KiziorDZN Posted September 4, 2021 Report Posted September 4, 2021 Hej, taki luźny szybki temacik pod tytułem "Potrzeba matką wynalazków", czyli jak nadać życie zużytym padom polerskim. Ostatnio bawiąc się w jakieś polerowania zużyłem wszystkie filcowe pady, które były dołączone do przedłużki elastycznej z Ali. Nie znalazłem niczego do kupienia na szybko w internetach więc przy okazji popołudniowej zmiany w robocie zupełnie przypadkiem wpadła mi w ręce łuska od spawarki i suwmiarka Średnica wewnętrzna mniej więcej taka jaką potrzebowałem więc nie myśląc wiele stworzyłem takie dzieło Całość zakładamy na wiertarkę/wkrętarkę i robimy robotę: Specjalistyczny otwór służy do wypychania z dyszy urobku, który będzie naszym nowym padem Odciąłem nożykiem zużytą część filcu i gotowe Z gąbkami również działa, tutaj na przykładzie ADBL, który służył do polerowania nierdzewki, przyciąłem tylko na długość na wzór oryginalnych padów. Pierwszy prototyp i strzał w dziesiątkę, na filcu niestety trochę się tępi ale kolejne wykonam pewnie z rurek nierdzewnych lub zahartuję zwykłe. Problemem jest tylko dostępność rur, których średnica wewnętrzna odpowiadała by (+3mm) średnicy dysków. 7 1
Recommended Posts