Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam kilka elementów wewnątrz - plastik przy boku przednich foteli i element przy mocowaniu pasa bezpieczeństwa w tylnej kanapie - które są delikatnie żółte. Myślałem, że wyglądają tak fabrycznie, ale dzisiaj zdemontowałem tylną kanapę do czyszczenia i przy okazji również w.w. plastik. Jego część, która była pod kanapą, ma zupełnie inny, biało-szary odcień (czyli taki jak reszta wnętrza).

Czym próbować doczyścić te elementy? APC Nielsena sobie nie poradził :(

Z góry dzięki za podpowiedzi!

Pozdrawiam,

Sebastian

Posted

Podejrzewam ze już sobie żadna chemia z tym nie poradzi. po prostu zżółkł/wyblakł od słońca ewentualnie od papierochów palonych kartonami....Tym bardziej ze

Jego część, która była pod kanapą, ma zupełnie inny, biało-szary odcień (czyli taki jak reszta wnętrza).
Posted

Tego się właśnie obawiałem :cry: Będę musiał pomyśleć o dobraniu farby pod kolor i umalowaniu tych elementów.

• Administrator
Posted

Może masło orzechowe ? Bardzo dobrze działa na czarne plastiki, więc niewykluczone że na jasnych też coś da.

Posted

Evo błagam co da masło orzechowe na wyblakły/zżółknięty plastik? Z tym już nic nie zrobisz, skoro nie pomogło czyszczenie.

• Administrator
Posted

Nie wiem, na wyblakłych ciemnych plastikach zdziałał cuda.

Posted

Bo były brudne w pastach/woskach, których nalot cięzko schodzi nawet po mocną chemią. W takim wypadku to nic nie pomoże, nie sądzę, żeby to były jakieś nalot chemiczne (oprócz nikotyny, ale w sumie nie wiadomo czy właściciel pali) w końcu to wnętrze.

Posted

Zależnie od tworzywa, ale może to normalnie spolerować, aby usunąć wierzchnią pożółkłą warstwę? :o

Posted

wiem, że może moja sugestia to barbarzyństwo, ale skoro decydujesz się na pomalowanie plastiku to może wcześniej zrobisz próbę np z jakimś płynem do usuwania smoły/owadów, degreaserem lub innym specyfikiem - oczywiście punktowo, mocno rozcieńczone...

Skoro i tak będzie odnawiany to może przecież przysłużyć się ludzkości :P

Posted

Nie ma fotki, więc chyba każdy z nas może sobie tylko wyobrazić jak ten element wygląda. Niemniej przypomniałem sobie dzięki temu tematowi historię sprzed kilkunastu lat...

Kupiłem kiedyś Mercedesa Beczkę (W123) :roll: i to auto miało niesamowicie zapuszczoną pokrywę apteczki - zacieki, brudnobrązowe plamy itp. Nie radziły sobie z tym żadne środki: pianki, proszki a nawet benzyna ekstrakcyjna :wallbash:

I wtedy dostała się w moje ręce pianka o nazwie Tuff Stuff :-] Po pierwszej aplikacji i przetarciu wilgotną szmatką zobaczyłem jasnobeżowy kolor :D Drugie pryśnięcie, wytarcie i pokrywa była jak nowa :kox:

Nie wiem co to za był za brud, ale ogólnie to auto wymagało wielu godzin pucowania, żeby przyjemnie się nim jeździło :) Od tamtej pory zawsze mam taką piankę u siebie, choć już nigdy takiego efektu nie dała, bo nie było takiego elementu :-]

Nie chciałbym naciągać Cię na koszty, bo być może nic to nie da, ale ja do tej pory nie mogę zapomnieć tamtego efektu :D Co najciekawsze ponoć jest do tapicerki, a pokrywa była z twardego tworzywa (kto miał Beczkę, wie o czym mówię ;) )

http://auto-kosmetyki.kupsobie.pl/kosme ... tuff-625g/

http://cokupic.pl/produkt/STP-Tuff-Stuf ... rki-650-ml)