Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Planuję zakup polerki DA do ogólnej korekty lakieru samochodu między 15, a 21 mm oraz drugiej o mniejszym skoku lub może w ogóle niewielkiej rotacji do prac bardziej precyzyjnych (w głowie mam trudno dostępne ranty, wyoblenia, reflektory, piano black wewnątrz auta, czy wnęki pod klamkami).

Jeżeli chodzi o większy kaliber, rozważam:

1. Rupes LHR 15ES (1300 zł)

2. FLEX XFE 7-15 125/150 mm (1960 zł) 

3. Zentool 21e2 (1960 zł)

4. Evoxa HDQ21 (1890 zł)

Jeżeli chodzi o coś mniejszego (w najbliższej przyszłości głównie myślę o wypolerowaniu reflektorów):

1. Heckman 801 (500 zł)

2. Flex 8-4 80 (1190 zł)

Nie powiem, korci mnie zakupić jak najtaniej, bo wiadomo pieniędzy zawsze za mało, ale jednocześnie nie chce się obudzić z ręką w nocniku, że za jakiś czas okaże się, że i tak muszę kupić droższy sprzęt.

Macie jakąś opinię o powyższych sprzętach, który z nich byście doradzili, a może szukalibyście czegoś kompletnie innego?

Dodam, że sprzęt będzie czysto hobbistyczny 1 lub 2 polerki w ciągu roku znając życie, ale chciałbym mieć sprzęt które już starczy mi na lata i wiem, że się zaraz nie rozpadnie lub będę niezadowolony z efektów.

Z góry dzięki za wszystkie rady 🙂

Posted

Witam,

Stałem przed podobnym dylematem odnośnie dużej polerki. Wczoraj zdecydowałem się na zenoola i taki sprzęt zamówiłem. Do tej pory używałem 15stki hamrona z Juli i jakoś to wyglądało ale chciałem coś dużo lepszego. Jak przyjdzie i przetestuję to mogę Ci napisać czy było warto wydać te pieniądze. 

Ps na stronie :

https://cosmetic4car.pl/dual-action-/22386-zentool-21e2-da-nowy-model-silnik-900w-kabel-10m-812779024497.html

Tu te sprzęty są sporo tańsze niż to co napisałeś w swoim poście.

PZDR

• Dziękuję 1
Posted
2 godziny temu, barto0o napisał(a):

Ps na stronie :

Na tej stronie też możesz jeszcze taniej kupić HDQ21,  moim zdaniem powinieneś wybierać z tych dwóch maszyn coś dla siebie. 

HDQ21

• Okay 1
Posted

Ja właśnie się zastanawiałem między evoxą hdq21 a zentool 21E2 i stanęło na zentoola. Mam nadzieję że się nie zawiodę.

Posted
4 godziny temu, barto0o napisał(a):

Witam,

Stałem przed podobnym dylematem odnośnie dużej polerki. Wczoraj zdecydowałem się na zenoola i taki sprzęt zamówiłem. Do tej pory używałem 15stki hamrona z Juli i jakoś to wyglądało ale chciałem coś dużo lepszego. Jak przyjdzie i przetestuję to mogę Ci napisać czy było warto wydać te pieniądze. 

Ps na stronie :

https://cosmetic4car.pl/dual-action-/22386-zentool-21e2-da-nowy-model-silnik-900w-kabel-10m-812779024497.html

Tu te sprzęty są sporo tańsze niż to co napisałeś w swoim poście.

PZDR

Dzięki wielkie za link, szukałem po wyszukiwarkach cen, ale tak tanio nie udało mi się znaleźć 🙂

Będę czekał na recenzję 😄

2 godziny temu, keza napisał(a):

Na tej stronie też możesz jeszcze taniej kupić HDQ21,  moim zdaniem powinieneś wybierać z tych dwóch maszyn coś dla siebie. 

HDQ21

Dzięki, czyli walka będzie się toczyć między EVOXA a ZENTOOLEM.

Czytałem gdzieś, że Zentool jest bardzo cichy na tle innych odpowiedników 21mm (w tym Rupes, czy Flex) oraz ma bardzo sprawny system odprowadzania ciepła i praktycznie nie niszczy padów.

Zastanawia mnie tylko kwestia gwarancji i późniejszych napraw. Evoxa produkt polski (wiadomo, produkcja w Chinach), więc nie powinno być większych problemów w przyszłości. Pod tym względem korci ta Evoxa ...

A jak jest z Zentoolem? Gdzie to produkują? Jak wygląda proces reklamacji, gdzie to oddawać i naprawiać?

Posted

Ja też szukałem na wielu stronach i na allegro ale wszędzie była ok 2200zł dlatego jak znalazłem te ofertę to od razu kupiłem. 

Kwestią chałasu była dla mnie bardzo ważna. Poleruje w garażu domu jednorodzinnego i dlatego chciałem żeby dźwięki nie leciały dalej. 

Posted

@La dżuma

Obiecałem recenzje więc powiem tak:

Jak dla mnie jest mega.

Przesiadłem się z hamrona z Juli i to jest jak przesiadk z opla corsy do Mercedesa.

Talerz jest w rozmiarze 150 więc musiałem kupić nowe pady. Wybór padł na lake country ccs niebieski i pomarańczowy. Użyłem ich z pasta h9 kocha i 2 z honeya i taki zestaw super się sprawdził. Narazie przez brak czasu przeleciałem tylko tylny błotnik i kawałek zderzaka ale już widzę że jest super. Hałas o połowę mniejszy, cięcie super, pady się nie grzeją,  duże pole robocze dzieki padom 6" i skoku 21mm, jednym słowem same plusy. 

Nie będę namawiam do zakupu bo nie używałem evoxy ale miałem w ręku w tym tygodniu rupesa mkIII i dla mnie zentool sporo cichszy i dużo mniejsze wibracje. 

Jak bym miał kupić jeszcze raz to bez wahania wziął bym taką samą.

• Lubię to 2
Posted

Dzięki za followup, dobrze słyszeć, że zakup się udał 🙂

Też zamówiłem tego Zentoola na początku tygodnia, ale usłyszałem kolejnego dnia po zakupie, że moja maszyna stoi na cle i będę musiał poczekać przynamniej 10 dni, bo ktoś w poprzedni piątek wykupił ostatnią sztukę (czytaj pewien Bartek z Ostrołęki, woj. Mazowieckie 😅).

Raz jeszcze dzięki za pomoc i powodzenia z dalszymi pracami 😉

Posted
1 godzinę temu, La dżuma napisał(a):

Dzięki za followup, dobrze słyszeć, że zakup się udał 🙂

Też zamówiłem tego Zentoola na początku tygodnia, ale usłyszałem kolejnego dnia po zakupie, że moja maszyna stoi na cle i będę musiał poczekać przynamniej 10 dni, bo ktoś w poprzedni piątek wykupił ostatnią sztukę (czytaj pewien Bartek z Ostrołęki, woj. Mazowieckie 😅).

Raz jeszcze dzięki za pomoc i powodzenia z dalszymi pracami 😉

Hahaha przepraszam że teraz musisz czekać.

Daj znać jak Tobie podpasuje sprzęt.

• 2 weeks later...
Posted

Cześć!

Dzisiaj doszedł dopiero sprzęt, jeszcze nic nie zrobił, a już chyba do reklamacji ...

Na jakiej zasadzie powinna działać blokada w Zentoolu, bo chyba jestem jakiś upośledzony?

Jak wyłączyć blokadę po wciśnięciu tego okrągłego klawisza? Ponowne wciśnięcie przycisku start nie zwalnia blokady, dłuższe naduszenie również. Przycisk blokady wysuwa się milimetr, może dwa i stoi dęba.

Udało mi się raz zwolnić blokadę po kilkudziesięciu naduszeniach, ale ponownie się zablokował i ani rusz.

Pomocy? 😅

2.jpg

1.jpg