Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Impregnując skórę środkiem Zaino zauważyłem że po nałożeniu odzywki zrobiły się plamy, próbowałem je zniwelować microfibrą ale bez skutku, więc ja zwilżyłem wodą i wszystko ładnie zeszło. Czy przecierając trochę zwilżoną MF nie wytarłem odżywki.

Wydaje mi się że nałożyłem zbyt dużo odżywki i to co było w nadmiarze zostało wypchnięte przez skórę, zaznaczam że po nałożeniu fotele wyglądały idealnie, dopiero po godzinie wyszły plamy. Co robię źle ? Za dużo odżywki ? Może zły aplikator (nakładałem padem Meguiar's)

W jakich warunkach najlepiej nakładać odżywkę, lepiej żeby skóra była zimna, ciepła czy nie ma to znaczenia ?

Jak nakładać odżywkę, padem czy lepiej padem z MF ? Wystarczy jedna cienka warstwa czy lepiej dołożyć coś więcej ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi..

Pozdro

Posted

Jedna cienka warstwa wystarczy. Nałożyłeś za dużo i powstały smugi, tam gdzie przecierałeś wodą bardzo możliwe, że dość mocno naruszyłeś warstwę odzywki.

Najlepiej odzywki typu Zaino (coś w typie dość gęstego mleczka o ile się nie mylę) najlepiej nakładać padem z mikrofibry lub bawełny. Nie wiem jakim padem z megsa nakładałeś, ale np żółty jest dla mnie do takich celów beznadziejny, ciężko rozprowadzić produkt.

Skóra powinna być zimna, sucha, miejsce pracy zacienione. W upale odżywka zbyt szybko wysycha i smugi gotowe. Przy jasne skórce tego tak nie widać ale przy czarnej jest czasami niezła walka ;)

Posted

ok dzięki za info, czyli teraz dla pewności mógłbym jeszcze przetrzec fotele delikatnie zwilzonym w odżywce mikrofibrowym padem?

Posted

Poczekaj kilka/kilkanaście dni. Jak się skóra lekko przybrudzi to wyczyść i nałóż odżywkę jeszcze raz. Teraz nie ma sensu kłaść kolejnej warstwy, może to doprowadzić do niechcianego efektu połysku.

• Dystrybutor
Posted

Zasada uniwersalna, jeśli chodzi o środki do skóry:

"lepiej oszczędniej, a częściej"

Pamiętajcie, że skóra w autach zwykle ma powierzchnie zamkniętą. Ciężko przyjmuje jakiekolwiek środki.

• 3 weeks later...
Posted

Mi najlepiej się pracuje w ciepłe dni (ale nie za gorące :) )

Skóra lepiej wchłania środek konserwujący.