Jump to content

Pierwsze odświeżanie wnętrza

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie forumowiczów i miłośników zadbanych aut. To mój pierwszy post w temacie, który jest dla mnie zupełnie nowy.

Poczytałem trochę lektury forum plus gazety i opinie ludzi i postanowiłem nie popełniać już błędów związanych ze stosowaniem preparatów ze stacji benzynowych w postaci spray'ów itp. Przy okazji wizyty w Stolicy odwiedziłem firmę Car-Spa na Al. Jerozolimskich - fajni ludzie chociaż trochę głupio moja Mazda wyglądała obok samochodów prawdziwych klientów :). Ale potraktowali mnie myślę, że na równi z właścicielami aut wartych 3x moja Madzia. Doradzili, pokazali co i z czym się je i zapraszali ponownie w razie wątpliwości.

Na początek swojej przygody zdecydowałem się na taki oto zestaw od Chemical Guys: Natural Shine Dressing - do plastików w środu; EZ - Creme Glaze w/ Acrylic shine II; P40-Detailer with Carnauba. Do tego ręczniki z mikrofibry, glinkę i gąbkę do nakładania wosku.

Na zewnątrz niestety nie udało mi się jeszcze auta "dotknąć" z powodu braku czasu ale efekt w środku przeszedł moje oczekiwania i dotychczasowe "doświadczenia". Po 2 latach użytkowania auta nie wiedziałem, że może tak wyglądać. Efekt podobał mi się bardziej, niż jak odbierałem moją Madzię z salonu. Do tego zapach "landrynkowy" :good: - w drodze powrotnej dziecko cały czas chciało cukierka :)

Już nie mogę doczekać się, kiedy zajmę się lakierem i felgami na których zalega warstwa asfaltu i paru innych różności. W Car-Spa powiedzieli, żebym zarezerwował na tą okoliczność kilka godzin...

Poniżej kilka na szybko zrobionych fotek tego co wyszło po godzinie zabawy.

http://img580.imageshack.us/g/mazdainterior024.jpg/

Pozdrawiam i mam nadzieję, że niedługo będę mógł podzielić się doświadczeniem z trwałości tego preparatu oraz fotkami z zabiegów na lakierze i felgach.

59442a6725f62_Mazdainterior024.jpg.6226fdfa597dc8e0e2efc8f534c94b0a.jpg

59442a67314a7_Mazdainterior022.jpg.fe847ee9f31dfc237cae8a8af71b2222.jpg

• Administrator
Posted

D-fens, bardzo przyjemny efekt ;) A wosk jakiś panowie z CS doradzili ? ;) Czy już coś masz ?

Posted

Dzięki! Też mi się podoba zwłaszcza po tak długim czasie bez żadnych upiększaczy. Zawsze miło usłyszeć, a już po pierwszej próbie zwłaszcza, że moja ocena była w miarę możliwości obiektywna. Nie ukrywam jednak, że musiałem nieco emocje ostudzić tak mi się spodobało ;-)

Co do tematu wosku to CS doradzali mi któryś z rodziny Chemical Guys ale nie zdecydowałem się kupić jak na razie żadnego z powodu braku czasu na zastosowanie. Podobno to co mam powinno wystarczyć na początek, aby Madzia nabrała połysku nowości a i tak z całym glinkowaniem zajmie mi to więcej czasu niż jestem w stanie na to teraz poświęcić. Mam nadzieję, że przed zimą uda mi się ich odwiedzić i coś dokupić. Najlepiej coś z serii "raz na długi czas" ;-). Trochę może mało profesjonalne to zabrzmiało ale to moje pierwsze kroki.

• Administrator
Posted

D-fens, trochę to dziwne, ponieważ Ez-Creme Glaze, to jak sama nazwa wskazuje politura,odżywi lakier ale nie nada mu żadnej ochrony. Więc wosk to podstawa, i radziłbym zakupić jak najszybciej ;)

Co do czasu, to akurat woskowanie z całego procesu przebiega najkrócej, więc nie ma co się bać że nam to jakoś znacząco wydłuży czas pracy ;)

Posted

Hmmm, powiem Ci, że teraz przeczytałem specyfikacje produktu :-) i masz rację. Mógłbyś coś poradzić z własnych doświadczeń? Zwykle jak już czegoś używałem to były to preparaty w płynie typu 2 in 1 ale na Madzi jeszcze sam niczego nie próbowałem bo strasznie delikatny ma lakier. Kilka razy byłem lokalnie na myjni gdzie chłopaki robią różne "cuda" ale nigdy nie byłem z efektu zadowolony. W sumie trudno się dziwić bo mi dzisiaj odkurzanie i plastiki zajęły ponad dwie godziny a im mycie, czyszczenie felg, woskowanie, nabłyszczanie i sprzątanie wnętrza z odżywianiem plastików zajmuje 20 minut a pracują przy tym maksymalnie 2 osoby.

• Administrator
Posted

Jak ma być trwało, z myśla o zimie to Colli 476s, Meguiars 16, FK1000p. Generalnie poczytaj w dziale w woskach, i to temat rzeka bo preferencji przy wyborze jest mnóstwo.

Posted

Zdaje sobie sprawę i uderzam do lektury. Dzięki za pomoc, będę wiedział na czym się skupić. Mądrego zawsze dobrze posłuchać.

Pozdrawiam i miłej nocy.

• Administrator
Posted

Przecież to zwykly glaze, jak PB BH, nie wiem jakim cudem producent pisze że ma 8/10 pktów ochrony.