Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam do czyszczenia dostawczaka po firmie budowlanej i plastiki są poplamione farbą olejną i czym to doczyścić? Próbowałem APC, ale to nie daje żadnego rezultatu.

Proszę o pomoc.

Posted

npiotr, spróbuj terpentyny, ale najpierw zrób test na plastiku czy go nie uszkodzi, ew, olejek terpentynowy, jest bezpieczniejszy dla plastiku. Sprawa trudna, kiedyś na czyś taki poległem w aucie z miękką deską rozdzielczą która zrobiona była z miękkiego tworzywa które strasznie chłonęło (jakaś skoda to była).

Posted

aa gdzie kupi taka terpentynę? to jest Renault Master i ma twarde plastiki więc nic nie powinno się stać.

Posted

Olejek terpentynowy w aptece, terpentynę w jakimś budowlanym. Robiłem kiedyś Mastera i rzeczywiście plastiki na desce rozdzielczej są twarde, ale zalecam ostrożność w miejscach:

- czarne wstawki w desce (wnęki, półeczki)

- plastik na drzwiach przy szybie, tam jest z reguły mocno wytarty od jeżdżenia "na łokciu" przez co wrażliwy na mocne środki czyszczące (bieleje)

Jeszcze raz zalecam ostrożność ze środkami o których wspomniałem.