Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Pokażę jeszcze moje obecne auto jaki jest Subaru Legacy kombi mk2. Bardzo przyjemny samochód, zwykły do przemieszczania się w każdych warunkach. Kolor lakieru to green mica, chyba perła, dość ciemna zieleń. Lakier ponownie jak to w japońskich autach, miękki i oryginalnie bardzo cienki (poniżej 100um). I tutaj ciekawostka, wszystkie 4 drzwi maja poniżej listew ochronnych warstwę lakieru około 160um. Nie sądzę żeby ktoś to specjalnie malował (auto kupiłem jako używane), pytanie czy ktoś się już z taki przypadkiem spotkał. Jedyne co mi przychodzi do głowy to ze względu na charakter samochodu, producent maluje dolną część drzwi grubszą warstwą lakieru.

A wracając do prac, użyte środki to ponownie Meguiar's: szampon NXT, glinka, Ultimate Compound, ColorX i wszystko zabezpieczone woskiem Gold Class w paście. Oczywiście ręcznie wszystko :)

Auto przyjechało do mnie z Włoch, lakier był bardzo zniszczony i ponownie, nie udało mi się go idealnie wyprowadzić. Zważywszy jednak na codzienny charakter samochodu, zostawiłem tak jak wygląda na zdjęciach. Zniszczenia z jakimi miałem do czynienia to oczywiście obicia parkingowe (norma we Włoszech) ale też całe auto zmasakrowane jakąś nieudolną polerką mechaniczną. Celowo zostawiłem jeden element tylko umyty i wyglinkowany, żeby pokazać różnicę. Ponownie, nie mam zdjęć przed. Dressingu do opon też jeszcze nie miałem ;)

1

DSC_7570.JPG

2

before and after

DSC_7574.JPG

3

DSC_8252.JPG

4

DSC_8247.JPG

5

DSC_8256.JPG

6

DSC_8261.JPG

7

DSC_8282.JPG

8

DSC_8284.JPG

Posted

Nakładałem padem Megs'a, pracowalem az UC calkowicie zniknal. Bardzo dobrze sie z nim pracuje ale wysilku to troche wymagalo.

Tutaj lepsze zdjecie tego kawalka, ktory zostawilem nieruszony (tak jak ten spoiler wygladalo cale auto ;| ).

DSC_7575.JPG

Posted

No błyszczy się ładnie, choć w słoneczku mogłoby być coś ciut lepiej. Ze względu na grubość lakieru, sam zdecydowałbym się na jakiś środek z wypełniaczami. :)

Jeśli chodzi o wnętrze (a sugerując się po zdjęciach to ono też jest tematem detailingu) sugerowałbym porządne wyszczenie plastików (APC+pędzel+kilka MF) i nałożenie jakieś fajnego dressingu. Od razu będzie ciekawiej :)

Posted
No błyszczy się ładnie, choć w słoneczku mogłoby być coś ciut lepiej. Ze względu na grubość lakieru, sam zdecydowałbym się na jakiś środek z wypełniaczami. :)

Jeśli chodzi o wnętrze (a sugerując się po zdjęciach to ono też jest tematem detailingu) sugerowałbym porządne wyszczenie plastików (APC+pędzel+kilka MF) i nałożenie jakieś fajnego dressingu. Od razu będzie ciekawiej :)

Tak jak pisałem, nie jestem w 100% zadowolony z efektu korekty lakieru. Chociaz zwazywszy na to co bylo przed i reczna robote, powinienem byc.

A co do wnetrza to pewnie ze jaki dressing by sie przydal, zwlaszcza ze nie bylo stosowane NIC :kox: Wstyd sie przyznac :mrgreen:

Posted

Jacek, bardzo fajne efekty po ręcznej pracy z UC :good: Widzę, że wzorem kolegów trzeba będzie się wziąć za robótki ręczne. ;)

Posted

ale tak błyszczący lakier a oponki matowe i sam zaczynam coraz częściej zwracać uwagę na nadkola :D ,widać że kilka godzinek z subarynka spędziłeś ;)

Posted

Bardzo ładnie, widać dużo włożonej pracy. Ale ale, na dalszych stronach jest zdjęcie w słońcu i widzę że masz ten sam problem co ja. Mico swirls nie zostały usuniete :evil:

Jacek, bardzo fajne efekty po ręcznej pracy z UC :good: Widzę, że wzorem kolegów trzeba będzie się wziąć za robótki ręczne. ;)

Moim zdaniem nie ma sensu, ja właśnie jestem na etapie kompletowania zestawu: maszyna plus pady plus pasty. Wtedy dopiero (mam nadzieje) będą efekty. W sumie w polerowanie ręczne i 'zaawansowaną kosmetykę' (niezłe tłumaczenie detailingu) bawię się od 2006 roku i już wystarczy. Teraz chce wejść poziom wyżej.

ale tak błyszczący lakier a oponki matowe i sam zaczynam coraz częściej zwracać uwagę na nadkola :D ,widać że kilka godzinek z subarynka spędziłeś ;)

True, opony bardzo odstają. Następnym razem się poprawię.

Posted
Bardzo ładnie, widać dużo włożonej pracy. Ale ale, na dalszych stronach jest zdjęcie w słońcu i widzę że masz ten sam problem co ja. Mico swirls nie zostały usuniete :evil:

no no, dlatego na wiosne znów przelece i do tego jakiś do wykończenia lekko ścierny cliner.