Jump to content

Prośba o poradę - Granatowe A6 C4 97'

Recommended Posts

Posted

WItam wszystkich,

czytam i czytam i nie wszystko rozumiem, ale robię już postępy:) Potrzebna mi porada jak pomóc mojej A6 C4 97' kolor ciemny granat. Samochod mam od ok. 5 mies. Po dobrym umyciu w świetle widać hologramy i gigantyczną ilość swirli, połysk też jest słaby. W dodatku, samochód wygląda mi na odświeżany lakierniczo: na wszystkich elementach oprocz dachu widać barankowatą fakturę lakieru. Dach jest gładziutki. Nie widać by samochód przechodził naprawy blacharskie.

Rozpatruję zakup (o ile nie uda się pożyczyć) maszyny polerskiej. No i dalej...

domyślam się, że przy dobrym myciu niezbędne będzie glinkowanie dla najlepszego oczyszczenia go przed uzyciem maszyny...(jaka glinka?)

Maszyna: jakiej pasty/past użyć, obstawiałbym UC, ale czy po niej jeszcze jakas inna do wykończenia? czy ew. wykańczać również UC, tylko z użyciem różnych padów (jakie kupić?). Z tego co wyczytałem po polerce, przed woskiem - cleaner np. Dodo Juice Lime Prime, potem dobry wosk. Najbardziej nurtują mnie pady (jest ich mnóstwo i nie wiem jakie mi potrzebne) no i pasta. Czy UC bedzie ok..

Bede mega wdzieczny za wszelkie podpowiedzi, odnośnie samych środków, ew. zestawów i padów.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/62c ... ed0d0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da6 ... 94eda.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8fa ... 33c90.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/89e ... a039e.html

Posted
...(jaka Glinka?)

np. Bilt Hamber

Z tego co wyczytałem po polerce, przed woskiem - cleaner np. Dodo Juice Lime Prime, potem dobry wosk

:good:

Posted

pady ABW- są dwie wielkości i 4 rodzaje twardości gąbki

pasty system 3M lub Menzerna- w samplerach

Sam musisz dojść do odpowiedniej kombinacji pada i pasty, takiej która da zadowalający efekt

Posted

domyślam się, że glinka będzie całkiem konieczna dla odpowiedniego efektu końcowego?

zakładając pastę Meg's UC, jaka twardośc pada bedzie dobra? czy kupić różne twardości i próbować jak wychodzi? UC z tego co czytałem sam w sobie jest chyba dość agresywną pastą...

pady ABW- są dwie wielkości i 4 rodzaje twardości gąbki

gdzie je znaleźć? nie widze na alledrogo.. no i te Samplery past.. skad to dorwać? warto szukać samplerów, czy kupic butlę?

czy pasta SSR Medium z Poorboy's lub ew. Black Hole tej samej firmy dadzą podobne efekty jak UC? co wybrać na początek?

Posted

Justyna, Już wielkie dzięki :)

jaka ilość takiego środka będzie potrzebna żeby odświeżyć moją "kabaryne"? to kawał samochodu a każdego z testerów jest po 150 ml. Są jak mniemam różnej agresywności, ew. w jakiej kolejności ich używać?

Posted

testery starczą a pewnie trochę zostanie ;) Tak są różnej agresywności od najsłabszej czyli SSR 1 do najmocniejszej SSR 3. Ogólnie powinno się zaczynać od mniej ściernego środka ale ja bym zaczęła od SSR 2 na małym kawałku i zobaczyła efekty. Musisz kombinować z pastami i padami. A i przy korekcie przyda Ci się jeszcze IPA do sprawdzenia efektu polerowania.

Posted
Bede mega wdzieczny za wszelkie podpowiedzi, odnośnie samych środków, ew. zestawów i padów

Podstawowe pytanie:

Czy samochód był malowany?

Posted

tak jak pisałem, samochód wygląda mi na odświeżony lakierniczo. A jakoże kupiony oczywiście jako używka wiec nie wiadomo tego na 100%. Auto dookoła ma na lakierze delikatną fakturę barankowatą - oprócz dachu. Stąd moje podejrzenia.

czy więc tester 150ml ma mi starczyć na całe auto i potem powielać akcję innymi, czy mowa o całym komplecie testerów na całe auto, bo nie rozumiem...

Posted

z każdego z testerów powinno Ci coś zostać, to zależy od korekty ile i którego bo nie wiem który z nich okaże się najskuteczniejszy. Powiedzmy, że zaczynasz od SSR 2 i po korekcie przecierasz IPA, patrzysz i efekt Cię nie zadowala więc albo lecisz jeszcze raz albo próbujesz SSR 3 i potem znów IPA do sprawdzenia, efekt ok to wykańczasz SSR 1 (lekko ścierna usunie drobniutkie ryski po SSR3) i gotowe.

Może koledzy Ci to jaśniej wytłumaczą albo poczytaj forum, polecam też filmiki ze spotkania w CarSpa.

Posted

No to jest juz plan działania :) zostało tylko zrobić zakupy. Zdecydowałem sie na te samplery SSR. Nie wiem tylko jeszcze jakie pady kupić, podpowiedzcie.