Jump to content

Mercedes E 320 CDI Avantgarde

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich. Chciałbym przedstawić krótką relację z mojej pierwszej poważniejszej zabawy z maszyną rotacyjną. Głównym celem było przywrócenie blasku lakieru i ogolne odświeżenie auta. A że mam do niego sentyment z racji na współpracę w dalszych trasach sprawa była jeszcze przyjemniejsza.

Zdjęcia nie powalają na kolana ponieważ pierwszy raz fotografowałem lakier a raczej jego defekty. Zajmowało mi to sporo czasu i zrezygnowałem ze zdjęć w czasie pracy i teraz żałuje:) ale dobra do rzeczy:

Mycie:

Aktywna piana

Super Slick & Suds Concentrated Car Wash (metoda na 2 wiadra)

Rękawica Poorboys Mega Mit

Osuszanie ręcznikiem Race Glaze

Felgi

Finish Kare 817 Sparkle Plenty Citrus Wheel Cleaner & Degreaser

Opony

Poorboys Bold&Bright

Glinkowanie

Poorboys Poly Clay Bar

Poorboys Spray&Wipe

Korekta lakieru Seria SSR +niebieski korek

Wosk: Nattys Paste Waxx

A więc po wymyciu auta i wyglinowaniu gentelman zawitał w garażu

img3070t.th.jpg

Nadszedł czas na zapalenie lamp...

img3075k.th.jpg

img3128o.th.jpg

img3084g.th.jpg

img3080r.th.jpg

img3098.th.jpg

i jeszcze spojrzenie w innym miejscu czy aby maska tak naprawde wyglada??niestety tak

img3105n.th.jpg

img3117h.th.jpg

img3132jj.th.jpg

img3144r.th.jpg

i w tym momencie wziąłem sie za pracę maszyną. Do korekcji użyłem past SSR 3,0 miejscowo,poprzez 2,5 kończąc na SSR2 i wykańczając niebieskim korkiem.

Pracowałem padami 3m (zielony,żółty,niebieski). Ogólnie to eksperymentowałem z kombinacjami past i padów żeby poznać ich właściwości gdyż był to mój pierwszy kontakt z nimi. Niestety brakło czasu na foto 50/50 i w świetle lamp ale następnym razem juz tego etapu nie pominę. Udało mi sie tylko zrobić parę fotek w biegu przed ubraniem auta,bo o 22 w piatęk dowiedziałem sie ze bede wiózł młodą parę do ślubu następnego dnia i gniotło mnie strasznie z czasem.Środek auta wymagał odkurzenia i odświeżenia bo o calym procesie nie było mowy(brak czasu). W sobotę bede mył samochód to zrobię zdjęcia w świetle halogenow i je powklejam. Głębsze rysy wymagały potraktowania papierem ale ten temat odpuściłem na przyszłość. Stopień korekty oceniam na 80%.

Oto efekt:

img3148i.th.jpg

img3150g.th.jpg

img3155gn.th.jpg

img3167d.th.jpg

img3171fn.th.jpg

img3172r.th.jpg

img3176kopia.th.jpg

Pozdrawiam serdecznie i czekam na jakże cenne słowa krytyki

Posted
Pozdrawiam serdecznie i czekam na jakże cenne słowa krytyki

Krytyka- większość zdjęć nie da się powiększyć, bynajmniej u mnie

Posted

U mnie wszystko działa. Najbardziej podoba mi się zdjęcie z odbiciem chmur w masce :good: . Zdjęcia przed fajnie pokazują defekty, nie zazdroszczę pracy nad nimi znając jak twarde bywają lakiery na Mercedesach. Widać, że masz tam bardzo konkretny garaż

Posted

No i na jednym zdjęciu zostały pozostałości pasty w listwach bocznych i między nimi - warto było je okleić przed polerowaniem.

Wszyszło naprawdę super, a z racji, że to Mercedes - genialnie :mrgreen:

PS. Tak dużego garażu też zazdroszczę... :roll:

Posted
U mnie wszystko działa. Najbardziej podoba mi się zdjęcie z odbiciem chmur w masce :good: . Zdjęcia przed fajnie pokazują defekty, nie zazdroszczę pracy nad nimi znając jak twarde bywają lakiery na Mercedesach. Widać, że masz tam bardzo konkretny garaż

Dzięki Tomku,no niepowiem cieżko było z tym lakiem. Nie mam doswiadczenia i zapewne wiele rzeczy zrobiłem źle i mozna było szybciej ale nie chciałem niczego spaprać i wolalem zostawic. Dopieszcze sobie go z czasem ;) co do garażu to powiedzmy że jest na dobrym układzie ;) pozdrawiam właściciela serdecznie za udostępnienie miejsca. Defakto był to magazyn starych maszyn a ja w miarę możliwości ogarnąłem go na potrzeby detailingu:)

pozdrawiam

Posted
Efekt całkiem, całkiem, nadkola trochę go psują ale ten garaż :good:

Nadkola też mnie strasznie drażniły i były w planach ale jak pisałem gniotło z czasem:)bez odkręcania kół raczej cieżko było doprowadzić je do ładu. Brakło 2 pary rąk :ad:

Na żywo aż tak strasznie nie wyglądały. Na zdjęciu flesz mocno po nich przywalił i wyszły tragicznie co nie znaczy że wyglądały jak należy

pozdro

[ Dodano: 29 Lipiec 2010, 22:32 ]

No i na jednym zdjęciu zostały pozostałości pasty w listwach bocznych i między nimi - warto było je okleić przed polerowaniem.

Wszyszło naprawdę super, a z racji, że to Mercedes - genialnie :mrgreen:

PS. Tak dużego garażu też zazdroszczę... :roll:

Dzięki Camel.Apropo listew myślałem o tym ale miałem nadzieje że dadzą rady bez taśmy i jak sie okazało jednak nie:)nie jestem do końca zadowolony z rezultatu bo jest parę rzeczy które muszę dokończyć (między innymi elementy chromowane,skóre bo jest strasznie wysuszona,nadkola i komorę silnika).Co do Mercedesa to jest coś w tej marce. Szczególnie ten model przypadł mi do gustu.Kopyto ma konkretne a spalanie w trasie 7,6 l/100km w trasie przy średniej prędkości 160km/h.A dzwięk silnika...hmm miód jak na diesla

Pozdro

[ Dodano: 29 Lipiec 2010, 22:39 ]

Teraz to widać ten WET-LOOK :good:

na ślubie będą mieli o czym rozmawiać :D

apropo ślubu to prezencję miał konkretną:)tylko podczas ubierania auta myślałem że uduszę kwiaciarkę za brutalne traktowanie maski :zly: rzucała jakieś twarde badyle po masce i darła nimi po lakierze wyjątkowo brutalnie :wallbash: jak myślałem ile ja się napociłem nad tą maską to aż sam odczuwałem każde nieodpowiednie traktowanie:)

Pozdrawiam

Posted

Gratulacje najs merolek i dobry silnik. No robota zrobiona dobrze jak 1 raz ;)

Posted
jak myślałem ile ja się napociłem nad tą maską to aż sam odczuwałem każde nieodpowiednie traktowanie:)

oj znam te ból, swojego robiłem sporo czasu, dziś pierwszy raz wyjechałem to co raz, paluchami mazali, by zobaczyć jaki śliski lakier;/

Posted
Gratulacje najs merolek i dobry silnik. No robota zrobiona dobrze jak 1 raz ;)

dziekówa SZyBA. Merolek nie mój,ale powiedzmy że mocno ze mną zaprzyjaźniony:)Swoim wjeżdżam jutro do garażu:) Co do silnika to dopiero po jeźdźie tym autem przekonałem się do silnikow diesla. Wcześniej tylko 98...piękny zapach :-]

pozdrawiam

[ Dodano: 29 Lipiec 2010, 23:18 ]

ERR64, oj, ma ma... dużo by o Mercedesach mówić. Swoją drogą - lakier to 197?

Niebawem będe miał spotkanie z kolejnym Mercedesem :-] ale o tym napewno napiszę. Strasznie lubię obcować z tymi furkami :roll:

apropo lakieru to powiem Ci szczerze że nie wiem :dontknow: nie jestem jeszcze na tym stopniu wtajemniczenia :)