Jump to content

Mata do mycia samochodu na zewnatrz

Recommended Posts

Posted

Od jakiegos czasu rozgladam sie za matami/mata ktora moglbym polozyc pod samochod, zeby woda splywajaca z niego podczas mycia 'niezanieczyszczala srodowiska' :] Czy jestescie w stanie powiedziec mi gdzie mozna dostac takie maty, ew z czego to zrobic, jak wyprofilowac? Wiadomo ze samochod mozna myc w garazu ale czasem jednak tez fajnie jest umyc go pod golym niebem

Posted

nie spodziewalem sie ze to az tak drogie moze byc :o Masakra chyba bede musial tanszej alternatywy poszukac

[ Dodano: 21 Luty 2011, 21:54 ]

Ok mata zamowiona, jak dojdzie to sie pochwale jak to dziala i wyglada:)

Posted

już troszkę za późno na rady ;) ale najprościej zamówić sobie w firmie montującej plandeki czworokąt z materiału na plandeki naczep. Musi mieć zrobioną i zaszytą zakładkę na brzegach, tak żeby powstał tunel w który się wkłada zwykłe rury kanalizacyjne pcv o odpowiedniej średnicy. Można te rurki połączyć kolankami i wtedy wychodzi kwadratowa ramka o dowolnych rozmiarach wyścielona nieprzepuszczalnym materiałem.

• Administrator
Posted

mutra, dokładnie o czymś takim kiedyś myślałem, nie powinno to być zbyt drogie.

Posted
tak żeby powstał tunel w który się wkłada zwykłe rury kanalizacyjne pcv o odpowiedniej średnicy. Można te rurki połączyć kolankami i wtedy wychodzi kwadratowa ramka o dowolnych rozmiarach wyścielona nieprzepuszczalnym materiałem.
A jak na to wjechać autem?
Posted

wjeżdżasz a dopiero później montujesz, inaczej tego nie widze :)

Z tego co wiem cała plandeka to koszt 4-6tyś zł więc pewnie taka przyjemność wiele poniżej tysiąca nie wyjdzie

Posted

Dokładnie: nie montujesz jednej rurki, wjeżdżasz i dopiero zakładasz. Nie wiem jak w tej chwili wygląda koszt tkaniny na plandeki, ale 4 lata temu za kawałek 1x7m zapłaciłem trochę ponad 300 zł, a była to najdroższa jaką mieli w sklepie.

Z ciekawości zerknąłem na allegro: 1444194746 wychodzi tak jak pisał przedmówca trochę poniżej tysiąca.

Posted

Hmmm tylko co potem z tą wodą?? do czego to spuszczać/wylewać, żeby być takim prawdziwym "greenpeace"?? :dontknow: można do kanalizacji czy gdzie?

Posted

Cash: u nas, we Wrocławiu, możesz myć auto w miejscu wyznaczonym przez właściciela posesji pod warunkiem że woda spływa do kanalizacji komunalnej lub szamba (czyli zostanie poddana oczyszczeniu). Gdyby chcieć taką matę wykorzystywać w pełni legalnie to trzeba taką wodę odpompować do baniaka i spuścić w klopie ;). Chyba że robisz to komercyjnie to wtedy musisz mieć umowę na odbiór tego typu nieczystości.

Posted

mutra to wystarczy stanąć na betonie nad studzienką i wtedy jest legal? :idea:

...mówimy tylko o prywatnych posesjach? :evil:

Posted

Jeżeli ta studzienka jest od kanalizacji komunalnej (sanitarnej) a nie burzowej, a właściciel terenu powiedział, że to jest miejsce do mycia samochodu. Przykład z życia: wychodzę rano z domu, na podjeździe do garażu stoi moje auto. Mówię: "niniejszym wyznaczam cię podjeździe garażowy za miejsce mycia samochodów" Przed garażem jest kratka z której woda leci do szamba. wyciągam wąż z wodą i myje ile chce na legalu. Jeżeli wyjadę dwa metry dalej i zacznę myć samochód przed domem a woda będzie lecieć do kratki na ulicy to mogę dostać do 500zł. mandatu.

Posted

Czy myjąc auto na takiej macie, nie stoimy przypadkiem po kostki w wodzie?

Może być ciekawe, jeżeli nie jest antypoślizgowa :D

Posted

Drogi bajer ale przydatny. Dzięki niemu można świadczyć usługi w terenie bądź bezpośrednio u klienta, będę musiał się zorientować jak to wygląda wykonanie takiej maty z plandeki.

Posted

Podam treść maila jaką otrzymałem od jednej firmy:

"Witam , poniżej oferta na najazd samochodowy :

Wykonywaliśmy najazdy do mycia samochodów ciężarowych , dlatego zaproponuje wykonanie najazdu z materialu zbrojonego o gramaturze 900gr/m2 oraz boki o wysokości 10cm z wypełnieniem z gabki , wiemy z doświadczenia ze dmuchane boki były po kilkunastu najazdach uszkadzane ( w zalaczniku przesylam podglądowe zdiecia )

Najazd 6m x3m x0,1m

- wykonany z materiału zbrojonego , powleczonego pcv o gramaturze 900gr/m2

- boki najazdu wykonane z materialu + wypełnienie z gąbki o wym.0,1m x0,1m

- wgrzane dwa pasy najazdowe o dl 4m x 0,75m - dodatkowe zabezpieczenie

- dwa rękawy do odprowadzenia wody

- szeroka gama kolorów

Cena wynosi 2100 zł netto za 1szt"

Wykonanie jest solidne, ale nie przekonują mnie gąbki wsadzone w boki maty. Zdecydowanie wolał bym dmuchane, bo bardzo niskie auto wjedzie bez problemu. Z gąbkami jest więcej "zachodu" ;)

Posted

No i fajnie :), wystarczy położyć belkę żeby opona nie tarła o materiał przy wjeżdżaniu i powinno się sprawdzić.