Jump to content

Ford Focus II ST225 Electric Orange po raz pierwszy :)

Recommended Posts

Posted

Witam

W końcu zabrałem się za jakąś dokumentacje z Detailingu Focusa więc do rzeczy.

Ford Focus II ST225 (aktualnie 272KM), rok 2006, przebieg ok 78000km, lakier perła-Electric Orange,

liczne odpryski spowodowane zbyt szybka jazdą po Niemieckich banach :) ,

auto używane na co dzień a od czasu do czasu wyskoczę sobie gdzieś żeby się odstresować

w przypływie adrenaliny, samochód dofinansowany w 120%-ach

Użyte środki:

-lakier

*mycie - szampon Optimum Car Wash (bardzo fajnie pieniący się szampon, świetny

zapach, dobry poślizg i wydajność) + rękawica z owczej wełny + drugie wiadro z Grit

Guard-em DJ + 2 mycia na myjni samoobsługowej (wiadra napełnione w domu 2*20l)

*glinka Bilt Hamber soft/regular + Dodo Juice Born Slippy 1/250

*"punktowo" użyty Mags UC, okolice klamek i dwie "oksydacje: po kupce ptakolota na masce

*osuszenie - Fluffy Dryer

*oklejenie plastików w newralgicznych miejscach, taśma 3M

*cliner - R222 + aplikator-y z MF + MF, do tej pory używałem PB PP i SRP jednak R222 pod

względem łatwości pracy bije moim zdaniem PP na łeb, R222 bardzo wydajny świetnie się

rozprowadza, konsystencja jak by rzadkiej śmietanki, zapach-jakby klej wikol :) ale nie

intensywny, może lekko oleisty,korzystając ze wskazówek SCS aplikacja przebiegała,

mała ilość na aplikator z MF, lekkie wypracowanie do powstania "filmu" odczekanie paru

minut i spolerowanie powstałej mgiełki ściereczka z MF, R222 poszedł także na dach

pokryty folią

*wosk karoseria- Finish Kare 1000P Hi-Temp Paste Wax (na razie jedna warstwa, po 24h

druga po kilku dniach trzecia) + aplikator Mags gąbkowy

*wosk dach spoiler, wnęki drzwi, wnęka bagażnika - Collinite no. 845 Liquid Insulator Wax

+ aplikator Mags gąbkowy + MF

-kola i okolice

*mycie szamponem OPT - felgi + szczotka ala Mags, koła + szczotka

*zabezpieczenie (było 3 dni temu więc nie powtarzałem) na felgi poszedł PB Wheel Sealant,

a na opony Nielsen Briliance

-plastiki i dodatki

*wszystkie plastiki zewnętrze i uszczelki umyte za pomocą Magsowego APC 1/4 + Magsowy pędzelek

*szyby - glinka BH + cliner R222 + ProVision Rain Clear

*zabezpieczenie plastików - niestety brakło mi dzisiaj czasu bo noc mnie zastała :(

Na zdjęcia nie miałem zbytnio czasu no i ciężko jest pracować jedna ręka a drugą pstrykać

fotki, zdjęcia takiej sobie jakości a jak skończyłem to zastała mnie noc więc finisch look

przy sztucznym świetle, zdjęć przed i w trakcie nie za wiele ale zawsze coś :roll:

Trochę staffu :) czyli zestawik na myjnie samoobsługową:

54553457.th.jpg

Tylko tyle fotek przed :( w sumie całe auto tak wyglądało

czyli zabrudzenia które niesie deszcz:

58169547.th.jpg29220443.th.jpg

Mycie karoserii, mycie plastików, felg i uszczelek, glinka:

47744896.th.jpg 99236545.th.jpg 51532237.th.jpg 19280986.th.jpg 26104606.th.jpg 27521868.th.jpg 83055787.th.jpg 90635443.th.jpg 12450341.th.jpg 75547809.th.jpg 22510857.th.jpg 60253758.th.jpg 71158785.th.jpg 33377296.th.jpg 55771761.th.jpg 84079622.th.jpg 17243472.th.jpg 13780991.th.jpg 45794186.th.jpg 38401972.th.jpg 46665576.th.jpg 91737473.th.jpg 49481497.th.jpg 59815164.th.jpg

Płukanie

16003029.th.jpg 86036603.th.jpg

Zestaw do glinkowania :)

33417571.th.jpg

Glinka sporadycznie natrafiła na asfalt:

22360320.th.jpg

Tak wyglądała po całej masce, na drzwiach (nad listwą), błotnikach, klapie bagażnika było podobnie:

61390884.th.jpg

A tak po progach i dolnej części drzwi (pod listwą)

38ae.th.jpg

Osuszanie i oklejenie auta (brak fotek)

Cliner R222

42117023.th.jpg

Po R222

23375923.th.jpg 41318493.th.jpg

Szyby-a przed/po glinka+R222+Privision

39031853.th.jpg 25698518.th.jpg

Dach, spoiler, wnęki i wewnętrzne części drzwi i bagażnika

- Collinite no. 845 Liquid Insulator Wax

66214122.th.jpg 77136377.th.jpg 87035323.th.jpg 60670689.th.jpg 38855166.th.jpg 77492721.th.jpg 50631014.th.jpg 51358065.th.jpg 28413464.th.jpg 78308739.th.jpg 85581723.th.jpg 10661405.th.jpg

Focus po wosku Finish Kare 1000P Hi-Temp (pierwsza warstwa)

37267177.th.jpg 39338008.th.jpg 15695087.th.jpg 85657725.th.jpg 38342088.th.jpg

Tak to wygląda nocą/pod wieczór

30370674.th.jpg 25054383.th.jpg 86621305.th.jpg 83772898.th.jpg 96598752.th.jpg

Ogólnie Samochód już przygotowywany na okres jesień/zima dlatego będzie kilka warstw

w celu zmaksymalizowania ochrony, niestety na dresing plastików i uszczelek brakło czasu

dzisiaj, a wnętrze to już będzie jakaś osobna fotorelacja bo jest w planach.

Jak ktoś by miał jakieś uwagi, pytania to zapraszam do rozmowy, konstruktywna krytyka

tez mile widziana.

Pozdrawiam :good:

Posted

Po pierwsze szczere wyrazy zazdrości, ST w tym kolorze dotkliwie drażni me suty, śliczności :song: . Dawno nie widziałem tak wylizanych wnęk w drzwiach :kox:. Co do OCW to też w sobote po raz pierwszy umyłem nim auto i podzielam zadowolenie. Obsługa myjni nie bulwersowała się na takie długotrwałe zabawy?

Posted

Śliczne auto i wykonana praca profi. :good:

Glinka całkiem czysta, ja jak w sobote zrobiłem kilka pierwszych ruchów na masce w Clio to byłem w szoku ile syfu było na lakierze :shock:

Posted

Graty!! :shock: świetne auto, kolorek również ambitny :-]

nowki z salonu wygladaja gorzej w tych wszystkich zakamarkach 8-)

teraz "wykąpać" go w wosku, zeby po zimie tylko szmatka przetrzeć :mrgreen:

myjnia widać ze kozak, obstawiam ze nie u nas, skoro nikt sie nie bulwersował...

Pozdro

Posted

ja mam myjka na której na luzie mozna sie bawić i myć ale na wekendzie nie zajmować stanowiska, na tygodniu można nawet i na stanowisku. Ja myje obok swoja wodą wiadrem i szamponem a później wjeżdżam opłukać.

Co do całego dnia spędzonego na pucowaniu nie musze pisać za wiele.... :good:

Auto jest przezaje... tylko go pucować. hej

[ Dodano: 4 Październik 2010, 14:12 ]

aha, dowal tam następnym razem jeszcze jakiś QD, poprawi jeszcze wygląd i głebie twojego kolorku.

Posted

Borek, kolargol, SZyBA, :good:

Glinka całkiem czysta,
a ostatni raz glinkowałem lakier w yyy Kwietniu :)

myjnia widać ze kozak, obstawiam ze nie u nas, skoro nikt sie nie bulwersował..
gdzie w wwie masz taką myjkę?

Zapraszam do NL a dokładniej Enschede zrobimy jakiś maraton bo jest 8 boksów na

osobówki + 2 duże na busy/przyczepy czynne 24h przez cały rok.

A co do tego czy ktoś się przyczepia to nie ma z tym najmniejszego problemu bo kto

miał by się przyczepić jak tam nie ma nikogo z obsługi :D Jedyny minus to ten że co chwilę jakiś Holender podchodzi i się pyta co robię a jak zobaczy co jest w bagażniku to się za głowę łapią i pytają do czego to jest :kox:

Nocą oświetlony każdy boks jarzeniówkami a jeszcze jak by było gniazdko na 220V to

bym sobie zakupił polerkę i na 24h do boksu auto wstawił :D

p1050361n.th.jpg

Rewelacyjny ten kolorek. Jak widać bez zaplecza też

można kompleksowo ogarnąć autko na myjni. Fajna fotorelacja :)

Za kolor bardzo lubię to autko :) Fakt zaplecze by się przydało ale radze sobie jak mogę

w tych warunkach. Co do zdjęć było by lepiej jak by ktoś był co by robił zdjęcia podczas pracy.

Ps. Druga warstwa ON BOARD :-] jak fotki z tel. będą dobre żeby pokaż to co nieco wrzucę.

Posted
jak by było gniazdko na 220V to bym sobie zakupił polerkę i na 24h do boksu auto wstawił

Zakup polerke zasilaną z gniazdka od zapalniczki :kox:

PS. Piękana jest twoja Foka.

Posted

Łukasz-no1, kapitalna robota;) Mam tylko pytanie do tego:

Glinka sporadycznie natrafiła na asfalt
- co wtedy robiłeś? Zdejmowała go, czy lepiej użyć wcześniej jakiegoś Tar Remover'a??

ehle na ursusie :) niepamiętam jaka ulica, jest kawałek ale warto

Mógłbyś zapodać linka do google maps??:P Jakiś czas temu gadałem z Evo właśnie, że ani koło mnie, ani koło niego nie ma żadnych takich myjni gdzie na luzie można by wpaść i coś podziałać ze swoim 'arsenałem'...

Posted
lakikwap napisał/a:

ehle na ursusie :) niepamiętam jaka ulica, jest kawałek ale warto

Mógłbyś zapodać linka do google maps??:P Jakiś czas temu gadałem z Evo właśnie, że ani koło mnie, ani koło niego nie ma żadnych takich myjni gdzie na luzie można by wpaść i coś podziałać ze swoim 'arsenałem'...

spox

http://maps.google.com/maps?q=52.199086 ... 02411&z=19

nawet widać tam białe autko w rogu, to tam właśnie jest odpływ i mozna myć autko swoimi specyfikami, a później wycierać i dopieszczać po lewej jak autka stoją.

Aha lepiej najpier zagadać z gościem, siedzi w budce przy wieździe.

Posted

Ok, dzięki wielkie za info ;)

P.S. Widzę, że to niedaleko Factory, więc nawet dojazd nie taki straszny.

Posted
Widzę, że to niedaleko Factory, więc nawet dojazd nie taki straszny.

nono.

btw. może admin przeniesie info do tematu o tym, był chyba gdzieś jakiś o miejscach w warszawie gdzie można auto umyć?

Posted
Łukasz-no1, kapitalna robota;) Mam tylko pytanie do tego:
Glinka sporadycznie natrafiła na asfalt
- co wtedy robiłeś? Zdejmowała go' date=' czy lepiej użyć wcześniej jakiegoś Tar Remover'a??

[/quote']

A co miałem robić glinka i jazda :) , zwróć uwagę że ta/te kropki są dużo mniejsze od kropli

wody więc są bardzo malutkie a glinka sobie z takimi poradzi, jak by były większe to pewnie bym użył czegoś typu, Tar... albo benzyna ekstrakcyjna.

Posted

Ciekawa relacja. Zmotywowałeś mnie, niebawem wrzuce swoją. Też Focus, też 5 cyl, tylko taki zielony :P . Napisz jak udaje Ci się utrzymać RS-owy "spojlerek". Ja w swojej żabie, mimo ogromnej uwagi, mam już delikatne swirle. Jak ktoś mowi że lakier "rysuje mu sie od patrzenia" to powinien zobaczyć "piano black" z RS-a :x

Pzdr

Gruby

Posted

W sumie muszę powiedzieć że cofam wszystkie złe rzeczy które mówiłem i może napisałem o

Wosku FK1000, jeśli aplikacja przebiega w niższej temperaturze jaką miałem przy

poprzedniej aplikacji w lipcu to wszystko jest spoko jeśli zachowamy "ultra" cienka warstwę

przy nakładaniu no i trzeba uważać na plastiki. W sumie wosk kupiony na zimę, do

aplikacji podchodziłem z niechęcią wiedząc jak było przy ostatnim razie,

ale teraz jak już w sumie go "rozpracowałem" to go polubiłem :) no i może być

ciekawym podkładem pod woski naturalne w przyszłości.

W sumie Foka jest już po drugiej warstwie, autko prze aplikacja było tylko leciutko

przykurzone więc szybka kąpiel i było po sprawie.

Przed myciem

56707813.th.jpg

Chwilkę po

66990952.th.jpg

Clio V6

Kropelki FK 1000

61001596.th.jpg

Kropelki Colli 845

59099268.th.jpg

Kilka fotek po drugiej warstwie

75444481.th.jpg 29134542.th.jpg 91576932.th.jpg

Foty z tel.

Dzisiaj podczas przejażdżki cyknąłem kilka fotek jak to w dzień wygląda

p1050427i.th.jpg p1050388y.th.jpg

A o tym efekcie jaki daje ten lakier już gdzieś pisałem ale nie było sposobności

żeby zrobić zdjęcie

p1050377f.th.jpg

Czyli jak pada słońce to "wychodzi" perła i zmienia się odcień a jak jest w cieniu to

praktycznie pomarańczowy jak by akrylem pomalował.

Docelowo na samochód w sobotę pójdzie trzecia warstwa i to już chyba wystarczy,

do tego po nałożeniu trzeciej warstwy dopiero po następnych myciach będzie

używany QG FK 425.

Pozdrawiam

[ Dodano: 5 Październik 2010, 23:09 ]

Napisz jak udaje Ci się utrzymać RS-owy "spojlerek". Ja w swojej żabie, mimo ogromnej uwagi, mam już delikatne swirle
Tego się nie uniknie przy tej fortepianowej czerni ja na następny sezon będę malował lotkę jakimś bdb Clarem z wysokiej półki, a najlepiej by było go nie dotykać.

Zmotywowałeś mnie, niebawem wrzuce swoją.

Będę czekał bo ta zieleń jest Megaa.

też Focus, też 5 cyl, tylko taki zielony :P .

Ostatnie Prawdziwe ST/RS z tym silnikiem :(

Pozdro

Posted

lakikwap, auto było opłukane tylko myjką ciśnieniową bo nie stwierdziłem na

karoserii żadnych zanieczyszczeń po oględzinach, Foka stała do następnego woskowania i nigdzie się nie wybierałem, jednak przed trzecia warstwa będzie tradycyjne mycie ale z

małą zawartością szamponu, samochód po 4 dniach będzie już trochę przybrudzony a

płukanie z tym sobie nie da rady.

Pozdro

Posted

... Zapraszam do NL a dokładniej Enschede zrobimy jakiś maraton bo jest 8 boksów na

osobówki + 2 duże na busy/przyczepy czynne 24h przez cały rok...

Co prawda na dzień dzisiejszy zwykle ograniczam się do przeglądania forum i poszerzania wiedzy, jednak przypomniałeś mi dobre czasy studiów :)

Jezdziłem na tą myjnię specjalnie z Emmen, gdzie studiowałem ponieważ warunki odkąd pamiętam zasługują na uznanie.

Swoją drogą gratuluję profesjonalnej pracy, uzyskanego efektu i oczywiście autka ;)

Pozdrawiam

Łukasz