stepien Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 A może macie jakieś sugestie jak mogę się pozbyć tych rys? Malowanie zostawiamy na koniec Pzd
Master kecav Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Master Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 A może macie jakieś sugestie jak mogę się pozbyć tych rys? Stosowałem na bocznych listwach drzwi (zewnętrznych) zwyczajne masło orzechowe. Po odczekaniu około 12 godz., aż dobrze wchłonie i przeschnie, dałem na to nano express w celu wygładzenia i zabezpieczenia. Efekt jest naprawdę extra. Myślę, że na takich drzwiach, tym sposobem, również nieźle zamaskujesz te rysy na dłużej.
marcinbernard Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 1. APC + PB NL, zejdzie to? 2. tak jak w przypadku pierwszego zdjęcia czy atakować opalarką? 3. wiem, że to nie rysa, raczej odcisk po czymś co tam leżało przez dłuższy czas, opalarka?
DawPi Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 marcinbernard, a ten odcisk to nie od poduszki powietrznej?
marcinbernard Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 marcinbernard, a ten odcisk to nie od poduszki powietrznej? tzn jak od poduszki?
DawPi Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 No u mnie też widać jakby zarys poduszki... Takie tłoczenie, by prawidłowo zadziałała (osłabiony materiał).
marcinbernard Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 kurcze nie wydaje mi się żeby to było jakieś tłoczenie pod poduszkę, chociaż z drugiej strony mogę się mylić
matt191 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 małe odświeżenie, jak usunąć te rysy (raczej dziury): Uploaded with ImageShack.us znajdują się na klapie bagażnika więc wymontowanie (jak ktoś wyżej pokazywał) raczej nie wchodzi w grę, czym to naprawić, jakieś pomysły??
marcinbernard Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 DawPi faktycznie to jest jakieś tłoczenie pod poduszkę powietrzną, na szrocie obczaiłem matt191 plastik wygląda na twardy, takie głębokie rysy ciężko będzie usunąć opalarką, aczkolwiek można je lekko złagodzić tylko uważaj żebyś nie przegrzał plastiku bo wzór możesz stopić.
jodlasty Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2012 Ja tez mam problem z rysami na plastikowych częściach. www.jodlasty.internetdsl.pl/DSC01609.jpg Opalarka nic nie da, próbowałem niżej na schowku i marne były skutki. Schowek kupiłem na allegro, ale kokpit jest już za drogi. W rzeczywistości rysy wyglądają jeszcze gorzej. Ile może kosztować taka naprawa? Zapomniałem dodać, że jest to samochód mojej żony Renault Modus
Thomas Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 marcinbernard, jak poradziłeś sobie z rysą na drugiej fotce ? mam podobną na schowku zrobioną ... metalowym dodatkiem torebki mojej dziewczyny ... normalnie myslałem,że wyjdę z siebie ... [ Dodano: 19 Wrzesień 2012, 13:55 ] udało mi się usunąć owe ryski w jakoś 80% co uważam za dobry wynik tym bardziej,że robiłem to pierwszy raz sama zapalniczka niestety nie jest dobrym pomysłem,lepiej podgrzać było kawałek jakiegoś metalu ( w moim przypadku nóż kuchenny o zaokrąglonym końcu ) podgrzać i wygładzać oczywiście struktura pozostała powrócę do tematu pokażę w jakim stopniu rysy zostały usunięte ... może można jeszcze bardziej,ale już nie testuję . tak to wyglądało przed : a tak po : druga : przed : po : cóż jest lepiej,ale mnie dalej razi ... tak zostać już musi , niestety ... zastosowałem jeszcze to : i taki efekt po :
fishman4 Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 A co myślicie o tym? Jak to można ugryźć? Thomas: jak bardzo ogrzewałeś metal przed przyłożeniem? I czym to robiłeś? Zapalniczką?
custom Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 obawiam się, że twarde to raczej lepiej próbowałem na plastikach w skodzie , renault , na twardych tworzywach robiłem testy zapalniczką opalarką i nagrzanym metalem najlepsze rezultaty dała zapalniczka krótkie podgrzewanie 1- 2 sek następnie papier ścierny korekta obszaru bardzo delikatna i kolejne grzanie a potem kosmetyki niektóre czynności trzeba poprawić Efekty od 50 do 80 % poprawy Sprawdź sobie w mniej widocznym miejscu i zastanów sie czy efekt jest taki jaki oczekujesz uważaj na przegrzanie bo może wystąpić zapadnięcie elementu lub zanik struktury itp Wszystko robiłem na swoją odpowiedzialność i zostawiam ten opis jako ciekawostkę w zadnym wypadku jako coś co masz zrobić
fishman4 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że są jakieś szanse żeby to ogarnąć. Kurcze, trochę się boję manipulować płomieniem od razu na plastik. A co masz na myśli jeśli chodzi o 'korektę' papierem ściernym?
custom Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 papier 2000 i złagodzenie ewentualnych rantów ale wątpię czy u Ciebie jest taka konieczność . Resztę według uznania
bender26 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2013 bardzo dużo zależy od rodzaju plastiku, na jednym efekt od uzycia opalarki jest znakomity, w innym miejscu odrazu odbarwia lakier.. dużo też zalezy od tego czy plastik ma na sobie jakis lakier
brakujemibieguu Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 Odkopię temat i się do niego przyłączę bo nie ma potrzeby zakładać nowego. Otóż w obydwu samochodach mam problem z tym: I teraz pytanie czym uzupełnić takie dziury po wkrętach. Jeśli będzie mała różnica między wypełnieniem a całością plastiku to nic.
brakujemibieguu Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 Odkopię temat i się do niego przyłączę bo nie ma potrzeby zakładać nowego. Otóż w obydwu samochodach mam problem z tym: I teraz pytanie czym uzupełnić takie dziury po wkrętach. Jeśli będzie mała różnica między wypełnieniem a całością plastiku to nic.
fishman4 Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2013 Witam ponownie, Tym razem tematem są odpryski od pasów: oraz Wogóle to ten "srebrny" plastik jest strasznie delikatny i oprócz tego mam też niewielkie rysy. Jakiś pomysł na zarysowania takiego plastiku? I kolejna sprawa - błyszczący czarny plastik wokół jednego z paneli (strasznie łapie małe rysy, jakieś pomysły czym je potraktować)?:
tg Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 @matt191 @brakujemibieguu i inni koledzy mający rysy, których fakturę czuć pod palcami Proponowałbym Wam, rozważałbym... załatanie ubytków (po usunięciu wystających zadziorów i oczyszczeniu) z użyciem tzw.: "Wosk Twardy Do Naprawy Ubytków" (wrzucie hasło w google) - są to produkty z branży meblarskiej (ale deska rozdzielcza to też swoisty mebel) Wosk taki ma temperaturę topnienia pow. 90 st.C więc nie spłynie w gorące dni w lato Operację taką najlepiej wykonać lutownicą z ustawioną temperaturą na ok. 100 st.C - opalarka z reg. temp. z wąską dyszą też będzie OK (ale grotem lutownicy łatwiej ukształtować wosk w fakturę plastiku) Czasem może zajść potrzeba demontażu elementu - bo grawitacja spowoduje spłynięcie roztopionego wosku. Proponuje nie podnosić temperatury do okolic 120 st.C i więcej, gdyż wówczas zaczną się topić plastiki (ich temp. topnienia jest różna, od ich rodzaju; a te z powloką gumowaną mogą w tej temp. już twardnieć i zwęglać się) Ponieważ wosk jest w sztabkach o zadanych kolorach dlatego przed łataniem należy w odpowiednich proporcjach zmieszać kolory wosków (najczęściej będzie to czarny z szarym lub białym) aż do osiągnięcia koloru plastiku Nadprogramowo rozważyłbym: w ten sposób załataną dziurę (lub cały element) pomalować "Plasti Dip"em bezbarwnym LUB nie bawić się w dobieranie koloru wosku (a potraktować go tylko jako wypełniacz i nośnik faktury) i na końcu pomalować cały element "Plasti Dip"em o zadanym kolorze. Pozdrawiam !!!
fishman4 Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2013 A co do tego czarnego elementu (male rysy, kolor piano black jak widac zreszta) to co myslicie o uzyciu PlastX??
GrzegorzLU Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2013 fishman4, mozna probowac jak nie wypali zawsze mozna go zciagnac
Mic431 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Hej. Czy opłaca się inwestować w opalarkę do zatuszowania rys na twardych plastykach z fakturą? Czy to coś w ogóle może dać? Zastanawiam się jaka jest zasada działania opalarki w maskowaniu rys. Dlaczego podgrzanie powoduje ich usunięcie?
Rekomendowane odpowiedzi