Skocz do zawartości

Audi A4 V6 complete makeover

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Chcialbym przedstawic tutaj projekt zmiany wizerunku mojego Audi A4 V6. Auto jest z 98 roku i kupilem je okolo trzy lata temu. Pomyslalem, ze wyglada nudno taka podstawowa wersja i postanowilem to zmienic. Na sam poczatek zawias w dol, wieksze kola, kosmetyczne zmiany jak lampy przednie i kierunki boczne. Pelnia lata i tak sobie postanowilem, ze auto musi odzyskac blask taki albo i lepszy jak po wyjechaniu z fabryki. A jak wiadomo z samochodem jak z kobieta....liczy sie tylko wet look wiec musialem sie wziasc ostro do roboty. Chodzilo o to aby usunac wszystkie niedoskonalosci lakieru, rysy, swirle, istniejace hologramy i oksydacje lakieru. Cala korekta trwala okolo 30h, mycie i odswiezenie srodka okolo 6 godzin. Z efektow jestem bardzo zadowolony. Rysy zostaly zlikwidowane na 99.5%. Lakier na tym Audi jest twardy jak kamien i prosciej by go bylo zrobic rotacja ale DA dal sobie znakomice rade.

Po krotce opisze co i jak (nie mam zdjec z postepu prac ani 50/50 (brak czasu na foty) ale tylko efekt przed i po zmianach/korekcie:

Mycie:

Gold Class Megs

Rekawica Megs

myjka cisnieniowa

Glinka:

Megs Clay bar + QD Megs

Korekta lakieru:

DAS-6 DA polisher

Megs 105 + menzerna compuding pad albo 3M zielony (niektore miejsca musialy spotkac sie z welniakiem: dach, maska, tylna klapa)

Swirlx/Meguiars 205 + zolty pad 3M

Dodo Juice Lime Prime Lite Cleaner na zoltym padzie 3M

Poorboys Black Hole + niebieski pad 3M

Wosk Victoria Concours 2 warstwy (druga po wypoceniu 1szej, okolo 18 godzin pozniej)

Ultimate Quick Detailer po 24 godzinach od drugiej warstwy wosku

MF okolo 10 sztuk zamowione z Autobrite Direct UK

Felgi zostaly umyte Poorboys APC and degreaser i zostal nalozony na nie Megs no.16 a na opony Gold Class Endurance z tez z Megsa

Plastiki zewnetrzne zabezpieczone Exterior Trim Restorer z Megsa, szyby Glass Cleaner z Megsa

Foty przed renowacja:

dscf3810sc1.jpg

dscf3811gl7.jpg

dscf3815sk5.jpg

...i po odswiezeniu:

def21of1.jpg

def21of7.jpg

def22of7.jpg

def23of7.jpg

def24of7.jpg

def25of7.jpg

def26of7.jpg

Jesli sie nie myle to sa to opony Vredestein Ultrac Sessanta (kto wymysla te nazwy :dontknow: ) i sa to opony asymetryczne, niekierunkowe

vredestein-ultrac-sessan_11.jpg

Wiem, że nie powinno się wybierać opon ze względu na wygląd ale ten wzór bardzo mi się podoba

Masz oko :), cytat ze strony producenta:

forma oraz unikalny kształt bieżnika zostały opracowane przez renomowane biuro projektantów Giugiaro Design.
- zupelnie mnie rozbroilo, stylisci projektuja opony :lol:, chociaz trzeba przyznac, ze wygladaja super.

Pięknie :good:

Fele Eta Beta zakupione w PL ?

Felgi zakupilem w FIN, byly uzywane ale w bardzo dobrym stanie.

[ Dodano: 16 Czerwiec 2011, 08:54 ]

Zajebisty kolorek, a samochód nie do poznania. Bardzo fajne zdjęcia w garażu :good:

Jak się pracowało z Victorią??

swietny wosk, latwo sie z nim pracuje ( ja nakladam rekami ale w rekawiczkach) ale trzeba uwazac, zeby nie zaschnal calkowice bo jest problem z przecieraniem. Teraz jeszcze bede kombinowal na Victorie polozyc Zaino Z8. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

[ Dodano: 16 Czerwiec 2011, 08:56 ]

No teraz jest bajka. Inne auto. Wiem, że nie powinno się wybierać opon ze względu na wygląd ale ten wzór bardzo mi się podoba. Niebawem swoje wymieniam i chyba się skuszę. Dobrze Ci się na nich jeździ?

swietna opona, doskonala w deszczu i na suchym. ma jeszcze jeden atut: jest cicha

Też jestem posiadaczem tych opon i z czystym sumieniem mogę je polecić! oponki jeżdżą na nowej astrze i ich właściwości są bardzo dobrze! U mnie też wygląd opony przeważył żeby je kupić!Żeby nie było OT to praca jak i kolor autka rewelacja! :)

Skoro został poruszony temat opon, to czy czasem prawa opona z tyłu nie jest odwrotnie założona?

te oponki tak właśnie się zakłada, z tyłu patrząc jest asymetria, jedna idzie do góry, druga w dół, zrobiłem na takich 25-30 tys km i moim zdaniem są przereklamowane :) jeszcze z 5 tys i do kubła co daje bardzo mały przebieg. Na ContiPremuium zrobiłem ponad 50 tys km :)