Jump to content

Potrzebuję środka do przebarwień kokpitu

Recommended Posts

Posted

Witam, Jak w temacie potrzebny jest środek który ładnie zakryje moje przebarwienia na desce. Na prawdę są paskudne i wszyscy rozkładają ręce w tym temacie. Czy chemia samochodowa ogranicza się tylko do czyszczenia i usuwania plam? Ps. deske mam w takim delikatnym odcieniu szarości i jest to nissan almera. Pozdro

Posted

Właściwie to nie wiem od czego. Po zakupie auta umyłem deskę ludwikiem ;/ do naczyń i nie wiem czy porobiłem sam tym plamy czy były wcześniej tylko niewidoczne. Są to jaśniejsze odbarwienia od koloru . Z fot postaram się wrzucić coś na dniach.

Posted
Właściwie to nie wiem od czego. Po zakupie auta umyłem deskę ludwikiem ;/ do naczyń i nie wiem czy porobiłem sam tym plamy czy były wcześniej tylko niewidoczne.
Zaczalbym od ponownego umycia plastikow APC (np. Meguiars) w malym stezeniu + nalozenie dressingu (np. Meguiars Natural Shine Protectant, Poorboys Natural Look). I wtedy zobaczyl co dalej.
Posted

apc i Meguiars Natural jak dobrze poczytałem są to środki czyszczące z tym że pierwszy z nich jest typowo czyszczący a drugi dodatkowo odświeża deskę. Nie są to tanie preparaty i mam wątpliwości czy w ogóle u mnie coś zdziałają. No ale coś trzeba robić..

A mam zapytanie nie ma czegoś w rodzaju pasty lub mleczka które ingerowało by w strukturę koloru i maskowało odbarwienia, tak jak ma to miejsce przy użyciu past polerskich do lakieru ?

• Administrator
Posted

Natural Look to typowy dressing do tworzyw, nie środek czyszczący. Właśnie czegoś takiego potrzebujesz.

Posted
Może spróbuj podgrzać punktowo, skoro na zewnętrzne plastiki to działa :o

punktowo nie polecam (chyba ze kolega dobrze zna ten plastik i ma wprawe w takich operacjach), co prawda na miekkich plastikach mozna w ten sposob wyeliminowac przebarwienia a nawet zadrapania, ale do miejscowych przebarwien nie za koniecznie metoda - szczegolnie ze punktowo trzeba bardzo uwazac i wczesniej nalezaloby zrobic probe w miejscu niewiodocznym, bo moze sie okazac ze jezeli przebarwienie jest jasne to zrobi sie efekt odwrotny - przebarwienie "zciemnieje" ale duzo bardziej niz reszta deski... cala deske bedzie tak ciezko obleciec bez jej zdejmowania...

Posted

To są plastiki w środku a dokładniej deska tak jak wcześniej pisałem. Przebarwienia znajdują się w środkowej jej części i na daszku osłaniającym zegary. Dobra odwiedzę allegro i zobaczymy co zdziałam medykamentami które mi poleciliście.

Posted
Właściwie to nie wiem od czego. Po zakupie auta umyłem deskę ludwikiem ;/ do naczyń i nie wiem czy porobiłem sam tym plamy czy były wcześniej tylko niewidoczne. Są to jaśniejsze odbarwienia od koloru . Z fot postaram się wrzucić coś na dniach.

Nie stała się żadna tragedia, umyłeś ludwikiem który ma bardzo mocne właściwości odtłuszczające więc usunąłeś wszelkie rodzaju dressingi/środki do pielęgnacji które pewnie przez lata były nakładane na deskę. Czysty nieodżywiony plastik ma taką właśnie strukturę, białawe matowe plamy to miejsca które w jakiś sposób zostały obtarte itp (szczególnie widoczne na mocno chropowatej strukturze) Namaść deskę środkiem pielęgnującym i wszytko zniknie.