TWes Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Dzisiaj razem z jednym z forumowiczów ( nie chce zdradzać Nicka bo moderatorom chyba nie wypada robić takich rzeczy ) przeprowadziliśmy dość niecodzienny test który miał na celu sprawdzenie czasu jaki jest potrzebny do zniszczenia lakieru bezbarwnego przy pomocy polerki. Do testu użyty został dość poczciwy samochód jakim jest rodzinny Seat Cordoba: Parametry testu: Maszyna Eurotec Obroty 2100 Nacisk Bardzo Mocny Pasta FC+ Pad Farecla Miękki Efekt: Staraliśmy się żeby nacisk był miejscowy, maska malowana była kilka lat temu , po malowania polerowana przez blacharza, ostatnio także była korekta akurat tego fragmentu maski na zielonym korku i FC+ tak więc lakier nie był zbyt gruby. Lakier strasznie się nagrzał, przy tym pojawił się straszny smród a gąbka zaczęła się rozpadać co było widać na szybie: Następnie spróbowaliśmy na większym fragmencie z dość szybkimi przejazdami - naprawdę trzeba było się chwilę namęczyć żeby choć lekko zetrzeć klar. Na koniec spróbowaliśmy porysować maskę kluczykiem od samochodu, efekt: Rysa bardzo płytka, spokojnie do usunięcia polerką - czyli nawet kluczem nie jest tak łatwo... Na koniec był jeszcze test przeszlifowania maski samą podkładką pod pady na polerkę... Po kilku przejazdach efekt jak po delikatnym papierze ściernym - po UC na padzie tri color prawie że zniknęło wszystko.
Kubz Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Czyli na prawdę trzeba się postarać, żeby coś popsuć
TWes Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Czyli na prawdę trzeba się postarać, żeby coś popsuć Dokładnie Myślę że mit obalony
spons Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 To na plaskiej powierzchni, zrobcie to zamo na jakims rancie
TWes Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 To na plaskiej powierzchni, zrobcie to zamo na jakims rancie Przetłoczenie maski może być? Tylko nie wiem czy dam rade bo winowajca już sobie pojechał a żeby to nakręcić potrzebne są dwie osoby Chyba że jakiś statyw pod komórkę zbuduje
spons Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Nie nie, bardziej chodzi mi o np. tylni blotnik przy klapce wlewu czy jakis inny podobny rant, dla samego testu np. rant otwartej maski.
TWes Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Nie nie, bardziej chodzi mi o np. tylni blotnik przy klapce wlewu czy jakis inny podobny rant, dla samego testu np. rant otwartej maski. A nie narobię lakiernikowi dodatkowej roboty? tzn nie ma opcji żebym go za bardzo przy szlifował? Tylny błotnik odpada bo nie będzie malowany. P.S. Znajomy na innym forum prosił żebym zobaczył czy da się zrobić krzywdę Ultrafina na finiszowym padzie? Ktoś jeszcze ma jakieś pomysły? Może jakiś cleaner? Albo np UC, Swirlx czy jeszcze coś innego? Po weekendzie oddaje do lakiernika, do tego czasu mogę testować.
spons Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Tego nie wiem, tak tylko mowie bo na plaskiej powierzchni przetrzec lakier to nie tak latwo, natomiast na rancie, szczegolnie brzegiem pada nie stanowi zbyt wielkiego problemu Kazda pasta sie przedrzesz, bo temp. robi gabka...
proximo Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 pisałem nawet Twesowi zeby sprawdzil na finishowym padzie ultrafine nie bedzie mu latwo stopic klar taka kombinacja, chyba ze na szlifierce . Test bardzo ciekawy hehe
TWes Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Szczerze mówiąc boje się trochę rantów żeby nie przegiąc ale z drugiej strony co mogę zrobić? Metalu i tak nie zetrę a do lakierowania i tak do gołej blachy wszystko ściągną z maski... Mam jeszcze sprytny plan naprawy tego... Puszkę klaru mam to się pobawię
spons Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Szczerze mówiąc boje się trochę rantów żeby nie przegiąc ale z drugiej strony co mogę zrobić? Metalu i tak nie zetrę a do lakierowania i tak do gołej blachy wszystko ściągną z maski... Oby na pewno?
TWes Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Szczerze mówiąc boje się trochę rantów żeby nie przegiąc ale z drugiej strony co mogę zrobić? Metalu i tak nie zetrę a do lakierowania i tak do gołej blachy wszystko ściągną z maski... Oby na pewno? W sensie że ściągnę metal czy że nie będą do gołej blachy wszystkiego ściągać? Wiesz co mam do piaskowania/malowania zimowe alu to może wtedy pojade po rantach
Administrator Evo Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 nie bedzie mu latwo stopic klar taka kombinacja, chyba ze na szlifierce . Test bardzo ciekawy hehe Nie ma reguły. Są lakiery które ciężko nagrzać Fc+ na twardej gąbce, a są takiej które są gorące po kilku przejazdach finishem.
TWes Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Położyłem klar Tam gdzie jest zdarte do bazy wygląda ekstra, tyle że dookoła jest przypalony klar... Ciekawe jak teraz to do poleruje... Co radzicie? Matowanie papierkiem i dalej 3m-ami jechać?
Administrator Evo Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Weź ty zostaw już tą biedna maske
spons Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 czy że nie będą do gołej blachy wszystkiego ściągać? Ze beda sciagac do golej blachy Trzeba bylo ten klar najpierw zamtowac jakims papierem i dopiero przywalic nowy klar A jak wykonczyc? Zalezy jak i ile klaru dales
ZYBI68 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 TWes, A kto i jak będzie ściągał do gołej blachy oby zadyszki nie dostał, a tak na serio spotkałem się tylko raz jak klient zażyczył sobie do gołej blachy ale to był zabytkowy merc, wtedy tylko piaskowanie i kąpiel robione to było w Stoczni Gdańskiej.
SJake Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Ja chce zobaczyć DA z krążkami Trizact (lub podobne) i pełna picza z kompresora - na lekko mokro. Wstrząśnięty, niemieszany... Da radę?
TWes Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2011 No niestety nie mam DA na stanie Po za tym nie mam nic podobnego do Trizatcu...
Rekomendowane odpowiedzi