Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy projekt detallingowy, ale wszystko robię zgodnie ze sztuką,

mimo że mam 17 lat :lol:

A3 należy do mojej mamy, jest z 1996 roku. Od kupna wymienione wiele części mechanicznych, więc pomyślałem że warto zająć się także lakierem.

Detalling Audi będę przedstawiał w kilku/kilkunastu fazach ponieważ jeszcze trzeba

odwiedzać szkołę :oops::oops:

Zabawki których będę używał przy samochodzie:

Garaż do prac 6mx5.5m

Kesrtel SIM180

Menzerna FG500, FF3000

Pady Flexipads/styl menzerna 135mm/80mm

Karcher 4.00 EcoSilent

PB TR

PB B&B

PB B&S

PB QD+

DJ LP

DJ BV PRO

DJ DW

Meg GC

Meg APC

Glinka BH soft

FK 1000p

DG #901

ValetPro BlueGel

AG Body Shampoo Conditioner

AG SRP

AG Interior Shampoo

AG Vinyl & Rubber

AG Engenia & Machine

AG Instatn Tyre Dressing

AG Bumper Care

AG Fast Glass

Sonax do chromu i aluminium

Pędzelek ValetPro

Plus-10

link do albumu z testerami:

http://s1118.photobucket.com/albums/k611/k2421/Kolekcja/

Na A3 jest masa swirli, kilka hologramów i ślady po zaprawkach na masce.

Mimo to nie jest źle z tym samochodem porównując do niektórych projektów na forum :D

06-06-2011

Pierwszy dzień zabawy

Auto zostało umyte w sobote i do dzisiaj zrobiło ok 150km więc było lekko zakurzone.

QD+ w zupełności wystarczył do usunięcia kurzu.

Użyłem Plus-10 do usunięcia smoły, której nie było zbyt wiele.

Potem w ruch poszła glinka BH, a jako lubrykant woda z minimalną ilością DG 901.

Szybka ocena stanu lakieru pod halogenem:

IMG_4053.jpg

IMG_4054.jpgIMG_4055.jpgIMG_4056.jpgIMG_4057.jpgIMG_4058.jpgIMG_4059.jpgIMG_4060.jpgIMG_4061.jpgIMG_4062.jpg

Do oklejenia użyłem zwykłej taśmy malarskiej.

IMG_4061.jpg

Kilka zdjęć 50/50 na przednim błotniku po FG500 na białym padzie.

IMG_4064.jpg

IMG_4063.jpg

IMG_4065.jpg

IMG_4067.jpg

Stan lakieru po FF300 na pomarańczowym padzie:

IMG_4069.jpg

IMG_4068.jpg

IMG_4070.jpg

Na dzień dzisiejszy to tyle, jutro maska, drugi błotnik, zderzak i lampy

:ad:. Pozdrawiam wszystkich i dzięki za przeczytanie tematu i wyrażenie swoich opinii!

Posted

Chłopie jak przeczytałem spis chemii to mnie przytkało ale na szczęście okazało się że to testery i odzyskałem oddech :) inaczej wpadłbym w kompleksy bo pamiętam jak ja zaczynałem.....

Gratuluje fantastycznego koloru jak się postarasz tak jak na pierwszym elemencie będzie szał :)

• Moderator
Posted

Widać, że Ci nieźle idzie ta korekta lakieru.

Olej szkołę i zajmij się autem :D Co tam w czerwcu w szkole można robić :-]

Posted

nie namawiajcie chłopaka do złego :lol: ja olałem szkołę już w kwietniu i w rezultacie mam 2 z chemii :oops: zapowiada się ciekawie :good:

Posted

spokojnie panowie, tylko do piątku musze chodzić :-]

głównie w tej korekcie chodzi o usunięcie swirli bez nadmiernego ściągania klaru,

auto jest używane codziennie i w bardzo różnych warunkach, więc 100% korekcji

totalnie mija się z celem.

Gdy robiłem zdjęcia 50/50 wpadł kuzyn, popatrzał i zapytał kiedy znajde czas na

jego golfa :kox::kox:

Posted

jego golfa

Tak się to zaczyna a później chodzisz nie ogolony nie wyspany a dzień zaczynasz od włączenia kompa i forum :P Potem nie kupujesz np nowych spodni bo generalnie pasowało by kupić nowy wosk itp...Wpadłeś,przepadłeś inaczej mówiąc witaj wśród tych którzy dziwne rzeczy robią :)

Posted

Popraw sobie wiek w profilu, chyba że specjalnie teraz napisałeś, że masz 17 licząc na pobłaźliwość :D Czekamy na dalszą część :good:

Posted

k24, hehe. Pamiętam jak mi mówili w Twoim wieku, że jestem zajadły. Ale gdybym posiadał wtedy taką wiedzę jak Ty teraz... może nie trzeba byłoby malować Merca od nowa? :roll:

Generalnie fajnie się zaczyna, ale troche się zdziwiłem, że zacząłeś i skończyłeś na jednym błotniku. Przez te dwie godziny zrobiłbyś spokojnie dwa elementy. Brakuje mi fotek sprzed mycia i w trakcie mycia :(

Czekam na więcej 8-)

damianTDCi, myślę, że w wieku 41 lat mało kto chce odwiedzać szkołę ;)

Posted

Camel-, ogólnie wyglądało to tak, że kuzyn wpadł, pogadaliśmy i wybyłem z garażu. Wróciłem po ponad godzinie i dalej zajmowałem się autem. Skończyłem błotnik, i poszedłem kontunować prace i zrobiłem maske 8-) , zaraz zrobię update :song:

Zresztą, przed myciem auto i tak było czyste, więc nie byłoby na co patrzeć :lol:

Posted

Hej. Ja mam 19 lat i ostatnio polerowałem Honde Cr-V (taty) Trochę roboty było. Efekt można powiedzieć identyczny. Nie ma rysek i kółek. jeśli masz A3 to zapraszam do klubu

http://www.a3-club.net

Posted
damianTDCi skoro chodzi do szkoły to pewnie ma te 17lat :P czy to jakieś zło? :D

a czy ja piszę, że zło jak najbardziej ok, że są coraz młodsi tutaj na forum co potrafią prawidłowo zadbać o auto ;)

Posted
damianTDCi skoro chodzi do szkoły to pewnie ma te 17lat :P czy to jakieś zło? :D

a czy ja piszę, że zło jak najbardziej ok, że są coraz młodsi tutaj na forum co potrafią prawidłowo zadbać o auto ;)

Dokładnie. Dłużej posłuży. No i przy odsprzedaży duży +

Posted

alan, jestem zalogowany na tym forum, ale go nie trawie.

Zostaje dzisiaj w domu, dopiję kawe i idę działać :ad:

Posted
głównie w tej korekcie chodzi o usunięcie swirli bez nadmiernego ściągania klaru,

auto jest używane codziennie i w bardzo różnych warunkach, więc 100% korekcji

totalnie mija się z celem

Podoba mi sie Twoje racjonalne podejscie do tematu :good: Ten kolor jest bardzo atrakcyjny i świetnie wygląda doprowadzony do ładu. Masz zaplecze, masz miejsce, masz zapal i wiedze - wszystko czego potrzeba... Powodzenia!
Posted

jego golfa

Tak się to zaczyna a później chodzisz nie ogolony nie wyspany a dzień zaczynasz od włączenia kompa i forum :P Potem nie kupujesz np nowych spodni bo generalnie pasowało by kupić nowy wosk itp...Wpadłeś,przepadłeś inaczej mówiąc witaj wśród tych którzy dziwne rzeczy robią :)

:lol: skąd ja to znam? Albo raczej moja dziewczyna? :kox: "I co, znowu ten samochód!" :lol:

Posted

kempus, moja też ma ciągle problemy że więcej czasu spędzam w garażu niż z nią ;)

Posted

Swietnie sie zapowiada oby wieciej takich zdjec i pracy odmladzajacych fajne autka

Posted

Poprostu to uzaleznia;p jak zobaczylem to forum to mowie kupie wosk i bedzie super ale teraz;p kazda zlotowka jest odkladana na kosmetyki;p ale podobno sie zwraca a jeszcze ile frajdy przy tym i satysfakcja z bardzo zadbanego samochodu;d:)

Posted

artur82135, dokładnie. Detailing stał się również moim nałogiem. Tez sprawia mi to ogromną satysfakcję.

Autko naprawde bedzie wygladac niesamowicie jak skonczysz. Powodzenia w daleszej pracy :)

Posted

walcze z lakierem od 7 rano, co prawda z małymi przerwami. Zostały mi drzwi, błotnik, klapa bagażnika i zderzak tył. Potem LP na rotacji, BH na gąbkowym aplikatorze i 2x DJ BV pro. :D

Posted

yukon, k24, Oj nie ładnie chłopaki :P Szkoła ważna ALE auto najważniejsze

Praca fajna no i moim zdaniem jeden z najładniejszych kolorów pasujących do a3.

W domu mam siostrę i mamę. Jak one obie się włączą, że bym tylko auto czyścił czy coś podobnego to kłaniajcie się narody. Odrazu robie zwrot na pięcie i rura do garażu zamykam się i pracuje przy autkach :) Przez nie nawet ostatnio zapomniałem położyć cleanera pod wosk.

No cóż takie Nasze ciężkie życie :(