Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej,

dostałem do testów mało popularny w Polsce płyn do mycia felg Poorboy's World Spray&Rinse od sklepu all4auto.pl w ilości,która wystarczyła na 4 zabrudzone felgi.

Produkt:

Żółty wodnisty płyn,o niezłym zapachu.

pbsprayandrinse.jpg

Użycie:

Spryskać felge.Pozostawić na 3-5min.Spłukać wysokim ciśnieniem.

Przebieg testu:

Za obiekt doswiadczalny posłużyły felgi w Nissanie Quashqai'u nie myte od jesieni :o

Test wykonałem w dwóch opcjach:

1.Zgodnie z instrukcją.Spryskaj sucha felge,pozostaw,spłucz.

2.Spłukanie felgi karcherem,pozostawienie na 2min.,żeby obciekła z wody,spryskanie PB S&R,wypracowanie szczotką i pędzelkiem,splukanie końcowe.

Relacja:

Opcja 1.

Obiekt:lewe przednie koło

tndsc1798.jpg

tndsc1799.jpg

Spryskanie płynem:

tndsc1803.jpg

tndsc1804.jpg

Spłukanie pod ciśnieniem i efekty mycia komletnie bez dotykania felgi: :shock:

tndsc1818.jpg

tndsc1819.jpg

tndsc1820.jpg

Opcja 2:

Obiekt:

tndsc1806.jpg

tndsc1807.jpg

Spłukanie felgi pod ciśnieniem:

tndsc1810.jpg

Pędzlowanie+szczotkowanie:

tndsc1814.jpg

tndsc1815.jpg

tndsc1821.jpg

Ostateczne spłukanie i efekt:

tndsc1822i.jpg

tndsc1823.jpg

tndsc1824.jpg

OCENA/OPINIA:

Przed testem nie spodziewałem się niczego nadzwyczajnego,gdyż na co dzień używam R222 Wheel Cleaner Gel lub VP Bilberry,jednak Spray&Rinse mnie naprawdę baaardzo mocno zdziwiło!! :shock: Żaden z wcześniejszych preparatów nie usunął tak dużo z koła robionego 1 opcją.Spray&Rinse spisał się znakomicie na tak zapuszczonych felgach i na pewno dołączy do mojej kolekcji po zużyciu R222.

Moja ocena to 5

Dziękuje Wojtkowi z all4auto.pl za udostępnienie produktu.

Posted

Świetny test, aż nie do wiary jest efekt sposobu 1, jak wykończę środki które teraz posiadam na pewno go nabędę. dzięki Muti za teścik

Posted

Muti, :good:

Poorboy's World Spray&Rinse od sklepu all4auto.pl w ilości,która wystarczyła na 4 zabrudzone felgi.
Ile produktu potrzeba na jedno auto?
Żółty wodnisty płyn,o niezłym zapachu
Mógłbyś coś więcej napisać o zapachu, czy można go jakoś określić, chemiczny, czy przyjemny, drażniący?
1.Zgodnie z instrukcją.Spryskaj sucha felge' date='pozostaw,spłucz.

2.Spłukanie felgi karcherem,pozostawienie na 2min.,żeby obciekła z wody,spryskanie PB S&R,wypracowanie szczotką i pędzelkiem,splukanie końcowe. [/quote']Czy ja dobrze widzę;-) efekt po zastosowaniu w 1 punkcie/1 opcja jest lepszy?! :o:)

p.s. Brakuje mi opisu/linku do strony sklepu abym mógł od razu klinkąć i przeczytać o produkcie;-) I trochę więcej opisów, własnych spostrzeżeń, porad itp.;-) Ogólnie :):good:

Posted

Teścik niezły i widać, że zrobiony na felgach, które już troche przeszły. Teraz jak masz porównanie to co lepsze S&R czy R222. Pierwszy wypada taniej, zwłaszcza, że jest go więcej, ale czy jest wydajniejszy?

Posted
Teścik niezły i widać, że zrobiony na felgach, które już troche przeszły. Teraz jak masz porównanie to co lepsze S&R czy R222. Pierwszy wypada taniej, zwłaszcza, że jest go więcej, ale czy jest wydajniejszy?

Wydaje mi sie,że lepszy jest S&R.A wydajność myślę,że będzie podobna,ale to zależy od sposobu użycia.Jeżeli kompletnie bezdotykowo,to wiadomo,że więcej idzie,bo trzeba dokładniej spryskać,a przy pędzlowaniu myślę,że PB bedziesz musiał 2 pryśniecia więcej zrobić i będzie ok.R222 nigdy nie udało mi sie tak łatwo zmyć syfu bez dotykania..

Posted

Test bardzo fajnie udokumentowany i rzeczowo opisany :good:

Mógłbyś coś więcej napisać o zapachu, czy można go jakoś określić, chemiczny, czy przyjemny, drażniący?
Zapach jest bardzo chemiczny, bardzo drażniący i duszący. Instrukcja obsługi na produkcie zaleca stosowanie go w wentylowanych pomieszczeniach. Pomimo drażniącego zapachu wyczuwalna jest cytrynowa nuta.

Porównywanie PB S&R do R222 jest zdecydowanie nietrafione pomimo tego, że oba produkty są do felg. Produkt PB jest silnie chemiczny i żrący-należy go spłukać wg. instrukcji po 1-2min po aplikacji. Sam producent nie zaleca używania go zbyt często z powodu "dużego stężenia i mocy". Bardziej trafione wydaje mi się porównanie PB do Attack'a Autolanda (w każdej kategorii-mocy działania i zapachu). Oczywiście PB jest lepszy od Attacka bo nie zostawia na feldze ślimakowatej błony po użyciu.

R222 gel Wheel Cleaner jest nieporównywalnie bezpieczniejszym produktem-oparty w dużym stopniu na naturalnych składnikach niż PB przez co jest dużo bardziej bezpieczny dla felg o czym świadczy fakt, że można pozostawić go na felgach nawet do 2 godzin bez szkody dla nich. Zapach jest niechemiczny, niedrażniący, nieduszący. Problemem może być aplikacja żelu.

Pierwszy wypada taniej, zwłaszcza, że jest go więcej, ale czy jest wydajniejszy?

PB S&R jest mniej od R222-946ml vs 1000ml ale jest tańszy. Osobiście PB S&R użyłem tylko raz do oczyszczenie bardzo zaniedbanych felg-od tego momentu stoi nieużywanu. Do "codziennego" stosowania używam Bilberry i R222 Wheel Cleaner.

• 5 months later...
Posted

Witam, trochę odkopię temat. Czy jest sens rozcieńczyć z woda PB S&R żeby używać go przy każdym myciu samochodu?? Nie straci swoich właściwości ? Jeżeli rozcieńczać to w jakich proporcjach ??

• Administrator
Posted

Jeżeli myjesz auto przynajmniej raz na tydzień, to spokojnie wystarczy woda z szampnem, w takim stężeniu jak myjesz karoserie.

Posted

Evo, staram się myć raz na tydzień / dwa. Ale czasami po trasie 1500km wolałbym użyć coś mocniejszego i pomyślałem nad rozcieńczeniem PB S&R, bo sam w sobie jest bardzo silny.

• Administrator
Posted

A masz czymś felgi zabezpieczone ? Bo tylko wtedy "moc" środka ma rzeczywiste znaczenie, poprostu szybciej zjedzie zabezpieczenie. Jak masz gołe felgi to w zasadzie Cie to nie interesuje.

Posted

Narazie nie są jeszcze zabezpieczone, dlatego używam PB S&R. Zamierzam położyć Colli 476s i wiem że wtedy PB pójdzie w odstawkę i zostanie tylko woda z szamponem jak już wcześniej wspomniałeś. Ale póki nie mają żadnej ochrony chciałem PB S&R rozcieńczyć żeby nie marnować go do średnich zabrudzeń i żeby na dłużej starczył.

• 7 months later...
Posted

Jaki w miare jest czas wymordowania Colli 476 przez PB S&R, bo się zastanawiam czy jest sens kupować PB jeśli na felgi nałożony będzie Colli. Czy jak jest Colli na feldze PB S&R użyjemy raz na 2-4 tygodnie,a co tydzień przy normalnym myciu tylko szampon to Colli wytrzyma z 2 miesiące?