym papierem ściernym nie spolerować tych rys, a potem na koniec przelecieć lusterka wodnym i na końcu jakaś pasta polerska? Dodam, że lusterka nie są lakierowane, jest to goły czarny plastik.

Identyczne jak tutaj:

http://www.czescijaponskie.pl/userdata/ ... 23894d.jpg

Bardzo proszę o jakieś rady, żeby pozbyć się tych rys nie uszkadzając lusterka?

Będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Posted

Wyszlifowac papierem, wymalowac w odp. kolor lub nakleic folie, chociaz lusterko z ibizy 6k2 nie jest zbyt przyjemne w oklejaniu...

Posted

spons dobrze ze piszesz o tym lusterku, bo juz myslalem ze ze mnie totalny partacz w wyklejaniu :D Mam 6k2 i niestety nie jest idealnie.

Posted

Znaczy sie wszystko jest do zrobienia, najgorszym elementem jest ta zasrana ramka na dole z przodu, tak poza tym na reszte spokojnie da folie naciagnac ;) Tylko nie rob sam, wez kogos do pomocy, ja sie samemu z 1 szt. meczylem chyba 3h ;/ a kape trzeba sciaganac...

Posted

Zapodaj jeszcze opalarką to może te rysy zniwelujesz do minimum i nie będzie sie w oczy rzucać. Popatrz na youtubie jak inni sie bawia własnie opalarką na plastikach i jakie są tego efekty...

Posted

s3b zadziałaj opalarką delikatnie, daje rewelacyjne efekty . Tylko ostrożnie aby nie upłynnić tworzywa (wokół rys) bo będzie kiszka

Posted

Spróbuję z tą opalarką, tylko przyznam szczerze boję się, żeby nie przesadzić. A myślicie, że papierem ściernym nie idzie tego wygładzić jakoś? Rysy są dość głębokie.

ps. Szukałem na YT filmików z opalarką i nie znalazłem niczego konkretnego. Może ktoś zarzucić link?

• Moderator
Posted

Opalarką to można poczernić plastik a nie głębokie rysy zniwelować.

Spróbuj to papierem poszlifować, jak już rysy będą małe to można zadziałać opalarką bo plastik pewnie straci na czerni po szlifowaniu. ;)

Posted
Spróbuj to papierem poszlifować

Tym sposobem da sie na pewno usunąc ale nie tylko rysy ale i chropowata strukture tworzywa. Wiem, że wtym wypadku albo rybki albo akwarium ale na pierwszy ogień zapodałbym opalare...jesli nic nie zdziała i efekt bedzie mizerny poszedlbym o krok dalej.

Posted

A jakim według Was papierem ściernym spróbować spolerować te rysy?

Potem może wypadałoby przelecieć całe lusterko papierkiem wodnym i na koniec jakąś pastą na błysk polecieć? Co myślicie? Proszę o jakieś rady?

Posted

150, 200, 400, 600....jak będą widoczne rysy to wtedy działaj wodnym

Chociaz to tez zalezy, jak głębokie masz te rysy. Zapodaj jakies foto

• 3 weeks later...
Posted

Najlepszym wyjściem będzie zakup lakieru strukturalnego do plastików jeżeli nie są zupełnie gładkie. Jeżeli są to papier + grunt+ podkład + lakier. Co do lakierów specjalne do plastików to firma APP ma je w ofercie.