Jump to content

Szukam pomocy i wskazówek w poprawie wyglądu lakieru auta

Guest rafex

Recommended Posts

Witam wszystkich "Maniakow czystosci" od niedawna zaczalem zglebiac temat autodetailingu i wpadlem na maxa :) to wciaga i chce sie jeszcze i jeszcze....

Ale do rzeczy,posiadam 8 letnia Toyota Corolla E12 kolor czarny metalik,powloka lakiernicza jest w dobrym stanie,moze za wyjatkiem maski silnika (byla lakierowana przez poprzedniego wlasciciela i teraz jest cieco matowa i ma duzo kolistych mikrorys),chcialbym prosic o pomoc i wskazowki w doborze odpowiednich preparatow (tutaj sklaniam sie ku lepszym marka typu Meguiar's czy sviss wax ..) oraz ogolna pomoc od czego zaczac w jakiej kolejnosci nakladac itd.

Chcialbym przywrocic blask matowej i porysowanej masce oraz uzyskac powalajacy efekt blyszczenia calej budy (ta ma na calej powierzchni widziane w sloncu mikroryski).

Co prawda wczytywalem sie na tym forum w rozne posty,jednak mam metlik w glowie i sam juz nie wiem co kupic ?!

Myslalem o jakims preparacie typu ULTIMATE COMPOUND do usuniecia rys ( recznie )

O dobrym wosku - tutaj priorytemtem jest blask i glebia koloru-fajnie tez jakby utrzymywal sie dluzej na lakierze powiedzmy ze 2/mc , spodobal mi sie NXT Generation Tech Wax 2.0 oraz Professional Paste Wax

Chcialem kupic tez preparat do renowacji kloszy przednich lamp ( sa nieco matowe i porysowane )

Bardzo prosze o pomoc laikowi , siedze na tym forum juz z tydzien i dalej nie wiem jak sie zabrac do dziela.

Dziekuje i pozdrawiam wszystkich.Rafal.

chcesz uzyskać "powalający efekt błyszczenia całej budy" a zamierzasz pracować ręcznie?

ciężko Ci będzie uzyskać taki efekt...

poza tym nie określiłeś ile chcesz wydać. dobrze by było byś wrzucił też fotki...

Z fotkami puki co będzie kłopot,co do kwoty to nie mam specjalnych ograniczen (byle nie propozycje typu.wosk za 1'000zl bo tyle nie wydam ) co do recznego polerowania to tak wlasnie myslalem,ze bedzie ciezko,duzo dobrego slyszalem o systemie sviss wax kilku etapowy do recznych robotek