Jump to content

Trochę z innej beczki. Jak zabezpieczyć szyby w domu?

Lis

Recommended Posts

Mam od cholery okien i mycie tego tałatajstwa tradycyjną metodą to katorga. Może by użyć Unique lub czegoś innego by tak brud nie osiadał i się ładnie kropelkowało. Najfajniej by było gdyby mycie polegało na przeleceniu szyby myjką ciśnieniową :-] A od święta porządniej.

Macie jakiś pomysł?

Ja polecałbym maszynowo na czarnym padzie zastosowac Autobrite LOW DUST GLASS POLISH, (tylko nie pochlap elewacji, bo "chałupa" to nie samochód i go tak łatwo nie umyjesz - no chyba że... ;)) a następnię polecieć jakimś Selantem - FK1000 lub Coli 845, Insulator - są wydaje starczą na długo. Co prawda ochrona będzie do pierwszego mycia płynem do szyb, ale... zawsze coś.

"Prezerwatywowanie" :mrgreen: na dłuższy okres czasu jednak kosztowne.

Ja na szyby po umyciu nakładam CarPlan Glass Polish lub podobny preparat z "żółwia" (baaaaaaaaaaaardzo stare zapasy) i efekt jest bardzo fajny - szyby trudniej się brudzą i łatwiej je umyć. A na plastikowe ramy po umyciu (APC Meg'sa) idzie np. Ultimate Protectant.

Jako że pogoda słoneczna to oczyściłem szybki (na skosach) z zewnątrz ipa po czym coli ale po deszczu zrobił sie niezły bajzel - zacieki jakiś nalot... zmyłem spryskałem hydrowoskiem i jest blask :)

• 1 month later...

Heh, ja po ostatnim myciu potraktowałem okno balkonowe gąbeczką na którą aplikowałem marketową "niewidzialną wycieraczkę" firmy Autoland. Aplikacja, polerowanie MF, druga aplikacja po jakiejś godzince od pierwszej, kolejne polerowanie MF i... Kropelki po burzy uciekają aż miło :)