Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Po przeczytaniu wielu tematow na forum i po nie udolnej polerce lakiernika sam sie zabralem za moje autko . Uzyte kosmetyki to :

1. Mycie - Swissax Car bath , rekawica - Turtle Wax Ice Microfibre-max Wash Mitt

2. Przygotowanie powierzchni - Meguiar's Smooth Surface Clay Bar glinka

3. Polerowanie - Silverline Storm Rotary Polisher , 3M Perfect-it III Rotary Backing Plate 125mm ,3M Perfect-it III Compounding Pad Green ,

3M Perfect-it III Polishing Pad Yellow 150mm , 3M Perfect-it III Finishing Pad Blue 150mm , 3M Perfect-it III Triple Polish/Compound Pack

4. Czyszczenie - Swissax Cleaner Fluid Pad , Swissax Cleaner Fluid Regular , Swissax Cleaner Towel

5. Woskowanie - Swissax Wax Applicator , Swissax Blau-Weiss

6. Konserwacja - Meguair's Ultimate Quik Detailer

7. Opony - Meguiar's Endurance High Gloss , Meguiar's Tyre Dressing Applicator Pad

8. Felgi - MONSTER SHINE DELUXE BRUSH , Meguiar's Hot Rims All Wheel Cleaner , Simoniz orginal wax , Alloy Wheel Repair Kit by Planet Polish

9. Plastiki zewnetrzne - Meguiar's Ultimate Protectant , Meguiar's Natural Shine

10. Plastiki wewnetrzne - Meguiar's Ultimate Protectant , Meguiar's Natural Shine

11. Polerowanie metalu - Meguiar's All metal Polysh

12. Szyby czyszczenie - Meguiars NXT Generation Glass Cleaner

1 3. Szyby konserwacja - Rainx Rain Repellent , Autoland Anti fog

Jest to moj pierwszy projekt , wiec prosze o wyrozumialosc i licze na sugestie.

Pozdrawiam

10.JPG.f4d7c14287152365b33cb8c28b583b6b.JPG

9.JPG.65b7c3be898ee00111b2b04e03148fc9.JPG

8.JPG.086e6d155afc6df5b573f6b5e4e0ae9d.JPG

7.JPG.ea3a9eac6538c18fd500f3ae58893862.JPG

6.JPG.d07c2ec45855989f7f9de1681206298c.JPG

5.JPG.211f54d61df0ca37f84c669388877f58.JPG

4.JPG.d1f9b4a8f2b4b578ff234088eacaf646.JPG

3.JPG.16dcdd0f6e474fa1d4e793d76715097d.JPG

2.JPG.46ae7dfd72572b11cd5c72ebac539707.JPG

1.JPG.e27c4cb5a82f6408a2e801855058189c.JPG

Posted

Super. Pokazałeś zdjęcia umytego i odkurzonego auta... tylko pomyliłeś chyba działy :lol:

Posted
Super. Pokazałeś zdjęcia umytego i odkurzonego auta... tylko pomyliłeś chyba działy :lol:

3. Polerowanie - Silverline Storm Rotary Polisher , 3M Perfect-it III Rotary Backing Plate 125mm ,3M Perfect-it III Compounding Pad Green ,

3M Perfect-it III Polishing Pad Yellow 150mm , 3M Perfect-it III Finishing Pad Blue 150mm , 3M Perfect-it III Triple Polish/Compound Pack

Efekt fajny :), tylko 0 zdjęć przed, po, 50/50 więc nie bardzo jest co oceniać

Posted

paluch nikt nie zarzuca kowjackowi, że auto bez korekty. Passat czysty i zadbany, ale utarło się, że w dziale "pokaż swój blask" zdajemy choćby częściową relację z procesu (przed/w trakcie/po). Czyste auto możemy natomiast pokazać w temacie "nasze pieszczochy". Dlatego zgadzam się z Liamem. Forum czytam od dawna i widzę, że jego merytoryczny poziom spada. Bez urazy kowjack, bo auto ładnie zrobione tylko relacja słaba. Dorzuć zdjęcia "z przed i w trakcie", jeśli masz.

Posted

Potrafię czytać :D

Chodzi mi o to, że bez zdjęć w trakcie prac, ta ja też mogę stworzyć relację i napisać, że była pełna korekta i położony Swissvax Divine :P

Posted

@ kowjack, fajna praca, zadbane autko, tym bardziej ze pierwsze koty za ploty : )

I do tego trzeba klikać w zdjęcia, żeby powiększyć :/

i bardzo dobrze, duze zdjecia obciazaja niepotrzebnie ladowanie strony

@ gob & Liam - primo kowjack przynajmniej sie stara a przy okazji uczy i dzieli sie z nami efektami swojej pracy, secundo dobry zwyczaj tzw. netykiety mowi ze to Administrator albo Moderator zwracaja uwage newbie na forum lub via PM a nie userzy

pozdrawiam&EOT

(sorry mod za ten post)

Posted

kowjack, Wyszło fajnie, bardzo ładny kolor auta. Dziwna wersja Passata bo z zewnątrz wygląda na Highline a siedzenia w środu z Trendline/Comfortline, ale to Wyspy, tam wszystko jest odwrotnie :);) Jak pracowało się Blau-Weiss i dlaczego ten wosk a nie inny?

Posted

Witam .

Przepraszm panowie ale zaladowalo sie tylko 10 fotek z 24 . Sam nie wiem czemu :-(.

Zewnatrz

1 Auto zostalo umyte aktywna piana na myjni.

2 Po powrocie do domu zostaly umyte nadkola i pomalowane zaciski.

3 Ponowne mycie samochodu przy uzyciu Swissax Car bath .

4 Glinkowanie za pomoca Meguiar's Smooth Surface Clay Bar .

5 Obklejenie autka tasma 3m.

6 Polerka kazdego elemenu osobno pasty 3 M ( zielona , zolta , niebieska )

7 Polerka chromowanych elementow Meguiar's All metal Polysh

8 Ponowne mycie samochodu Swissax Car bath.

9 Czyszczenie Swissax Cleaner Fluid Regular .

10 3 warstwy Swissax Blau-Weiss .

11 Nalozenie na plastiki zewnetrzne Meguiar's Ultimate Protectant .

Srodek

1 Pranie tapicerki , podsufitki i boczkow , karcherem puzzi.

2 Spryskanie tapicerki i innych wszelakich materialow preparatem karchera zabezpieczajacym.

12 Nalozenie na wszytkie plastiki wewnetrzne Meguiar's Ultimate Protectant .

13 Nalozenie na plastiki wewnetrzne Meguiar's Natural Shine

14 Wszytkie uszczelki pokryte preparatem Autolandu do uszczelek

14 Mycie szyb wewnatrz i zewnatrz woda z plynem do naczyc i wykonczenie Meguiars NXT Generation Glass Cleaner .

15 Zewnetrzne strony szyb pokryte Rainx Rain Repellent .

Komora silnika .

Silnik zostal umyty przy pomocy preparatu do czyszczenia maszyn ktory u mnie w pracy uzywaja , i jedyne oznaczenie jakie znalazlem to " Loctite 7840 " . Na plastiki zostal nalozony Meguiar's Ultimate Protectant .

Felgi .

Felgi jako ze kupilem uzywane zostaly wyczyszczone Meguiar's Hot Rims All Wheel Cleaner ,preperatem do usuwanie naklejek usunolem wszelkie posostalosci po odwaznikach . Jako ze mialy male przetarcia uzyty zostal zestaw Alloy Wheel Repair Kit by Planet Polish - delikatne starcie papierem wodnym , nalozenie preparatu wypelniajacego , ponowne szlifowanie , nalozenie lakieru koloryzujacego i na koniec preparat zabezpieczajacy i cieniujacy . Felgi zostaly wypolerowane przy pomocy bialej past 3 m i nalozony wosk Simoniz orginal wax .

Po skonczeniu prac autko pojeczalo do servisu gdzie odgrzybiono i uzupelniono klimatyzacje oraz polozono zabezpieczenie antykorozyjne .

Calosc zajela mi 3 dni w goddzinach kiedy cora byla w przedszkolu i tak sie w to wszystko wciaglem ze wielu fotek nie zrobilem . Zaluje ze nie robilem fotek 50/50 bo wtedy najlepiej widac jak to wyglada ale jak juz wspominalem wczesniej jest to moj pierwszy raz i mialem prawo popelnic kilka bledow . Jesli to kogos pocieeszy w kolejce czeka peugeot zony i przy drugim autku bede czesciej pstrykal fotki tak jak 50/50 jak i przed i po .

https://picasaweb.google.com/1081809144 ... mSz-WWhAE#

Pod tym linkiem sa fotki lepszej jakosci . W orginale mam robione fotki w rozdzielczosci

3264*2448 i w powiekszeniu widac ze nie ma zadnych swirow i innych zeczy lecz niestety rozmiar jak i waga nie pozwalaja mi przeslac to na forum .

@lukwawa wersja jaka kupilem to Comfortline , pare zmian tam wprowadzilem :-) . Odnosnie wosku, przeczytalem pare pozytywnych opini na temat w/w wosku i stad ten wybor . Jak sie pracowalo w/w woskiem ??? Jak dla mnie super i tak jak kolega z forum mi radzil nakladalem do rekoma . Nadmienie ze doswiadczenia nie mam zadnego , gdyz wczesniejsze kosmetyki jakich uzywalem to bylo przewaznie linia turtle . Kosmetyki firmy turtle i pochodne a Swissaxa to jak dla mnie przepasc . Wszystkim goraco polecam Swissax Car bath , Swissax Cleaner Fluid Regular , Swissax Blau-Weiss nadmienie jedynie ze nie jestem zadnym specjalista . Zaluje tylko ze kupilem duze opakowanie wosku poniewaz jest bardzo , bardzo wydajny a mam zamiar sprawdzic jeszcze zymola .

@ gob jak najbardziej masz racje odnosnie malej ilosci fotek i za to wszystkich przepraszam i obiecuje poprawe przy nastepnym samochodzie :-)

@Liam

"Potrafię czytać

Chodzi mi o to, że bez zdjęć w trakcie prac, ta ja też mogę stworzyć relację i napisać, że była pełna korekta i położony Swissvax Divine"

a ja Ci powiem ze czemu fotki a nie filmik , bo fotki to ja CI w photoshopie moge wyedytowac . Wiesz ja tego nie robilem dla Ciebie lub kogos innego , robilem to dla siebie i jestem z mojej pracy bardzo zadowolony i tylko tyle jest mi potrzebne do szczescia . Jesli masz jakies konstruktywne uwagi bardzo chetne Cie wyslucham .

Dziekuje i pozdrawiam .

Posted

Fajnie, że podchodzisz do naszych uwag ze spokojem. Wzbogaciłeś relację o zdjęcia i opis, i wygląda to dużo lepiej. Forum jest miejscem wymiany spostrzeżeń. Ja komentuję auto (rewelacyjnie doczyszczone) i prezentację, Ty opisujesz środki, którymi pracowałeś pokazując mi wyniki. Win-win ;) Trzymaj tak dalej. Pozdrawiam. :good:

Posted

Że robota solidna, to było widać, brakowało mi fotek. Z tymi co dodałeś jest już lepiej. :good:

Okleiłeś szybę czołową do korekty, ale zapomniałeś o piórach wycieraczek. Nie było problemów z doczyszczeniem, bo zawsze jakieś drobiny pasty się przylepią?

Kolor zacisków moim zdaniem trochę się gryzie z charakterem auta. Malowałeś proszkowo czy spray?

Posted

Witam :-)

Dziekuje panowie .

@ Liam " Okleiłeś szybę czołową do korekty, ale zapomniałeś o piórach wycieraczek "

Takich konkretow oczekiwalem :-) Nastepnym razem bede wiedzial ze przyda sie oklejenie wycieraczek bo slusznie zauwazyles ze trosze sie pobrudzily :-)

Co do zaciskow to przeszukalem trosze internet i wybor byl pomiedzy zoltym czerwonym a niebieskim .Zolty jakos mi nie pasowal , niebieskiego uzywa firma tuningujaca opla i w wielu wypowiedziach wniosek byl taki ze w innym aucie niz opel niebieskie zaciski ( powiem delikatnie ) nie pasuja . Wiec zostal czerwony . Malowalem pendzelkiem falba do zaciskow firmy Halfords ( siec sklepow motoryzacyjnych na wyspach ) . W moim passacie zeby wymienic klocki trzeba podpiac pod komputer. Ale to podobno bo sam tego nie sprawdzalem . Serwisy robie zawsze u dilera .

Dziekuje panowie i pozdrawiam

• Administrator
Posted
niebieskiego uzywa firma tuningujaca opla i w wielu wypowiedziach wniosek byl taki ze w innym aucie niz opel niebieskie zaciski ( powiem delikatnie ) nie pasuja .

Niebieskiego używa też VW, właśnie w Passacie ;)

Posted

Witam.

Pasty jak i wszystkie kosmetyki mam z UK ( taniej ) . jesli zas chodzi o kolor zaciskow to zawsze mozna przemalowac :-) . macie moze jakies linki paska z niebieskimi zaciskami ???

Dziekuje i pozdrawiam