Gość Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Jakim płynem do szyb najlepiej myć szyby na których jest położona ciemna folia? Jak zaciemniałem szyby koleś mówił by nie używać płynu....... no właśnie zapomniałem z czym a gdzieś zgubiłem wizytówkę by zadzwonić i się dopytać ponownie. Z tego co wiem to są płyny z amoniakiem, octem i alkoholem. Których nie używać na takich szybach a które są bezpieczne dla takich szyb
spons Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Pierwsze slysze zeby byl zakaz mycia folii plynem Moze przez pierwszy dzien lub tydzien zeby klej zlapal?
SzaKal Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2011 Jason, Mam przyciemnione szyby i próbowałem już wielu płynów i jak dotąd nic złego z nimi się nie stało ...
Marian_K Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Mam przyciemnione szyby i próbowałem już wielu płynów i jak dotąd nic złego z nimi się nie stało ... Ja podobnie - myję tym co mam pod ręką - aktualnie Mr Muscle - i bardzo mi pasuje Pozdrawiam!
Tomasz KRK Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Płyn do mycia przyciemnianych szyb nie może zawierać amoniaku. Mycie szyb produktami do użytku domowego które nie są testowane na materiałach wykorzystywanych przy produkcji samochodu (chromowane listwy, uszczelki, kokpit, przyciemnienia itp.) może okazać się kosztowne. Dobrym płynem do szyb samochodowych w 100% wolnym od amoniaku i bezpiecznym dla przyciemnianych szyb jest Surf City Garage Clearly Better
R0N1N Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 płyny z amoniakiem, octem Tego rzeczywiście należy unikać. Używając markowych płynów stricte do mycia szyb samochodowych na ocet czy amoniak się nie natkniesz. W przypadku płynów do użytku domowego trzeba uważnie czytać etykietę i/lub powąchać przed zakupem. Zapachu amoniaku nie da się przegapić. i alkoholem To już by była lekka paranoja ponieważ większość płynów do szyb zawiera alkohol i/lub rozpuszczalniki ... na szczęście nie w takim stężeniu żeby uszkodzić folię.
Marian_K Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Panowie, czy nie przesadzacie trochę z tym wyborem płynu? W samochodzie mam od 2 lat przyciemnione szyby, w domu mam folię na oknach, w pracy mam folię na oknach i nigdy nie przyszło mi do głowy sprawdzać zawartości płynu do mycia szyb... tym bardziej serwis sprzątający w pracy tego nie robi a widziałem, że myją najróżniejszymi środkami... i co? I nic! Ani w samochodzie, ani w domu, ani w pracy (5 lat) nic się nie dzieje. Albo więc Wy macie wyjątkowego pecha albo ja wyjątkowe szczęście Rozumiem to co napisał Tomasz KRK, że płyn może mieć wpływ na chromy, kokpit czy tapicerkę, ale folia czy uszczelki w oknie to moim zdaniem w domu i samochodzie jedna i ta sama materia (o ile w domach nie lepsza)... no chyba że samochód ma 15 czy więcej lat, to wtedy rzeczywiście guma w uszczelkach może być wrażliwa. Pozdrawiam! [ Dodano: 12 Maj 2011, 09:22 ] Właśnie sprawdziłem zawartość Mr Muscle... jest na bazie octu, a więc według Was do kitu... a ja taki zadowolony z niego jestem... Żeby była jasność - nikogo nie namawiam do stosowania takiego czy innego płynu - napisałem tylko swoje doświadczenie w tym temacie. U mnie żaden płyn nie wyrządził szkody i.. oby tak zostało
m4rcyh Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 kupiłem ostatnio GLASS CLEANER Marki Autoglym, - właśnie się doczytałem żeby nie używać na ciemnych szybach, a niestety mam cały tył przyciemniany fabrycznie, mleczko ostro jedzie amoniakiem, na szyby normalne nadaje się super. moje pytanie czy fabrycznie przyciemnianych szyb też nie mogę tym myć? co może się stać?
yukon Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 jeżeli szyby masz oryginalnie wypalane w piecu to powinno być ok
m4rcyh Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 sprawdzę w razie czego na jakimś zakamarku
R0N1N Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2011 Właśnie sprawdziłem zawartość Mr Muscle... jest na bazie octu Ten płyn nie jest na bazie octu tylko zawiera marketingową ilość kwasu octowego.
bucky Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 osobiście polecam Clina cytrynowego, ładnie i szybko czyści, super pachnie cytrynami
Debet Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 Przyciemniam szyby samochodowe (foilcar.pl) i powiem wam chłopaki tak;-) mycie szyb z płynem+ dodatkowo 2 korki czystego amoniaku nic foli nie zrobi to bzdura... ze nie wolno myć amoniakiem. za 1L czystego amoniaku z Holandii płacę 75centów !! za 1L płynu do szyb 45centów !! a wiecie na ile mi to starcza? bardzo bardzo długooo a odtłuszcza i myje najlepiej... a jakieś Glass Gymery itp itd.... to ściemy;-) za które przepłacacie ostro !!
Tworek Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 a jakieś Glass Gymery A to ciekawe, wytłumacz, co to jest Glass Gymer, no bo w sumie jestem na tym forum od jakiegoś czasu, a o tym jeszcze nie słyszałem.
Debet Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Tworek;-) napisałem ogólnikowo, że chodzi mi o cudaaa o których tutaj piszecie do szyb a tak naprawdę są to zwykłe płynyyy za które przepłacacie. Jak zresztą zauważyłem na bardzo dużo produktach.
hornet Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Używam auta w którym szyby są przyciemnione już jakieś 7-8 lat. Myję tylko płynami domowymi (oczywiście szyby ). Do tej pory nic niepokojącego nie zauważyłem .
toka Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Tworek;-) napisałem ogólnikowo, że chodzi mi o cudaaa o których tutaj piszecie do szyb a tak naprawdę są to zwykłe płynyyy za które przepłacacie. Jak zresztą zauważyłem na bardzo dużo produktach. To ciekawe, bo porównując do zwykłych płynów do szyb, takiego np. glass cleanera megsa, jest bezkonkurencyjny, chodzi tu o łatwość czyszczenia, wydajność, szyby bez smug i td. Miałeś w ogóle do czynienia z produktami z wyższej półki niż np. clean?
Rekomendowane odpowiedzi