Adamek Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Opel Vectra B 3.0 V6 1996" W miniony weekend do mojego garażu zawitała kolejna Vectra. Tym razem samochód w kolorze Meteor Grey z palety barw Audi A5. Samochód jest z roku 1996" lecz został całkowicie odmalowany na przełomie 2009/2010r. od tego czasu więcej zwiedza warsztaty niż jeździ. Stan lakieru pozostawiał wiele do życzenia, odchodzący klar, pęknięcia, ślady po papierze ściernym, głębokie rysy to tylko niektóre z defektów. Jest tego multum. Pomimo tego wszystkiego postanowiłem się zmierzyć z lakierem i zrobić co w mojej mocy aby przywrócić mu choć trochę blasku. Użyte materiały: Mycie. 1. Szampon Monster Shine + Woda 2. Glinka Meguiars Clay Bar 3. Meguiar's Quik Detailer 4. Nielsen Cyclone APC Koła. 1. Meguiar's Hot Rims Aluminium Wheel Cleaner 2. Meguiar's Hot Shine Tire Gel Korekta Lakieru/Zabezpieczenie. 1. Polerka Das-6 2. Pasta polerska S17+ 3. Pasta polerska S40+ 4. Meguiar's PlastX Clear Plastic 5. Wosk Meguiar's Gold Class Liquid Car Wax 6. Pady Scholl (Pomarańczowy i Niebieski) oraz Monster Shine (Czarny) - 125mm, 80mm Reszta. 1. Szyby: Meguiar's NXT Generation Glass Cleaner Samochód o którym mowa: Każdy element przed polerowaniem został wyglinkowany. W tym przypadku glinka miała co ścierać: Tylny prawy błotnik. Przed: 50/50: Po: Drzwi prawe tył, przed: 50/50: Drzwi prawe przednie, 50/50: Słupek, 50/50: Tylna klapa, przed: 50/50: Tył, przed: Po: Zderzak tylny, przed: 50/50: Po: Lampa prawa tył, przed: Po: Lampa lewa tył, przed: Po: Zderzak przedni, przed: Po: Błotnik przedni lewy, przed: 50/50: Po: Drzwi lewy przód, przed: Po: Drzwi lewy tył, przed: 50/50: Po: Błotnik lewy tył, przed: Po: Po tym etapie zakamarki, profile i wnęki zostały wyczyszczone za pomocą pędzelka i Nielsena Cyclone APC. Następnie całość została umyta szamponem Monster Shine i osuszona za pomocą Meguiar's Water Magnet Microfiber. Po tych etapach zabrałem się na nakładanie wosku. Tym razem postawiłem na Meguiar's Gold Class. Po nałożeniu i wytarciu wosku, na gumowe oraz plastikowe elementy nałożyłem Meguiar's Gold Class Trim Detailer [/img] http://img703.imageshack.us/img703/8506/072ff.jpg[/img] Następnego dnia koła przetarłem Meguiar's Hot Rims Aluminium Wheel Cleaner a opony zabezpieczyłem Meguiar's Hot Shine Tire Gel. Całość prezentuje się następująco: W oczekiwaniu na właściciela pobawiłem się Fish-Eye'm: Pod maską (gorący temat) nastąpiło sporo zmian aczkolwiek prace nadal trwają: Jeżeli chodzi o wnętrze. Jest delikatny nieład... Ale już nie długo będzie zaskakiwać. Nad samochodem spędziłem 13h Pomimo nie najlepszego stanu lakieru jestem zadowolony. To co było możliwe do usunięcia zostało usunięte. Sporo elementów nadaje się do ponownego lakierowania co nastąpi niebawem, ewentualnie całość zostanie obklejona folią. Czas pokaże. Jeżeli ktoś chciałby się dowiedzieć więcej o w/w samochodzie to zapraszam na relację z zeszłego roku. OPT Tuning - Opel Vectra B 3.0 V6 Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Mnie się nie podoba, że nie próbowałeś usunąć rys pod lakierem. No ale trudno Poza tym przednie felgi są inne niż tylne (docelowe?). Więc po co na nie dressing? Tak proforma? PS> Oczywiście dobra robota i dobrze, że chociaz fotel Ci zostawili Natomiast nie podoba mi się ta hydrografika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cash Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Nad samochodem spędziłem 13h Już wiem jak to robisz w obu rekach masz maszynę, jedną ścierasz drugą wykańczasz Fajny kolorek i oczywiście dobra robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamek Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Mnie się nie podoba, że nie próbowałeś usunąć rys pod lakierem. No ale trudno Poza tym przednie felgi są inne niż tylne (docelowe?). Więc po co na nie dressing? Tak proforma? PS> Oczywiście dobra robota i dobrze, że chociaz fotel Ci zostawili Natomiast nie podoba mi się ta hydrografika... Rysy pod lakierem, czyli? Samochód na co dzień porusza się na 19", te przednie ze zdjęć są na wyścigi. Przetarłem je aby w miarę wyglądały. Hydrografika to rzecz gustu. Każdy ma na ten temat odrębne zdanie. Mogę tylko powiedzieć, że na żywo wygląda ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 No chociażby tu Rysy przypominają wady po szliferce oscylacyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamek Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Takich śladów na samochodzie jest pełno. Praktycznie na każdym elemencie. To nie jest do usunięcia przez polerkę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluch Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Papier 2000 łagodzisz to (wyrównujesz klar) i usunąć się da, Zobacz co Marco z takimi rzeczami zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 z takimi rzeczami Z dużo gorszymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluch Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Z dużo gorszymi Zgadza się, tylko dałem przykład co można zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puch Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 A ja mam pytanie jak S17+ się spisuje z DAS-6 ? Ile średnio przejazdów musisz robić, żeby wyprowadzić średnio zapuszczony lakier? Jak z konsystencją tej pasty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spons Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Jak na 13h pracy to efekt jest bardzo przyjemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas_UK Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Robota fajna, jako miłośnik Vectr auto naprawdę super, znam jako tako te autko z forum VKP, ale nigdy nie sądziłem ,że jest z 96' Odmalowane i zrobione na polifta ze zderzakami zendera wygląda miodziaśnie Piękna robota i piękna furka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazek Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Nawet opel może wyglądać. Ładnie to wszystko ze sobą wygląda. Hydrografika nawet jest ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caddy Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Łady kolor i widzę, że gliwickie blachy.... CO będzie w środku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi