Jump to content

Kosmetyki do Grande Punto - prośba o radę

Recommended Posts

Posted

Witam,

Posiadam granatowego Grande Punto. Na forum punto poradzono mi użycie następujących kosmetyków do mojego autka:

szampon : SmartWax SmartCarWash

Glinka: SHOWCARSHINE CLAY BAR ORYGINAL 50g

Okrągłe rysy: Meguiars Ultimate Compound

Cleaner : Poorboys Word Professional Polish tester 150ml

Wosk: Tester LUSSO ORO WOSK CARNAUBA

Auto ma 5 lat i z tego co wiem to nigdy nikt nie woskował go itd.. Ja sam jestem właścicielem od października i na wiosnę planuję odświeżenie lakieru - najpierw wykorzystam kupon (http://www.groupon.pl/oferty/katowice/a ... ice/190516) a następnie będę chciał sam zabezpieczyć autko.

Generalnie auto posiada sporo rys (od śladów po kluczach - nie ma to jak mili sąsiedzi), typowych śladów parkingowych (otarte zderzaki - też są lakierowane w kolorze nadwozia), przez otarcia przy bagażniku, które wyglądają że ktoś coś wyciągając przecharatał.

Środek też potrzebuje zadbania - plastiki sam teraz tylko psikałem starym dobrym plakiem, a myślę też o wypraniu tapicerki i wyczyszczeniu wszystkich plastików, podłóg itd.

Jestem laikiem, nie mam żadnego sprzętu ani doświadczenia w robieniu takich rzeczy, więc proszę o instrukcję i wszelkie rady.

Z góry dziękuje!

Posted

Witam kolegę z wiochy obok.

Zestaw jak zestaw, trochę chaotyczny ale swoje zadanie wykona.

Większą uwagę skupiłbym na tym autospa. Za 100zł to możesz dobrze umyć auto a nie wypolerować, nawoskować i wyprać wnętrze. No chyba że tam pracuje stado rumunów :mrgreen: W tego typu usługach cena często jest wyznacznikiem jakości. W tym przypadku, to chyba nawet nie są same koszta uzyskania.

Baardzo mnie ciekawi efekt końcowy.

Posted

vanquisz, generalnie to jak popatrzysz to oni to robią jako "promocje" i reklamę.. na wszystkich stronach - grupon, gruper, mydeal - tak to działa i nigdy na żadnej usłudze się nie przejechałem korzystając z tych stron.

A jakieś propozycje co użyć do czyszczenia środka auta?

Posted

No w porządku, ale ja takie reklamy nie łykam. Odejmij vat, lokal, sprzęt, kosmetyki, wode, prąd no i przede wszystkim z 10-15h pracy. Wyjdą 3 cyfry na minusie.

Czyszczenia środka? APC, może być Nielsen (dostępny w Katowicach na Brynowie), lub Megs, oraz każdy inny.

Po myciu przydałby sie jakiś dressing do wnętrza, PB Natural look jest wg mnie fantastyczny. Poczytaj na forum, wybór jest spory i należy do Ciebie.

Jeśli pod pojęciem czyszczenie wnętrza miałeś na myśli tapicerke, to sprawa jest juz grubsza.

Posted

vanquisz, jak to zrobię po zimie to dam znać jak wyszło ;)... ok to poszukam na forum i w razie pytań będę pisał

Posted

CobraM-ce PB NL jest świetnym środkiem do kokpitu ( bardzo ładny zapach ) , ale na plastiku deski fiata może w lecie robić odbicia w szybie ( słoneczne dni ) , dlatego proponuje kupić ci tester PB NL jak i Nielsen Finesse i zobaczysz co ci pasuje .

Lakier fiata jest cholernie miękki , zaopatrz się w miarę dobre mikrofibry do wycierania .

• Moderator
Posted

CobraM-ce, Moje propozycje:

szampon : SmartWax SmartCarWash -> Duragloss Car Wash Concentrate #901

Glinka: SHOWCARSHINE CLAY BAR ORYGINAL 50g - mam ją i jest OK, teraz bym kupił BH Soft 100g (tyko podobno już ma nie być 100g) bo wychodzi korzystniej cenowo i zbiera najlepsze opinie

Okrągłe rysy: Meguiars Ultimate Compound -> OK

Cleaner : Poorboys Word Professional Polish tester 150ml -> skoro ma być tester to musi zostać ale przemyśl Dodo LP

Wosk: Tester LUSSO ORO WOSK CARNAUBA -> OK, też planuję kupić ;)

Do wnętrza również polecam PB NL - ładnie wygląda i świetnie pachnie....

Posted

Sam miałem brać BH ale już jej w sklepie nie było :/

[ Dodano: 29 Styczeń 2011, 21:17 ]

A może tak , Cobra napisz do jakiej kwoty ma być zestaw i coś się fajnego znajdzie :D

Posted

no z tego co patrzyłem to z jakimś APC do deski i wnętrza plus PB NL powinno się zamknąć w okolicy 250zł (oczywiście mikrofibry i takie też muszę kupić)

Posted

CobraM-ce, podskocz sobie do MrCleaner, z Mysłowic to jakieś 15minut.

Zamiast wydać te 250zł na 5pełnowymiarowych produktów, których tak nie zużyjesz, weź z 15 różnych testerów + APC + szampon.

Posted

vanquisz nie miałem pojęcia o takim sklepie w Katowicach :).

Dzięki za radę, a faktycznie prościej będzie wypróbować więcej produktów szczególnie że nigdy wcześniej nic nie robiłem takiego z autem, więc nie mam doświadczenia i nie wiadomo czy mi nie przejdzie po 1 razie ochota na takie coś ;)

• Moderator
Posted

vanquisz, Ty to jednak jesteś wielkim miłośnikiem testerów :D

Ale pomysł popieram, zawsze można się pobawić większą ilością produktów na które by brakło kasy kupując normalne opakowania. Sam tak robię.

Posted

no pomysł jest fajny, nie wiedziałem o takim sklepie :)... a da to możliwość wyboru większej liczby produktów np. coś do alufelg i opon jeszcze wziąć itd :)