Jump to content

16 - letnie Volvo 850 do korekty - prośba o rady

Recommended Posts

Posted

Witam Wszystkich

Od niedawna jestem posiadaczem Volvo 850 T5 211KM z 1995r. Autko jak na smój wiek nie jest mocno wyeksplatowane mechanicznie, jednak lakier pozostawia wiele do życzenia.

stąd kilka pytań co do jego reanimacji ;) Od niedawna zacząłem wnikliwie czytać forum KA - i w tak krótkim czasie stałem się posiadaczem myjki (Nilfisk), wiadra, glinka, szampon, mikrofibry, rekawica do mycia, polerka, i lista nadal się powiększa - ale hobby trzeba mieć :)

Wobec powyższego nasunęło mi się kilka pytań. W niedalekiej przyszłości chciałbym poddac Volviaka korekcie i nadać mu drugi "żywot" Korektę planuje przeprowadzić systemem 3M - ale z przyczyn finansowych wersja - próbki 3M

Pytanie 1 brzmi: Czy zawartość tych próbek starczy mi na wyprowadzenie lakieru na tip-top :?: (3x100ml) - z tego co czytałem to ponoć można zrobić tym 2-3 aut - ale "850" to naprawdę duży karawan :D

Pytanie 2 brzmi: Czy miał ktoś do czynienia z tak starym lakierem Volvo :?: Chodzi mi o to, czy jest twardy?, bardzo twardy?, a może miekki?

Autko posiada głęboką rysę na tylnym prawym błotniku - niestety będzie potrzeba szpachlowania - takie autko juz nabyłem - poprzednik musiał gdzieś źle zaparkować :cry: -taka to Nasza Polska gościnność :/

Pytanie 3 brzmi: Kiedy dobrać lakier do malowania tylnego błotnika :?: Czy zrobić to teraz? a może spolerować jeden element i wtedy dobrać lakier?

Poniżej przedstawiam autko

93546842.jpg

15071812.jpg

87840711.jpg

Proszę o opinię, krytykę i sugestie ;)

Posted

Justyna,

popraw fotki bo ich nie widać
Własnie się z tym męcze i nie wiem gdzie jest pies pogrzebany :/
Posted
Justyna,
Własnie się z tym męcze i nie wiem gdzie jest pies pogrzebany :/

Dajesz link do strony, musisz dać link do pliku jpg

Posted
bbarti napisał/a:

Justyna, Justyna napisał/a:

Własnie się z tym męcze i nie wiem gdzie jest pies pogrzebany

nie ma fotek

Przepraszam, że tak długo to trwało - fotki już działają ;)

Posted
Pytanie 1 brzmi: Czy zawartość tych próbek starczy mi na wyprowadzenie lakieru na tip-top (3x100ml) - z tego co czytałem to ponoć można zrobić tym 2-3 aut - ale "850" to naprawdę duży karawan

powinny starczyć ;)

Pytanie 3 brzmi: Kiedy dobrać lakier do malowania tylnego zderzaka Czy zrobić to teraz? a może spolerować jeden element i wtedy dobrać lakier?

ja bym dobrała po polerce

Posted
ja bym dobrała po polerce

Też tak myślałem, Dziękuję za odpowiedź

Mam nadzieję, że jeszcze potwierdzą to jeszcze inni forumowicze i odpowiedzą na pytanie nr2 ;)

Posted

Autko - moje marzenie z młodych lat ;)

pyt.1 - starczy ale to rzeczywiście spore auto a Ty jestem początkującym więc ciężko powiedzieć

pyt.2 - wg. mnie będzie to twardy lakier

pyt.3 - po polerce jak najbardziej

Przypominam o przepolerowaniu przy okazji tylnych lamp.

Posted

maestro00,

moje marzenie z młodych lat

Moje też :D:D:D Nabyłem niedawno - pełna frajda choć trudno znaleźć dobry egzemplarz :cry: , ale jakoś sie udało

Przypominam o przepolerowaniu przy okazji tylnych lamp

Lampki będą nowe - tych niestety juz sie nie da polerować :/

[ Dodano: 1 Kwiecień 2011, 13:54 ]

maestro00,

pyt.2 - wg. mnie będzie to twardy lakier

Czyli idąć dalej tym tropem i zakładając, że lakier jest twardy lepiej będzie jak kupię testery 3M zamiast PB SSR (1,2,3), czy się mylę :o

Posted

Witam, podlacze sie do tematu, a z racji iz jestem nowy na forum i chce u siebie na samochodzie poprawic lakier, ale nie chce oddawac auta do zadnego warsztatu bo chce zrobic to sam, to mam pytania:

1. Jakie musze kupic kosmetyki do auta? Dodam, ze chce zrobic to recznie

2. Jakie musze kupic gabki/sciereczki zeby w ogole sie do tego zabrac?

Mozecie mi napisac po kolei co i czym mam robic? Przepraszam z gory za takie banalne pytania :oops: Ale na forum ciezko znalezc odpowiedzi na takie pytania..

Prosilbym o wyrozumialosc, w miare wyczerpujace i proste odpowiedzi i szybka odpowiedz

Pozdrawiam, Sebastian

Posted

A ktory polecasz? Chce zrobic tylko lakier, bez felg, pon itp. I ma wygladac to ladnie..

[ Dodano: 9 Kwiecień 2011, 20:28 ]

Mysle na zestawem od Meguiars.. Co mozesz mi jeszcze polecic? Co bede jeszcze potrzebowal?

Posted

załóż w odpowiednim dziale temat z dobranym przez siebie zestawem, forumowicze pomogą Ci skonfigurować. czytaj ;)

• 1 month later...
Posted

UP :) bo tu jakiś OT się zrobił ...

Czekam na Wasze opinie i propozycje

Posted

Próbki spokojnie wystarczą, samochód jest duży ale też ma duże szyby więc się nie przejmuj.

Lakier będzie raczej twardy ale nie tak bardzo jak na nowych samochodach.

A do do dobierania to jak najbardziej po korekcie, zrobisz korektę, usuniesz utlenioną warstwę to lakier nabierze głębi i do tego trzeba dobrać.