Jump to content

Czym doczyścić takie zbiorniczki ?

Recommended Posts

Witam!

Mam takie pytanko... czym doczyścić te dwa zbiorniczki pokazane na zdjęciu aby znów lśniły jak nowe ? ;) (bardziej chodzi mi ten na górze od płynu do chłodnicy)

kosm.jpg

może ktoś coś polecić ?

pozdrawiam

Wszystko tak jak koledzy pisza wyzej. Z tym ze nie miej zludzen ze zbiorniczek wyrownawczy plynu chlodniczego kiedykolwiek bedzie znow wygladal jak nowy (w sensie bedzie bialy), niestety zostanie juz bruntany i nic z tym nie zrobisz. Testowalem juz prawie wszystko lacznie z piaskowaniem, niestety to nie jest zaden nalot/brud ot poprostu tak odbarwia sie tworzywo ;(

a gdyby opróżnić układ, wyjąć zbiorniczek i oczyścić go mocną chemią od środka ?
Żeby był taki jak nowy ,czyli odzyskał białą barwę to jedyna metoda. Pamiętam kiedyś tez myłem zbiorniczek ale był mocno zanieczyszczony, wyszedł całkiem nieźle ale i tak nie był jak nowy. Ale tutaj wydaje mi się ze powinno wyjść ładnie.

Lukas G, a gdyby opróżnić układ, wyjąć zbiorniczek i oczyścić go mocną chemią od środka ?

Niestety, juz wszystkiego sie chwytalem. Mam taki zbiorniczkem miedzy innymi od garbusa z 61r na jego uratowaniu zalezlo mi najbardziej. Testowalem oczywiscie na nowszych ale golnie sprawa wyglada tak ze jak wykroilem kawalek takiego zbiorniczka (dokladnie takiego jak na foto z koncernu VAG) to na calym przekroju barwa jest jednakowa (bunatna). Tak wiec nie mamy do czynienia z powierzchownym nalotem czy odbarwieniem, calosc poprostu zmienila kolor i juz nic sie na to nie poradzi. Do ww pokazanego samochodu mozna jeszcze kupic nowy czysty za niewielkie pieniadze 8-)

• 2 months later...
  • 3 months later...

może sie wyda śmieszne ale zmywarka do naczyń z dobrą tabletką czyni cuda!!!! ja zbiornik wyrównawczy wsadziłem i wyjałem krystaliczny!!! oczywiście jak żony w domu nie było

sama mnie uświadomiła o zmywarce jak wyciągneła krystalicznie czysty jakiś kubek plastikowy którego w żaden sposób nie mogła doczyścić nawet przez parowanie

Zwykły środek do silników nie radzi sobie z tym nalotem(to samo miałem u siebie na zbiorniczku od płynu do spryskiwaczy) i za cholere niczym nie mogłem tego doczyścic. Wczoraj jednak mi się udało,wziąłem VOIGTa BRUDPURa (koncentrat zielony),popryskałem zbiorniczek końcówka spieniającą,poczekałem chwile i po przetarciu mf ten wstrętny nalot zaczął schodzic. Powtórzyłem jeszcze raz i zbiorniczek jest biały. :) Jak narazie. ;) A wyrównawczy wymontowałęm całkiem i wymyłem szczoteczką w środku. Jest czysty,ale biały nie będzie,poprostu ma chyba taki kolor. ;)

• 11 months later...

ja kupiłem drugi zbiorniczek i był cały zakamieniały i traktowałem go wszelką chemia od kamienia jaką miałem w domu,w końcu nalałem do niego dimmera czystego i troszkę wody i tak zostawiłem na parę godzin,później wypłukałem pod ciśnieniem i zbiornik nabrał kolorów i w końcu widać kolor płynu w nim bez odkręcania korka

• 1 month later...
...Mam taki zbiorniczkem miedzy innymi od garbusa z 61r ...

Temat jest juz stary, ale :o:shock: zbiorniczek cieczy chłodzącej z samochodu chłodzonego powietrzem... :idea:

...Mam taki zbiorniczkem miedzy innymi od garbusa z 61r ...

Temat jest juz stary, ale :o:shock: zbiorniczek cieczy chłodzącej z samochodu chłodzonego powietrzem... :idea:

Piszac taki mialem na mysli tak brudny/odbarwiony. Zbiorniczek z garba to oczywiscie zbiorniczek plynu od spryskiwaczy... i tak byl tam zbiorniczek plynu do spryskiwaczy, napedzany sprytnie cisnieniem z kola zapasowego :D