Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć 🙂 Przymierzam się do polerki swojej Skody Fabii III i mam w związku z tym pytanie - wiele elementów (np. drzwi) ma kanty, załamania itd , generalnie nie są taflą blachy  (przykładowe zdjęcie w poniżej, moja jest czarna)😉 Jak je polerować, żeby tych miejsc nie przetrzeć, a dojść wszędzie? Mam trochę doświadczenia w korekcie lakieru (na własny użytek), ale do tej pory elementy były dość proste konstrukcyjnie. Youtube w tej kwestii nie pomaga, bo jeśli już coś prezentują, to na prostej, gładkiej masce lub drzwiach. Mam do dyspozycji maszynę DA Yato i talerz 125mm. Powinnam kupić mniejszy talerz czy posiadanym również nie zrobię krzywdy lakierowi? Czy rzeczywiście tak łatwo uszkodzić ranty?

obraz_2024-05-21_003334671.png

Posted

Miałem ten sam dylemat jakiś czas temu. Polerujesz płaskie powierzchnie, ranty również trzeba przepolerować, ale delikatniej i mniej przejazdów. Dostosowujesz kąt natarcia talerza do układu płaszczyzny. Zrobisz większość talerzem 125, ale w niektóre miejsca przyda się 75, a w jeszcze inne rotacja, mniejsze pady i przedłużka. Żeby zrobić krzywdę rantom trzeba się postarać, ale jest na nich mniej lakieru niż na płaszczyznach.