Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Tak jak w temacie zastanawiam się, jaki wosk mógłbym położyć (i czy w ogóle jest sens) pod Collinite 915? Z tego co wyczytałem, 915 jest bardzo trwały i szklisty lecz brak mu głębi. Zastanawiałem się nad Dodo Juice Purple Haze Pro, ale nie wiem czy to nie profanacja:) Doradzicie coś?

Posted
Zastanawiałem się nad Dodo Juice Purple Haze Pro, ale nie wiem czy to nie profanacja:)

Nie wiem czy to profanacja czy nie ale PH Pro jest na 99% mniej trwały od 915'ki co trochę zabija sens tej operacji. Moim zdaniem po prostu porządnie przygotuj lakier pod Colli i będzie dobrze. :)

Posted

Jakbyś położył Dodo pod Colli 915, to nie nacieszyłbyś się trwałością. Jeśli już, to najpierw nałóż 915 i odczekaj te 12 godzin przed nałożeniem kolejnego wosku. W tej kwocie lepszym rozwiązaniem jest sample Lusso Oro. Kwota niższa, a wosku dużo więcej. Jest on naturalny, nie zawiera rozpuszczalników, więc nie naruszysz warstwy 915. Ale najbardziej polecałbym Duragloss Aquawax #951. Takie połączenie testowałem wielokrotnie i szczerze polecam. DG Aquawax polepsza głębię i także dodaje szklistości, więc idealnie uzupełnia się z 915. Nie musisz też czekać 12 godzin, tylko od razu po wypolerowaniu 915 spryskujesz Aquawaxem. Tyle ode mnie, na pewno ktoś coś jeszcze poleci ;)

Posted

Tak się właśnie zastanawiam w ogóle jak to jest z tą szklistością/głębią z technicznego punktu widzenia. Czy (pomijając oczywiście kwestie trwałości wosków) jest jakaś różnica jeśli położę najpierw wosk by wydobyć głębię lakieru, a potem drugi, by poprawić jego szklistość czy na odwrót?

Kwota niższa, a wosku dużo więcej.

Generalnie na dużej ilości wosku mi nie zależy, jestem poczatkujący i chciałbym na początku przetestować różne produkty, by zobaczyć co najlepiej wygląda na moim kocie:)

DG Aquawax polepsza głębię i także dodaje szklistości, więc idealnie uzupełnia się z 915.

Brzmi obiecująco. A jak z jego trwałością?

Zastanawiam się też nad jakimś bardzo dobrym cleanerem, zanim zacznę nakładać wosk. Czy taki cleaner dopasowuje się do wosku czy nie ma to znaczenia?

• Administrator
Posted

Ze szklistościa/głębią lakieru jest jak z każda inna niezmierzalną wartością estetyczną, sa to pojecia całkowicie subiektywne.

Posted

Jestem na podobnym etapie, tyle ze ja chce nalozyc megsa NXT a to colli, sam jestem ciekaw efektu i sensu takiej opercji.

Posted

Wax Paradise, a czy vanila hand glaze pomorze troche w uzykaniu troche większego weetlook'a niż po czystym clinerze? na to pójdzie coli476