Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Przedstawiam wam swój pierwszy projekt, a mianowicie moje autko jakim jest Punto FL z 2005r, jak na razie korekty lakieru nie ma, przewidziana jest na najbliższy czas. ;)

Na pierwszy ogień poszło wnętrze, odkurzone, wymyte z kurzu i brudu, wymycie wszystkich szyb od środka, następnie wnęki i silnik, a na koniec lakier. Praca podzielona została na 3dni. Co do kosmetyków to nie super, drogie, dające zaskakujące efekty środki. :)

Wnętrze:

- K2 Oskar,

- mleczko autoland,

- pędzelki i mikrofibry, w tym mikrofibra do polerowania szyb. :-]

Szyby:

- Autoland Psik-Psik :)

Wnęki, silnik:

- K2 akra, pędzel do zakamarków. :)

Felgi

- Autoland Attack.

Lakier

- Szampon autoland (słabo się pieni, a już się kończy więc będzie nowy :P )

- Glinka ValetPRO + woda z kroplą szamponu jako poślizg :P

Jak widać korekty lakieru zero, ale będzie w najbliższym czasie, a zdjęcia z pracy pozostawiam wam do oceny i wszelkich uwag.;

imag0161a.jpg

imag0162a.jpg

imag0163s.jpg

imag0164pn.jpg

imag0165k.jpg

imag0166id.jpg

imag0167k.jpg

imag0168j.jpg

imag0171dj.jpg

imag0172ir.jpg

imag0173u.jpg

Poza tym został wymyty bagażnik pod kołem zapasowym i pod tylną kanapą, ale nie posiadam z tego zdjęć. :P

Efekt po:

imag0174k.jpg

imag0175z.jpg

imag0177m.jpg

imag0178g.jpg

imag0179u.jpg

imag0180l.jpg

imag0190x.jpg

imag0191k.jpg

imag0193g.jpg

imag0195q.jpg

imag0197l.jpg

imag0198y.jpg

imag0200m.jpg

imag0204o.jpg

imag0205x.jpg

Wnęki & Silnik:

imag0184tq.jpg

imag0188tu.jpg

imag0186nb.jpg

imag0185z.jpg

imag0233.jpg

imag0234x.jpg

imag0235g.jpg

imag0237n.jpg

imag0206a.jpg

imag0207co.jpg

imag0208f.jpg

imag0210a.jpg

imag0211ob.jpg

imag0215t.jpg

imag0213g.jpg

imag0218.jpg

imag0222.jpg

imag0223c.jpg

imag0226c.jpg

imag0229l.jpg

imag0230kt.jpg

I na koniec lakier; :ad:

imag0245.jpg

imag0243lj.jpg

imag0244c.jpg

imag0248l.jpg

imag0250.jpg

imag0255cs.jpg

imag0252t.jpg

imag0253q.jpg

imag0256f.jpg

imag0257sv.jpg

imag0260lh.jpg

imag0263b.jpg

imag0261nn.jpg

imag0262n.jpg

Posted

Ile to auto ma przelotu? ;)

Wygląda jakbyś przetarł z auto kurzu i lekko przeciągnął pędzęlkiem, bo i więcej do pracy nie było. ;)

Posted
ale to robota na dwie godz. a nie na 3 dni

Albo 3 dni po godzince dziennie :D

Posprzątane dobrze ale bez fajerwerków.

Osobiście drażnią mnie pokrowce na siedzenia i ta "pajęczynka" w bagażniku - ale to Twój wybór :idea:

Zastanawia mnie jeszcze jedno (a może się mylę), Po co glinkować auto nie robiąc dalej nic z lakierem :?: - żadnej korekty, wosku itd. - Nie szkoda Ci glinki :?:

Posted

To jakby miała być grubsza robota to wolę nie myśleć ile by zajeła skoro takie sprzątanie rozbite na 3 dni...

Posted

Wszystko fajnie, tylko tak jak wyżej napisał SzaKal to robota na godzinkę lub dwie :) tak szczerze to chyba nigdy nie miałem tyle brudu we wnętrzu :) , brawo za chęci :good:

Posted
Ile to auto ma przelotu? ;)

Lekko ponad 70tys. :)

Nie było wiele pracy przy nim, to fakt, ale takie sprostowanie dlaczego 3dni na to wszystko ?, a to dlatego że miałem nogę w gipsie, której teraz nie mogę przemęczać, a mam wolny czas

Albo 3 dni po godzince dziennie :D
tak więc właśnie rozdzieliłem pracę sobie na spokojne 3dni po 1,5h pracy :) . Mogłem wspomnieć o tym wcześniej :oops:
Nie szkoda Ci glinki :?:
Nie. To tylko glinka, nie ma nad czym rozpaczać :roll:
Posted

A mnie się podoba. Może sam bym zrobił to w jeden dzień (jedno popołudnie) ale kto wie ile bym to robił z nogą w gipsie :D

Posted

To, że koledze zajęło to 3 dni (z nogą w gipsie :shock: ) to dlatego, że trzeba mieć też wprawę. Napisał przecież, że to jego pierwszy projekt. Ja też zaczynam z detalingiem i w zeszły weekend poszedłem testować jak się nakłada wosk, glinkuje, stosuje cleaner itp. Tylni zderzak w moim aucie zajął mi ponad 3h, a nie robiłem też żadnej korekty lakieru. Z czasem Sądzę, że nabiorę wprawy i będę to robił szyciej. Ale tu chyba nie chodzi o szybkość tylko o efekt końcowy. Jak dla mnie, po wymyciu i wyglinkowaniu auto wygląda o niebo lepiej. Szkoda, że zabrakło właśnie tej konserwacji, bo glinka praktycznie poszła na marne.

Denzkit, powodzenia w przyszłych projektach :)

Posted

Dzięki za miłe słowa od Ludzi :). A co do glinki, to nigdy nie robiłem i chciałem zobaczyć jak to działa i spodobało mi się ;). A glinki mam jeszcze sporo, więc nie ma nad czym rozpaczać :P

Posted

Denzkit 4,5h rozumiem, że razem ze zwijaniem i rozwijaniem sprzętu każdego dnia? :P Jak tak to nic nadzwyczajnego, a tym bardziej w gipsie ;)

Posted
Denzkit 4,5h rozumiem, że razem ze zwijaniem i rozwijaniem sprzętu każdego dnia? :P Jak tak to nic nadzwyczajnego, a tym bardziej w gipsie ;)

Akurat sprzęt miałem pod ręką. :), po co zrobić całe auto w jeden dzień i się nudzić, skoro mam czas i mogę robić sobie każdego dnia. ;)

Posted

No właśnie teraz widzę, że glinkowanie rzeczywiście bezsensu zrobione. Mogłeś na lakier połozyć cokolwiek. I tak by się relatywnie dobrze trzymało. Tani Sonax za 20zł zdałby się dobrze. O Turtlu za 30-40zł nie wspominając :D

Posted

Nie ma co panikować, auto stoi w garażu, a dziś korzystając z ładnej sobotniej pogody nałożyłem (nie pamiętam dokładnej nazwy) K2- mleczko do ochrony lakieru, co dało ładny połysk, gładką powierzchnią, a co najważniejsze lakier zabezpieczony przed deszczem. :)

Jedno zdjęcie do tego z telefonu.. imag0288e.jpg