Przemo12 Opublikowano Wtorek o 16:55 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 16:55 Zwracam się z prośbą o porady w temacie nie stricte detailingowym, ale myślę że nie jeden/jedna z Was miał/a podobną sytuację do mojej. Do rzeczy: w moim focusie mk2 hb uszczelniałem z tatą bagażnik, ponieważ po deszczu było tam mokro. Uszczelnienie polegało na odklejeniu wzdłużnuch listew dachowych i pod nimi w tylnej części nadwozia nałożeniu mastyki/masy. Pomogło, natomiast żeby przykleić listwy z powrotem trzeba było usunąć z nich starą taśmę, na której się trzymały. Nie było to łatwe, ani szybkie ale finalnie usunąłem ten klej z obu listew za pomocą noża i tar&glue remover'a. Teraz zostało usunąć resztki kleju z samochodu (wrzucam zdjęcia, jak to wygląda) - i tu zaczyna się problem, ponieważ pod tym klejem pod lakierem nie jest metal, tylko jakaś dość miękka masa. Nie mogę tego przyciskać mocno przy szorowaniu, bo się wgniecie. A gdy popsikałem tam wspomnianym wcześniej środkiem zaczęło się rozpuszczać te nasze uszczelnienie, bo chemia i woda muszą tamtędy spłynąć do odpływów. Usunięcie tej starej twardej taśmy jest szczególnie problematyczne, bo moim zdaniem trzeba to zdjąć "do czysta", żeby listwa na nowej taśmie dobrze przylegała. Będę wdzięczny za wszystkie sprawdzone rady
DaV Opublikowano wczoraj o 17:45 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 17:45 Krążek ścierny na wkrętarkę Przeważnie sklepy lakiernicze mają go w ofercie, zdaje się też widziałem taki w Leroy Merlin.
AndrewZS Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu Krążka można użyć, ale trzeba to robić z głową, żeby nie porysować lakieru. Ja bym był za dalszym użyciem T&G Removera, tylko po aplikacji obłóż te miejsca np. ręcznikiem papierowym, żeby ograniczyć wysychanie i daj temu długo poleżeć i potem ściąganie jakąś miękką szpachelką (plastikową) 1
DaV Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu Nie ma opcji, że ściągniesz ten klej przy pomocy t&g, tak samo nie da się gumą zarysować lakieru. Możesz samodzielnie zrobić test i spróbuj ściągnąć klej po ciężarkach na kołach przy pomocy t&g to jest mieszanina gumy z pianką zejdzie ci na to ogrom czasu. Poza tym już i tak ładnie pocharatał to nożem xD 1
Rekomendowane odpowiedzi