Jump to content

Pytanie odnośnie past i IPA

Recommended Posts

Przeglądam forum czytam czytam, ciągle wiem więcej. Jednak mam pewne pytania, a o to kilka z nich.

1. Czy stosował ktoś pastę polerską G6. Jest podobno bardziej ścierna od znanej nam wszystkim doskonale G3. Tylko proszę bez komentarzy typu "to technologia kamienia łupanego, bierz 3M :? " Z tego co się orientuję pasta ta nie posiada wypełniaczy.

2. Chciałbym, żeby ktoś kto ma pojęcie uszeregował mi następujące pasy w skali od najbardziej agresywnej do najmniej. Do wyboru mamy:

-g6,

-g3,

-zielona 3M,

-megs 105,

-uc.

Na dzień dzisiejszy wywnioskowałem następującą kolejność ( tyle tylko wiem))

g6->g3 oraz, 105->UC

Chciałbym skompletować ten łańcuch.

3. Czy jako IPA można użyć powszechnie stosowanego w lakiernictwie zmywacza silikonowego np. Novol Plus 780 ? Link do karty technicznej: http://www.novol.pl/att/1/karty_technic ... 80_ZUS.pdf

Dlaczego komfort niższy ? Ja mam go w opryskiwaczu ciśnieniowym, bo tak jest wydajniej - więc spryskuje i przecieram, tylko, że zamiast papierowego ręcznika (jak w przypadku odtłuszczania pod szpachle/pokład/bazę) uzył bym MF, co by nie zarysować lakieru.

G6 jest słabsza niż G3 w systemie Farecli jest jeszcze mleczko G10 (wykańczające). G3 to mocna pasta a G6 natomiast przy wprawie da się ładnie wyprowadzić lakier (ja nie używam, ale mój znajomy lakiernik przeszedł na tą pastę). Z G6 musisz dłużej pracować.

Co do kolejności umieściłbym to tak:

G3 -> FC+ -> #105 = G6 -> UC