voldi22 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Witam, mam problem z usunięciem kleju pozostałego po chromowanej listwie przyklejonej na bagażniku. Jacyś "fachowcy" przed moim zakupem chcieli upiększyć samochód, tyle że zrobili to nietrwale. Listwa odeszła, pianka na kleju została. Piankę usunąłem karcherem, klej próbowałem szamponem oraz benzyną ekstrakcyjną. Efekt - beznadziejny. Wygląda jak wyschnięta sól. Czym można to usunąć? Zdjęcia wrzucę jutro.
Administrator AreK Opublikowano 4 Czerwca 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Resztki kleju jeżeli nie schodzą za pomocą dostępnej chemii usuniesz mechanicznie np za pomocą karty kredytowej itp... Następnie polerujesz i jest "igła"
adii Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Vp tar i glue remover spokojnie to usunie , usuwałem nim resztki czarne taśmy piankowej 3M którą też mi przykleili listwe
voldi22 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 A można gdzieś dostać jakiś tester tego? Bo nie potrzebuję aż 0,5l na to Kartą próbowałem i powiem, że nie ma co schodzić. Tzn. lakier się lepi przy dotknięciu ale karta nic nie skrobie Czy benzyna ekst. może wpłynąć negatywnie na lakier?
gruby_RS Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2011 Bo nie potrzebuję aż 0,5l na to Zapewniam Cie że to co zostanie po naklejce przyda sie jeszcze nie raz. Dobry T&G nie kosztuje przecież 300zł
Administrator AreK Opublikowano 5 Czerwca 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2011 adii, u mnie te środki nie dały rady ze starą taśma dwustronną
capricorn Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2011 Bo nie potrzebuję aż 0,5l na to Zapewniam Cie że to co zostanie po naklejce przyda sie jeszcze nie raz. Dobry T&G nie kosztuje przecież 300zł Też myślałem że będę go miał bardzo długo, nim się obejrzałem zostało mi 100 ml.
voldi22 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Ostatecznie tak na przyszłość gdyby ktoś miał podobny problem, to użyłem zwykłej benzyny wlewanej do baku.
firmek Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 Bylo juz kiedys na forum, chyba przy okazji usuwania oznaczen. Wystarczy tar remover, chociaz trzeba dac mu czas by rozpuscil klej, czyli nalozyc na klej/gabke, poczekac chwile i dopiero starac sie wycierac. Tak jak pisal Arekkaz, mozna wspomoc sie miekkim plastikiem - karta np pay-back (chyba jej najlepsze zastosowanie ).
yukon Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 mi na jeden komplet felg wystarcza jedna karta
capricorn Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 jedna karta z jakim limitem?, platynowa podobno najlepiej tnie
yukon Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 spoko zawsze biorę jakieś ze zniżkami do sklepów. mówisz? gdzieś widziałem ostatnio starą gold ojca to spróbuję
SEBCIO75 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2011 Przepraszam z góry za pytanie laika ale czy wśród tych środków do usuwania kleju i asfaltu są jakieś naprawdę wyróżniające się czy pierwszy lepszy będzie dobry?? Bo mam troche kleju na lakierze(pozostałości po słabym montażu progów i dokładek) i nie wiem co wybrac.... Myślałem o Reno Flash (ponoc jak Decabit) lub Nielsen tar&glue remover (oczywiście jak nie pomoże benzyna ekstrakcyjna).
Rekomendowane odpowiedzi