Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,

Moje auto stoi w miejscu w którym jest dużo ulicznego kurzu. Opcja z opłukiwanie auta odpada, nie mam na to warunków ani czasu, dlatego pomyślałem o dusterze. Jest niby kilka wątków o tej szczotce, ale nigdzie nie znalazłem zdjęć ani informacji jaki duster jest dobry. Domyślam się że ten Megsa jest zajeb*** ale szukam czegoś w rozsądnej cenie-produktu marketowego. Widziałem gdzieś szczotkę do kurzu pronto, ktoś widział/używał?

Czym się kierować przy zakupie dustera z czego powinien być wykonany. Poradźcie coś bo ten temat to dla mnie czarna magia:)

Pozdro

Posted

Sam mam megsa,i rzeczywiście jest bardzo dobry.Jednak uważam że 200 zł to za dużo.Jest wiele innych dusterów z których będziesz zadowolony.Zobacz u Mr Cleaner w sklepie(koszt 50zł)mam podobnego i nie widzę różnicy miedzy megsem i tym tańszym.Pozdrawiam

Posted

Ja mam dustera od Mr Cleanera i jestem z niego bardzo zadowolony :)

Ponieważ jest biały, to szybko widać na nim brud... i tutaj nie wiem jak go później wyczyścić.

Posted

Dzis podskocze do Rossman'a i zakupie, zobaczymy czego jest warta, jak będzie się słabo sprawdzała na lakierze to zostawie do użytku domowego.

Posted
Dzis podskocze do Rossman'a i zakupie, zobaczymy czego jest warta, jak będzie się słabo sprawdzała na lakierze to zostawie do użytku domowego.

Do wnętrza będzie super :) Ale do lakieru jest za mała i za "delikatna" ;)

Posted
Za delikatna, nie nada się do jedno dniowego kurzu ?

Moim zdaniem kurz z dworu (samochodowy) będzie dla niej za "ciężki" :roll:

Posted
Za delikatna, nie nada się do jedno dniowego kurzu ?

Duster Pronto jest dobry do "odkurzania" wnętrza. Do lakieru jest za mały wielkościowo i pojemnościowo -namachasz się jak wściekły, a możesz zrobić więcej szkody niż pożytku.

• Administrator
Posted

Tak jak @Prezes i @RON1N napisali: do lakieru nadaje się nie za bardzo, za to do wnętrza samochodu i mebli jak najbardziej: mały, antystatyczny.

Optymalny zestaw do lakieru, to dwa dustery: jeden mały jeden duży; duży do większych powierzchni samochodowych, mały do "zakamarków".

Dobry duster jest nasączony olejkiem, który przyciąga (do którego przykleja się) kurz.

1-2 razy w roku (w zależności od zabrudzenia) można go wyprać, nasączyć olejkiem i jest znów jak nowy.

Sam używam bardzo często i zwłaszcza na samochodach do niecodziennego użytku sprawdza się fenomenalnie :good: : przejażdżka, duster (ewentualnie Quick Finish na muszki raz od czasu dowoskowanie lakierowanych lusterek i przedniego spojlera/zderzaka), piżamka na auto. ;)

W ten sposób autko rzadko kiedy muszę myć.

Parę dusterów już w ręku miałem i muszę stwierdzić, iż każdy dobry duster niestety nie był tani. :/

Posted
Dobry duster jest nasączony olejkiem, który przyciąga (do którego przykleja się) kurz.

1-2 razy w roku (w zależności od zabrudzenia) można go wyprać, nasączyć olejkiem i jest znów jak nowy.

Twoja wypowiedz mnie zaskoczyła. Do tej pory byłem przekonany, że niczego takiego z dusterem nie wolno robić bo straci swoje magiczne właściwości. To przekonanie jest wynikiem odpowiedzi na maje pytanie jak dbać o dustera, na innym forum, że wystarczy go tylko otrzepywać i już, że im więcej kurzu/pyły zbiera to tym lepiej dla niego. :o

On jest chyba parafiną nasączony?

• Administrator
Posted
Twoja wypowiedz mnie zaskoczyła. Do tej pory byłem przekonany, że niczego takiego z dusterem nie wolno robić bo straci swoje magiczne właściwości. To przekonanie jest wynikiem odpowiedzi na maje pytanie jak dbać o dustera, na innym forum, że wystarczy go tylko otrzepywać i już...
Takie ma np. Zymol, ale ich skuteczność nie jest taka dobra jak typowy Duster a'la "California" (również testowałem)

... że im więcej kurzu/pyły zbiera to tym lepiej dla niego.
Pierwszy raz słyszę 8

On jest chyba parafiną nasączony?

Tak, a bynajmniej pachnące jak parafina ;)

• 1 month later...
Posted

Witam,

a ja kupiłem dziś ściereczkę do kurzu Jana N. - taka żółta, delikatna, rzekomo antyelektrostatyczna, można prać do 60 st. .. nadaje się to cudo do auta? ..miał może ktoś z Was z nią do czynienia?

Posted
Witam,

a ja kupiłem dziś ściereczkę do kurzu Jana N. - taka żółta, delikatna, rzekomo antyelektrostatyczna, można prać do 60 st. .. nadaje się to cudo do auta? ..miał może ktoś z Was z nią do czynienia?

Do przetarcia kokpitu będzie jak znalazł ale do lakieru bym jej nie używał.

Posted

Rozumiem..

..chodzi o to, że byłem wczoraj w Kauflandzie, a rzuciło mi się w oczy gdzieś tu na forum, że z w Kauflandzie coś można dostać do odkurzania auta. Nie znalazłem nic do kurzu oprócz wspomnianej ściereczki ;) ..cóż, wychodzi na to, że chyba najtańsza opcja w miarę sensowna to Monster Shine Car Duster od Mr Cleaner..

Posted

Zapytam jeszcze odnośnie odkurzania auta. Gdzieś na tym forum chyba czytałem, że można kupić jakiś duster w IKEI, ale nie mogę znaleźć tego wątku.

Przeglądam właśnie ofertę IKEI i znalazłem miotełkę do kurzu firmy LODDER (13 zł). Na obrazku wygląda jakby z MF (charakterystyczne frędzle, jak przy niektórych rękawicach do mycia karoserii) - w opisie mam 80% poliester i 20% nylon. Z tego co wiem, MF to właśnie mieszanka poliestru i nylonu - czy ten produkt nada się do odkurzania auta?

Łukasz

Posted
Przeglądam właśnie ofertę IKEI i znalazłem miotełkę do kurzu firmy LODDER (13 zł).

Patrząc na cenę (bo nie chce mi się przeglądać ofrty IKEI :)) wnioskuję, że to coś podobnego do Pronto Duser czyli do wnętrza - TAK, a do lakieru - NIE. :D

Posted

..mogę podesłać link na PW, jeśli chcesz.. nie zawsze cena jest wyznacznikiem jakości .. niestety często płacimy za markę :(

• Administrator
Posted

Równie dobrze można używać rękawic z takiego splotu. IMO bałbym się tym jeździc po lakierze.