Jump to content

Mycie silnika VW T5 - pierwsza prezentacja na forum.

Recommended Posts

Posted

VW Transporter T5

- 2005r

- przebieg 265000

- mycie silnika

użyte środki:

- Motorreiniger viskos firmy CARTEC

- aktywna piana AQUARAMA

- Black Gum ProElit

Powoli dojrzewam do prezentacji moich drobnych kroczków w detailingu.

Kompletując środki i sprzęt do lakieru transportera postanowiłem umyć silnik. Do tej pory rozbiłem to dość regularnie w myjni w warmińsko-mazurskim (Metys będzie wiedział gdzie ;) ).

Tym razem zrobiłem wszystko własnoręcznie. Cały proces rozłożył mi się w czasie :( . Mycie wykonałem na zaprzyjaźnionej myjni u mojego klienta. Na pierwszy rzut poszedł preparat Carteca, który wspomogłem pędzelkiem a następnie spłukałem wysokim ciśnieniem. Dla poprawy efektu nałożyłem aktywną piane musującą:

20101030019.th.jpg

potem spłukanie woda zdemineralizowaną.

Po powrocie do garażu na węże gumowe i inne plastiki nałożyłem Black Gum. Miałem zrobić zdjęcia po tym procesie, ale w tzw międzyczasie odstawiłem auto na przegląd i.....

koledzy przy wymianie filtra paliwa nie podłączyli dobrze przewodów paliwowych :shock: i musiałem wszystko powtórzyć.

W sobotę umyłem znowu silnik i nałożyłem Black Gum'a.

Oto efekt mojej roboty:

img5982y.th.jpg

img5980v.th.jpg

img5978t.th.jpg

img5983n.th.jpg

Posted

No silnik nóweczka i współczyje kumpli :D natomiast muszę przyznać, że przestraszyłem się tej piany. Swojego silnika nigdy bym tak nie zalał :)

Posted

Zależy jaki silnik... w dieslu w sumie wystarczy troche osłonić arternator, komputer i możesz lac ile wlezie. W benzynie jest więcej wrażliwych części na wodę.

Posted

Tak jak pisałem myje ten silnik regularnie od 5 lat i nic z tego powodu się złego nie wydarzyło. Z benzyną na pewno trzeba ostrożniej.

Camel - lubię mieć czysty silniczek.

Nawet żonce się podobało jak zobaczyła zdjęcia :-]

Posted

Wygląda jak by ktoś gasił silnik po pożarze :)

W moim Volvo jak zbyt obficie zmoczę silnik, potrafią wyskakiwać błędy w kompie ale jak wyschnie wszystko wraca do normy.

Posted

Jorgus - jak kupowałem Black Gum'a to gość mi dołożył gąbkowy aplikator (czarny sześcian). Nic specjalnego ;)

• 2 weeks later...
Posted

Niestety już nie :cry:

Po przejechaniu ok 2 tys w obecnej sytuacji na drogach (sół i błoto) silnik ufafał się białym nalotem, a nie mam czasu żeby go wygłaskać :oops:

Posted

Osłona od spodu jest

Syf z drogi przedostaje się przez chłodnicę, między maską a atrapą :dontknow:

Pozostaje się tylko pogodzić z tym i częściej myć ;)