Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ostatnio zrobił się sezon na obcierki. Tą fajną grafitową Mazdę ktoś brutalnie naznaczył na parkingu i zapomniał się przedstawić. Właściciel przesłał mi takie oto zdjęcia z zapytaniem co ja na to:

Niedobrze to wygląda, głębokie. Paznokieć swobodnie zahacza.

raport.jpg

raport2.jpg

Górna średnio urodziwa.

gorna.jpg

Dolna paskudniejsza od górnej.

dolna.jpg

Cofnij się parę kroków i nadal szpeci. No nie ma przebacz.

drzwi_przed.jpg

Przystąpiłem więc do działania, korekcję podzieliłem na w sumie trzy etapy, wymagały wyczucia i cierpliwości. Oto efekt.

Odejdź na dwa kroki i nie ma.

drzwi_po1.jpg

drzwi_po.jpg

Wsadź w to nos, ustaw aparat w tryb makro, naprawdę zacznij się doszukiwać...górnej nie widać.

gorna_po.jpg

W końcu, jak obrócić aparat tak, by światło odbijało załamanie na ryskie widać jedną kreseczkę. Ale naprawdę trzeba jej szukać.

gorna_po2.jpg

gorna_po5.jpg

Dolna rysa była głębsza, no to szukamy. Nie widać.

dolna_po5.jpg

dolna_po4.jpg

OK, moooocne zbliżenie, jest. Pozostałości niestety są ale naprawdę, trzeba być nienormalnym by się ich doszukać. Jestem niestety nienormalny.

dolna_po2.jpg

dolna_po3.jpg

Ale nie oszukujmy się, właściciel to normalny człowiek i myślę że się ucieszy.

afterek.jpg

afterek1.jpg

afterek2.jpg

Dziękuję za obejrzenie.

Posted

Wyglada jak do podkladu, a jako ze cudow nie ma, wypelniales czy tylko tak straszy na fotach?

Efekt miazdzy suty :)

Posted
Wyglada jak do podkladu, a jako ze cudow nie ma, wypelniales czy tylko tak straszy na fotach?

Efekt miazdzy suty :)

Byłem niemal pewien że do podkładu ale zalożyłem też, że "biały" efekt robią po prostu ostre krawędzie danych rys. Zacząłem więc stopniowo wyrównywać i polerować powierzchnię sprawdzając czy cokolwiek znika. I znikało. Wypełniaczy nie ma.

Posted

Jakiś czas temu miałem podobne 'kuku' tyle, że na zderzaku czarnego A4 :mrgreen: Niestety właściciel dał mi aż 30min, toteż efekt mnie nie satysfakcjonował (chociaż zeszło 95% 'białego') ale właściciel był zadowolony. Dla mnie bajka :good: Chociaż takie rysy na oko trudno wyczuć i nie wiadomo co z tego wyjdzie...

• Moderator
Posted

Nie no ta dolna dalej jest paskudna- trzeba to polakierować :lol:

A tak poważnie, super to wyszło. Nie spodziewałem się takiego efektu jeśli rysa jest wyczuwalna pod paznokciem.

Posted

Wielki szacun tylko sie mi uczyć zostało :) Efekt super :ad: Jaka pasta była użyta ???

Posted

Super wyszlo :) na bardzo popularnym kolorze mazdy

Posted

Tak, był moczony papier, 2000, 2500. Potem zmieszałem kilka past, min FC+ Urban Shine i UF. Pady US ostry niebieski i czarny miękki wafel.

Posted

Wow, możesz zdradzić technikę? Namoczyć papier ( ile czasu we wodzie ma leżeć? ) i później trzeć rysę? Kiedy użyć pasty?

Ja mam identyczny 'kwiatek' na tylnym zderzaku ( pozdrawiam parkujących przed szpitalem w Koninie ).

Posted
Wow, możesz zdradzić technikę? Namoczyć papier ( ile czasu we wodzie ma leżeć? ) i później trzeć rysę? Kiedy użyć pasty?

Ja mam identyczny 'kwiatek' na tylnym zderzaku ( pozdrawiam parkujących przed szpitalem w Koninie ).

Papier trzeba zmoczyć , nie musisz go namaczać , i często płukać w czasie pracy, no i szlifowanie na klocku nie tylko samą rysę ale okolice rysy też. Zacznij od drobnego papieru żebyś nie zebrał za dużo i rys nie narobił. A później pasta i jazda :mrgreen: co do techniki jak pracować z pastą na forum jest dużo informacji na ten temat.